Dynia piżmowa charakteryzuje się słodkim smakiem o orzechowej nucie i zapachem piżma. Jak każda dynia idealnie nadaje się do kremowych zup, chlebów i jako składnik ciast i deserów. Dynia piżmowa jest smaczna także pieczona. Oto prosty przepis na niebanalne danie, czyli pieczoną dynię piżmową w marynacie z suszonych ziół i miodu.
90 minut
2-4 porcje
1 dynia piżmowa
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka mieszanki suszonego czosnku, suszonej natki pietruszki i płatków chili
1 łyżka miodu gryczanego
sól
- Dynię myjemy i usuwamy pestki. Kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plastry grubości ok. 0,5 centymetra. Nie ma potrzeby obierania jej ze skóry, ponieważ ta jest dość cienka.
- Pokrojoną dynię przekładamy do miski, lekko solimy i odstawiamy.
- W małej misce przygotowujemy marynatę. Mieszamy oliwę z oliwek, miód gryczany i przyprawę z suszonego czosnku, suszonej natki pietruszki i płatków chili. Użyłam przyprawy Aglio, olio e chili z Lidla, którą kupiłam w czasie tygodnia włoskiego. Marynatę dokładnie mieszamy. Można to zrobić w zakręcanym słoiku i kilka razy energicznie potrząsnąć.
- Następnie nacieramy marynatą każdy kawałek dyni i odstawiamy na ok. godzinę.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim kawałki dyni.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy ok. 30-35 minut.
- Dynię piżmową w ziołowo-miodowej marynacie podajemy na gorąco jako dodatek do dania głównego, ale równie smaczna jest na zimno.
Fanom dyni polecam także przepis na aromatyczną dynię hokkaido.
Świetny pomysł! Takiej wersji dyni jeszcze nigdy nie przygotowywałam, a że mam do dyni ogromną słabość to chętnie przygotuję ją w takiej marynacie ;) Wygląda rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńSmacznego! Mam nadzieję, że Ci zasmakuje :)
UsuńUwielbiam dynię piżomową! Często piekę ją w całości, a potem zajadam tylko z solą i masłem:)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na dynię - prosto i smacznie :)
UsuńSmakowite połączenie. Uwielbiam dynię, zwłaszcza pieczoną, wiec myślę, ze ten przepis byłby dla mnie jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńJa też tak myślę i życzę smacznego :)
UsuńCzosnek jest, więc jestem kupiona. Uwielbiam tak przyprawione pieczone warzywa :)
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńTo raczej nie jest mój smak, ale wygląda ciekawie :) Jednak ja dynię wolę w plackach, cieście lub zupie - za samą w sobie nie przepadam.
OdpowiedzUsuńJasne, rozumiem. Ja lubię dynię chyba na wszystkie możliwe sposoby :)
Usuńidealny przepis! właśnie dziś zastanawiałam się co zrobić z moimi dyniami (i przy okazji uporządkowałam sobie ich nazwy, teraz wiem, że mam w domu piżmową właśnie i hokkaido), nie chcę znowu musi bo ciągle go robię. będzie zatem taka zapiekana:) skorzystam też z przepisu na hokkaido:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i życzę smacznego :)
UsuńCiekawe bardzo :) Smak pewnie rewelka
OdpowiedzUsuńOwszem, smak super :)
UsuńBardzo ciekawy pomysł na przekąskę :) Smacznie i zarazem zdrowo!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńFajne "kąski" - zamienniki chipsów ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za uznanie, bo właśnie o to mi chodziło :)
UsuńMniam..musi być pysznie
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWspaniały pomysł! Dynia prezentuje się przeapetycznie :D <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo lubię różne warzywa w przyprawach. Z dynię nie przepadam, ale w przyprawach może być bardzo fajna : )
OdpowiedzUsuńPieczona dynia dużo zyskuje jeżeli wcześniej zamarynuje ją się w ziołach i oliwie :)
UsuńThank you very much! You too :)
OdpowiedzUsuńMniam jak pysznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńpiżmowej jeszcze nie zdążyłam posmakować! ciekawi mnie ten zapach piżma :)
OdpowiedzUsuńTo był mój pierwszy raz z dynią piżmową, a efekt końcowy był przepyszny :)
UsuńPiżmowa i Hokkaido to nasze ulubione dynia z piekarnika :D
OdpowiedzUsuńMoje również :)
Usuń