Ojczyzną dyni jest Ameryka Środkowa. W czasach starożytnych była wielkim przysmakiem królewskich uczt. Jej pestki uważane były za afrodyzjak. W XV wieku dynia trafiła do nowożytnej Europy. Bardzo szybko zyskała fanów w Polsce. Oto przepis na pyszne ciasto dyniowe z jabłkami, którego idealnym dopełnieniem jest kakao i płatki czekoladowe.
60 minut
forma do tarty o średnicy 24 cm
150 g mąki owsianej
1/2 dyni hokkaido
2 jabłka
100 ml mleka
100 ml wody
1 łyżka oleju
1 jajko
2 łyżki płatków czekoladowych gorzkich
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia BIO
- Dynię kroimy w kawałki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
- W misce umieszczamy mąkę owsianą i dodajemy suche składniki - brązowy cukier, cynamon, kardamon, proszek do pieczenia.
- Jabłka ścieramy na tarce na grubych oczkach.
- Ugotowaną dynię, jabłka i 100 ml wody blendujemy na puree. Wbijamy żółtko, dodajemy mleko i blendujemy, aż powstanie gładka masa. Dodajemy ją do suchych składników i kilka minut miksujemy, aby składniki dobrze się połączyły.
- Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą. Całość przelewamy do formy na tartę, posypujemy kakao i płatkami czekoladowymi.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 40 minut.
- Ciasto dyniowe z jabłkami i czekoladą podajemy jako deser na ciepło lub na zimno.
Dynia - właściwości
Warto wiedzieć, że dynia jest bogata w różne składniki odżywcze i witaminy. Zawiera beta-karoten, fosfor, wapń, potas, magnez i żelazo. Znajdziemy w niej witaminę A, PP, C oraz z grupy B. Pomaga w chorobach krążenia, wątroby i układu pokarmowego. Działa odkwaszająco i moczopędnie. Ma także korzystny wpływ na cerę - niszczy wolne rodniki i utrzymuje wilgotność skóry. 100 g dyni to zaledwie 33 kalorie.
Pyszności! Nie ma jak dyniowe ciacho :)
OdpowiedzUsuńPrawda! :)
Usuńooo to coś dla mnie przymierzam się właśnie do swoich dyń ☺ zapowiada się pyszne ciacho
OdpowiedzUsuńSmacznego! :)
UsuńCiekawie się prezentuje :) Nigdy dynii nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńCzas nadrobić zaległości :)
UsuńBardzo apetyczna kompozycja i zdrowa do tego :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za uznanie :)
UsuńMniamm, cynamon, kardamon .... moje ulubione smaki :)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię te przyprawy w słodkościach :)
UsuńWłaśnie zakupiłam kardamon. Muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńSmacznego! :)
UsuńWspaniałe, pomysłowe i bardzo smakowite ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam ciasta z dynią i czekoladą :) To bajeczne połączenie :D
OdpowiedzUsuńWszystko prawda :)
UsuńZ chęcią był spałaszowała taką tartę :)
OdpowiedzUsuń>FOXYDIET<
Proszę bardzo :)
UsuńLubię wypieki z dynią, a zdrowe wypieki z dynią wprost uwielbiam, super przepis
OdpowiedzUsuńDziękuję i przyznaję, że ciacha z dynią są bardzo dobre :)
UsuńŚwietne ciacho, bardzo lubię wypieki z dodatkiem dyni :)
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńPycha! Uwielbiam wszystko, co dyniowe:)
OdpowiedzUsuńNa słodko, na słono lub ostro, zupa czy pieczona - dynia zawsze jest dobra :)
UsuńCiasta z dynią należą do moich najlepszych :-) Twoje ciacho prezentuje się wspaniale i zapewnie też tak smakuje. :-)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, że ciasta dyniowe są przepyszne :)
UsuńDynia z czekoladą i nie mamy żadnych pytań :D <3
OdpowiedzUsuńTo ja nic nie mówię więcej ;)
UsuńZ chęcią bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł na jesienne ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Trzeba korzystać z dyń, póki są :)
UsuńDyniowe z czekoladą? Na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuń