13 kwietnia, 2017

Wielkanocne fit menu - 5 smacznych i zdrowych dań

Wielkanocne fit menu - 5 smacznych i zdrowych dań

Wielkanocne dania wcale nie muszą być kaloryczne i ciężkie. Wystarczy kilka prostych zmian, aby wszystkie potrawy były i zdrowe, i smaczne. Oto wielkanocne fit menu, czyli 5 smacznych i zdrowych świątecznych dań.


Zupa chrzanowa (4 porcje)
6 ziemniaków
1 cebula
1 jajko
750 ml bulionu warzywnego
1 jogurt naturalny
3 ząbki czosnku
2 – 3 łyżki tartego chrzanu
1 łyżka oliwy z oliwek
1 i ½ łyżeczki majeranku
sól
świeżo mielony pieprz
Zupa chrzanowaJajko gotujemy na pół twardo (8 minut). Cebulę kroimy w piórka. Czosnek ścieramy na tarce lub siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebula zmięknie. Zalewamy bulionem warzywnym i doprowadzamy do wrzenia. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy je do bulionu warzywnego i gotujemy do miękkości. Następnie dolewamy jogurt naturalny, chrzan i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Podajemy z ćwiartką jajka.

Pasztet z indyka i kaszy jaglanej z pistacjami
500 g mięsa mielonego z indyka
100 g kaszy jaglanej
2 szklanki bulionu warzywnego
30 g pistacji bez łupin
1 jajko
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka sosu sojowego 
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
sól
czarny pieprz
odrobina tłuszczu do wysmarowania formy (np. oleju kokosowego)
Pasztet z indyka i kaszy jaglanej z pistacjami
Kaszę jaglaną gotujemy w bulionie warzywnym i odstawiamy do przestudzenia. Pistacje, obrane wcześniej z łupin, drobno siekamy. Kaszę jaglaną blendujemy. Dodajemy mięso mielone z indyka, oliwę z oliwek, sos sojowy, przyprawy oraz jajko. Dokładnie wyrabiamy, aż powstanie jednolita masa. Formę, najlepiej keksówkę, smarujemy tłuszczem i przekładamy do niej mięso. Na wierzchu układamy pistacje, lekko je wklepując. Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 1,5 godziny. Studzimy, chowamy do lodówki na noc i wcinamy w Niedzielę Wielkanocną.

Sałatka z jajkami i ziemniakami
500 g ziemniaków
3 jajka
2 szalotki
1 opakowanie serka do smarowania typu Bieluch
1 pęczek cienkiego szczypiorku
sól
świeżo mielony
 Sałatka z jajkami i ziemniakamiZiemniaki obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą i odstawiamy. Szalotki obieramy i kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. 2 łyżki można zostawić do dekoracji. Przestudzone jajka obieramy i kroimy w kostkę. Kilka plasterków można zostawić do dekoracji. Do miski wrzucamy ziemniaki, jajka, szalotki, szczypiorek oraz serek. Wszystko dokładanie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotową sałatkę wstawiamy na godzinę do lodówki. Podajemy jako jedną z potraw na wielkanocnym śniadaniu.

Sałatka ziemniaczana z łososiem i szczypiorem
350 g ziemniaków
150 g wędzonego łososia
1 opakowanie serka typu Bieluch
4 łyżki posiekanego szczypioru
sól
pieprz drobno mielony
Sałatka ziemniaczana z łososiem i szczypioremZiemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Łososia kroimy w kostkę. Do miski przekładamy ziemniaki, dodajemy łososia, szczypior i serek. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą (należy z nią uważać, ponieważ sam łosoś jest dość słony) i drobno mielonym pieprzem. Miskę nakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Sałatkę ziemniaczaną z łososiem podajemy na wielkanocne śniadanie z ulubionym pieczywem.

Serowiec z orzechami
1 kg masy serowej
250 g mieszanki studenckiej lub ulubionych orzechów i rodzynek
50 g gorzkiej czekolady
3 łyżki mleka
Serowiec z orzechami3 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego
garść migdałów
Masę serową mieszamy z ksylitolem lub cukrem trzcinowym i dzielimy na pół. Orzechy i rodzynki siekamy i mieszamy z połową masy serowej. Wykładamy ją do formy do tarty. Drugą połowę masy serowej wykładamy na warstwę orzechową i wygładzamy łyżką. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z trzema łyżkami mleka. Za pomocą łyżeczki tworzymy artystyczne wzory w wierzchu serowca. Ozdabiamy migdałami. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy na zimno.





22 komentarze:

  1. Zupa może stać się dla mnie zbawienna, bo nie wiem co z moim żurem ;) Kupiłam bezglutenowy. Jeśli się nie uda ( lub zepsuje) to chrzan uratuje mi Wielkanoc. Innne dania to ideał dla mojego samopoczucia. Aniu, wszytskiego najlepszego, zdrowych i pogodnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo się cieszę :) Również życzę Ci wesołych świąt i oczywiście smacznego jajka ;)

      Usuń
  2. Bardzo fajne propozycje :) Serowiec z orzechami bardzo przypadł mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Serowiec jest mega dobry, mega prosty i mega szybki :)

      Usuń
  3. Wybrałabym serowiec z orzechami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne propozycje :) mam nadzieję, że pogoda pozwoli na spacer w Święta, żeby oderwać się od stołu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja w tym roku przylatuję na gotowe:) Ale chyba zastanę tylko żurek:) mogę tylko popatrzeć na Twoje zdjęcia i wzdychać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że na świątecznym stole był nie tylko żurek ;)

      Usuń
  6. Zupy chrzanowej nigdy nie jadłam,chociaż chcę to zmienić,a sałatki i pasztety kocham <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupa ma same zalety - łatwa, szybka, smaczna i oczywiście fit :)

      Usuń
  7. A ja jakoś za daniami wielkanocnymi nie za bardzo przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje można właściwie jeść przez cały rok bez względu na okazję ;)

      Usuń
  8. Nigdy nie jadłyśmy zupy chrzanowej a brzmi pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo jest naprawdę smaczna, lekka, zdrowa, po prostu pyszna :)

      Usuń
  9. Porywam sałatkę z łososiem i pasztet! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. zupę chrzanową i serowca uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...