30 czerwca, 2020

Muffinki bananowo-jabłkowe z orzechami włoskimi

Muffinki bananowo-jabłkowe z orzechami włoskimi

Pierwsze przepisy na muffinki powstały czasach wiktoriańskiej Anglii. Ówczesne muffinki wyglądały zupełnie inaczej niż te, które znamy i sami pieczemy. Za obecny kształt muffinki odpowiedzialni są Amerykanie. To właśnie oni zaczęli wypiekać muffinki w pojedynczych foremkach. Muffinki lubimy i chętnie je robimy. Są pyszne, dość łatwe i w miarę szybkie. Najlepszym przykładem są te pyszne muffinki bananowo-jabłkowe z orzechami włoskimi.


45 minut
14 muffinek

Składniki
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowego
1/2 szklanki oleju
2 średnie banany
1 jabłko
1 jajko
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu

Banany obieramy i kroimy na kawałki. Blendujemy na gładką masę. Wbijamy jajko, wlewamy mleko i olej. Mieszamy do połączenia składników. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, orzechy włoskie i cynamon. Mieszamy. Mokre składniki łączymy z suchymi i mieszamy, aż połączą się w jednolite ciasto. Foremki na muffiny wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki (około 2/3 wysokości) nakładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 35 minut. Muffinki bananowo-jabłkowe z orzechami włoskimi podajemy na deser.

Banany pochodzą z Azji. Istnieje osiemset odmian tych owoców, ale uprawia się zaledwie dwadzieścia. To owoce, które są bogate w żelazo, magnez, potas. Zawierają błonnik, witaminy z grupy B, cukry oraz pektynę pomagającą w trawieniu. Chronią oczy i budują kości. Przeciwdziałają osteoporozie i cukrzycy. Działają antydepresyjnie i pomagają w uczeniu się.

Muffinki bananowo-jabłkowe z orzechami włoskimi

Muffinki bananowo-jabłkowe z orzechami włoskimi

Muffinki bananowo-jabłkowe z orzechami włoskimi

Muffinki bananowo-jabłkowe z orzechami włoskimi



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...