30 stycznia, 2018

Kuchnie świata: ryż na słodko po meksykańsku

 Ryż na słodko po meksykańsku

Szklanka ryżu, cukier, mleko, żółtka, wymieszać i piec 2-3 godziny - to oryginalny przepis na arroz con leche, czyli  ryż na mleku. To danie jest bardzo popularne w Meksyku. Oto przepis na pieczony ryż na słodko po meksykańsku z rodzynkami i płatkami migdałowymi w wersji szybkiej i lekkiej.


50 minut
2 porcje

100 g ryżu
50 ml mleka lub mleka roślinnego
2 żółtka
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki rodzynek
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka cukru trzcinowego do posypania
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu

  • Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu lub własnego uznania. Ostawiamy do wystygnięcia.
  • Następnie przekładamy do naczynia do zapiekania. 
  • Dodajemy mleko, żółtka, cukier z prawdziwą wanilią, rodzynki i płatki migdałowe oraz przyprawy. Mieszamy. 
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy 30 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Po upieczeniu przekładamy do miseczek i posypujemy cukrem trzcinowym. 
  • Ryż na słodko można podawać na ciepło lub na zimno - zawsze dobrze smakuje. Ryż na słodko po meksykańsku to pomysł na oryginalne śniadanie lub danie do lunch boxa. 

Tym, którzy lubią ryż, polecam także inne przepisy:

Ryż na słodko po meksykańsku - składniki

Ryż na słodko po meksykańsku

Ryż na słodko po meksykańsku


13 komentarzy:

  1. Moje ulubione danie. Często robię ryż w takiej postaci:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda cudownie:) smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawa receptura, tak dawno nie jadłam już zapiekanego ryżu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka wersja też musi być mega pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. takiego ryżu jeszcze nie jadłam, ale musi smakować wybornie bo na słodko :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne danie na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Patrząc na Twoje danie, zrobiłam się głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię ryż w takiej wersji

    OdpowiedzUsuń
  9. Arroz con leche robię zupełnie inaczej. Twoja wersja z piekarnika zapowiada się niezwykle smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę spróbować - zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...