Szklanka ryżu, cukier, mleko, żółtka, wymieszać i piec 2-3 godziny - to oryginalny przepis na arroz con leche, czyli ryż na mleku. To danie jest bardzo popularne w Meksyku. Oto przepis na pieczony ryż na słodko po meksykańsku z rodzynkami i płatkami migdałowymi w wersji szybkiej i lekkiej.
50 minut
2 porcje
100 g ryżu
50 ml mleka lub mleka roślinnego
2 żółtka
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki rodzynek
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka cukru trzcinowego do posypania
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
- Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu lub własnego uznania. Ostawiamy do wystygnięcia.
- Następnie przekładamy do naczynia do zapiekania.
- Dodajemy mleko, żółtka, cukier z prawdziwą wanilią, rodzynki i płatki migdałowe oraz przyprawy. Mieszamy.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy 30 minut od czasu do czasu mieszając.
- Po upieczeniu przekładamy do miseczek i posypujemy cukrem trzcinowym.
- Ryż na słodko można podawać na ciepło lub na zimno - zawsze dobrze smakuje. Ryż na słodko po meksykańsku to pomysł na oryginalne śniadanie lub danie do lunch boxa.
Tym, którzy lubią ryż, polecam także inne przepisy:
Moje ulubione danie. Często robię ryż w takiej postaci:)
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie:) smakowicie:)
OdpowiedzUsuńTak, jest smakowity :)
UsuńBardzo ciekawa receptura, tak dawno nie jadłam już zapiekanego ryżu :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńTaka wersja też musi być mega pyszna :)
OdpowiedzUsuńNie będę zaprzeczać. Jest mega pyszna :)
Usuńtakiego ryżu jeszcze nie jadłam, ale musi smakować wybornie bo na słodko :D
OdpowiedzUsuńFajne danie na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńPatrząc na Twoje danie, zrobiłam się głodna :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ryż w takiej wersji
OdpowiedzUsuńArroz con leche robię zupełnie inaczej. Twoja wersja z piekarnika zapowiada się niezwykle smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować - zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuń