Wielkanocne dania wcale nie muszą być kaloryczne i ciężkie. Wystarczy kilka prostych zmian, aby wszystkie potrawy były i zdrowe, i smaczne. Oto wielkanocne fit menu, czyli 5 smacznych i zdrowych świątecznych dań.
Zupa chrzanowa (4 porcje)
6 ziemniaków
6 ziemniaków
1 cebula
1 jajko
750 ml bulionu warzywnego
1 jogurt naturalny
3 ząbki czosnku
1 jogurt naturalny
3 ząbki czosnku
2 – 3 łyżki tartego chrzanu
1 łyżka oliwy z oliwek
1 i ½ łyżeczki majeranku
sól
świeżo mielony pieprz
Jajko gotujemy na pół twardo (8 minut). Cebulę kroimy w piórka. Czosnek ścieramy na tarce lub siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebula zmięknie. Zalewamy bulionem warzywnym i doprowadzamy do wrzenia. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy je do bulionu warzywnego i gotujemy do miękkości. Następnie dolewamy jogurt naturalny, chrzan i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Podajemy z ćwiartką jajka.
Pasztet z indyka i kaszy jaglanej z pistacjami
500 g mięsa mielonego z indyka
100 g kaszy jaglanej
100 g kaszy jaglanej
2 szklanki bulionu warzywnego
30 g pistacji bez łupin
1 jajko
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
sól
czarny pieprz
odrobina tłuszczu do wysmarowania formy (np. oleju kokosowego)
Kaszę jaglaną gotujemy w bulionie warzywnym i odstawiamy do przestudzenia. Pistacje, obrane wcześniej z łupin, drobno siekamy. Kaszę jaglaną blendujemy. Dodajemy mięso mielone z indyka, oliwę z oliwek, sos sojowy, przyprawy oraz jajko. Dokładnie wyrabiamy, aż powstanie jednolita masa. Formę, najlepiej keksówkę, smarujemy tłuszczem i przekładamy do niej mięso. Na wierzchu układamy pistacje, lekko je wklepując. Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 1,5 godziny. Studzimy, chowamy do lodówki na noc i wcinamy w Niedzielę Wielkanocną.
Sałatka z jajkami i ziemniakami
500 g ziemniaków
3 jajka
2 szalotki
1 opakowanie serka do smarowania typu Bieluch
1 opakowanie serka do smarowania typu Bieluch
1 pęczek cienkiego szczypiorku
sól
świeżo mielony
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą i odstawiamy. Szalotki obieramy i kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. 2 łyżki można zostawić do dekoracji. Przestudzone jajka obieramy i kroimy w kostkę. Kilka plasterków można zostawić do dekoracji. Do miski wrzucamy ziemniaki, jajka, szalotki, szczypiorek oraz serek. Wszystko dokładanie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotową sałatkę wstawiamy na godzinę do lodówki. Podajemy jako jedną z potraw na wielkanocnym śniadaniu.
Sałatka ziemniaczana z łososiem i szczypiorem
350 g ziemniaków
150 g wędzonego łososia
1 opakowanie serka typu Bieluch
4 łyżki posiekanego szczypioru
sól
pieprz drobno mielony
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Łososia kroimy w kostkę. Do miski przekładamy ziemniaki, dodajemy łososia, szczypior i serek. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą (należy z nią uważać, ponieważ sam łosoś jest dość słony) i drobno mielonym pieprzem. Miskę nakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Sałatkę ziemniaczaną z łososiem podajemy na wielkanocne śniadanie z ulubionym pieczywem.
Serowiec z orzechami
1 kg masy serowej
250 g mieszanki studenckiej lub ulubionych orzechów i rodzynek
250 g mieszanki studenckiej lub ulubionych orzechów i rodzynek
50 g gorzkiej czekolady
3 łyżki mleka
3 łyżki mleka
garść migdałów
Masę serową mieszamy z ksylitolem lub cukrem trzcinowym i dzielimy na pół. Orzechy i rodzynki siekamy i mieszamy z połową masy serowej. Wykładamy ją do formy do tarty. Drugą połowę masy serowej wykładamy na warstwę orzechową i wygładzamy łyżką. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z trzema łyżkami mleka. Za pomocą łyżeczki tworzymy artystyczne wzory w wierzchu serowca. Ozdabiamy migdałami. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy na zimno.
Ciekawe pomysły :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZupa może stać się dla mnie zbawienna, bo nie wiem co z moim żurem ;) Kupiłam bezglutenowy. Jeśli się nie uda ( lub zepsuje) to chrzan uratuje mi Wielkanoc. Innne dania to ideał dla mojego samopoczucia. Aniu, wszytskiego najlepszego, zdrowych i pogodnych Świąt!
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę :) Również życzę Ci wesołych świąt i oczywiście smacznego jajka ;)
UsuńBardzo fajne propozycje :) Serowiec z orzechami bardzo przypadł mi do gustu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Serowiec jest mega dobry, mega prosty i mega szybki :)
UsuńWybrałabym serowiec z orzechami :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńPyszne propozycje :) mam nadzieję, że pogoda pozwoli na spacer w Święta, żeby oderwać się od stołu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
Usuńja w tym roku przylatuję na gotowe:) Ale chyba zastanę tylko żurek:) mogę tylko popatrzeć na Twoje zdjęcia i wzdychać:)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że na świątecznym stole był nie tylko żurek ;)
UsuńZupy chrzanowej nigdy nie jadłam,chociaż chcę to zmienić,a sałatki i pasztety kocham <3
OdpowiedzUsuńZupa ma same zalety - łatwa, szybka, smaczna i oczywiście fit :)
UsuńA ja jakoś za daniami wielkanocnymi nie za bardzo przepadam :)
OdpowiedzUsuńMoje można właściwie jeść przez cały rok bez względu na okazję ;)
UsuńNigdy nie jadłyśmy zupy chrzanowej a brzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo jest naprawdę smaczna, lekka, zdrowa, po prostu pyszna :)
UsuńPorywam sałatkę z łososiem i pasztet! :D
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, jest dużo :)
Usuńzupę chrzanową i serowca uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń