Sezon na śliwki trwa. Ich dużą zaletą jest to, że świetnie nadają się na domowe przetwory. Wielbicielom dżemów polecam właśnie ze śliwek. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a dzięki dodatkowi orzechów włoskich efekt końcowy jest przepyszny.
45 minut
4-6 porcji
1 kg śliwek
4 łyżki nasion chia
100 g orzechów włoskich
2 łyżki miodu
- Śliwki myjemy i osuszamy. Kroimy na ćwiartki, usuwając pestki. Wrzucamy do rondla i dusimy, aż śliwki zupełnie się rozpadną. Można dodać odrobinę wody. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
- Następnie do jeszcze ciepłych śliwek dodajemy nasiona chia i miód. Dokładnie mieszamy.
- Na koniec dodajemy orzechy włoskie. Można je wcześniej posiekać na mniejsze kawałki.
- Dżem przekładamy do słoika lub innego szczelnie zamykanego pojemnika i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- Dżem śliwkowy podajemy z ulubionym pieczywem, ale moim zdaniem najlepiej smakuje z tostami razowymi.
O tym, jakie właściwości mają śliwki, można przeczytać w przepisie na pieczoną owsiankę śliwkowo-kokosową.
super pomysł :)
OdpowiedzUsuńAle pyszny dżem. Jeszcze takiego nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńTe aromaty muszą się fajnie "przegryźć" :D
OdpowiedzUsuńO tak! Następnego dnia po zrobieniu dżem jest jeszcze lepszy :)
UsuńPiękny i kolory i składniki :)
OdpowiedzUsuńGenialny przepis :) jako, że jestem uzależniona od dżemów chia to zapisuje ten przepis świetny pomysł z dodatkiem orzechów i miodu :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Wszystko co potrzebne do zrobienia dzemu zakupione:-P. Mam tylko jedno pytanie. Czy sliwki nalezy obrac ze skorki? Dziekuje za genialny pomysl i pozdrawiam:-P. Kasia.
OdpowiedzUsuńNie ma takiej potrzeby. W czasie duszenia śliwki bardzo ładnie się rozpadają. Oczywiście skórka w całości się nie rozpuszcza. W gotowym dżemie jest bardzo delikatnie wyczuwalna. Smacznego! :)
Usuń