31 sierpnia, 2020

Placki z kapustą kiszoną z piekarnika

Placki z kapustą kiszoną z piekarnika

Placki z kapustą kiszoną z piekarnika to pyszna propozycja na obiad. Placki są lekkie, ponieważ są pieczone, a nie smażone. Jest w nich mnóstwo smakowitych składników i przypraw, które dobrze łączą się z warzywami. Oto łatwy przepis na zdrowe i pyszne placki z kapustą kiszoną z piekarnika.


50 minut
8 placków

170 g kapusty kiszonej
1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 cebula
1 marchewka
1 jajko
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka oregano
sól
świeżo mielony czarny pieprz

sos czosnkowo-ziołowy:
180 g jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól
świeżo mielony czarny pieprz

  • Jogurt grecki mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Mieszamy i wstawiamy na lodówki.
  • Kapustę kiszoną bardzo mocno odciskamy z soku i szatkujemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę. 
  • Warzywa przekładamy do miski. Wbijamy jajko, wsypujemy mąkę, wlewamy oliwę i doprawiamy majerankiem, oregano oraz solą i pieprzem. Mieszamy, aż składniki się ze sobą połączą. 
  • Z masy formujemy placki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40 minut, z czego ostatnie 10 minut na termoobiegu. 
  • Placki z kapustą kiszoną podajemy od razu z sosem czosnkowo-ziołowym.

Jakie właściwości ma kapusta kiszona?

Głównym składnikiem placków z piekarnika jest kapusta kiszona. Powinna to być kapusta kiszona, a nie kwaszona, która poddawana jest sztucznemu i szybkiemu kiszeniu. Prawdziwa kapusta kiszona jest bogata w witaminy z grupy B, C, A, E, K.  To dobre źródło magnezu, fosforu, wapnia i potasu oraz błonnika, który przyspiesza metabolizm i zapewnia sytość.

Placki z kapustą kiszoną z piekarnika

Placki z kapustą kiszoną z piekarnika

Placki z kapustą kiszoną z piekarnika

Placki z kapustą kiszoną z piekarnika

Placki z kapustą kiszoną z piekarnika


5 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na smakowite placuszki! :)
    Z przyjemnością wypróbuję przepis.
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, polecam przepis i również pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczne placki! Robiłam już tyle różnych wersji warzywnych, a na pomysł z kapustą kiszoną jakoś nie trafiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak tylko kapusta kiszona poddana gorącej obróbce cieplnej przy takiej temperaturze traci walory witaminowe. Zostają walory smakowe.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...