Starożytna legenda mówi, że kapusta powstała z łez Likurga, który został ukarany przez boga wina Bachusa za zniszczenie winnic. Właśnie w tamtym czasie doceniono właściwości zdrowotne kapusty. Zajadali się nią Grecy i Rzymianie. Do Polski przywędrowała w XIV wieku i uprawiano ją głównie w klasztornych ogrodach. Do dziś kapusta gości na polskich stołach. Oto przepis na zapiekaną białą kapustę z ziemniaki, marchewką i świeżym koperkiem.
60 minut
2-4 porcje
Warto wiedzieć, że biała kapusta jest wartościowa, a jej wpływ na zdrowie znany jest od tysięcy lat. Znajdziemy w niej witaminę C, A, E, K i z grupy B. Jest bogata w wapń, magnez, potas, żelazo oraz kwas foliowy. Kapusta zawiera siarkę, która pozytywnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci. Sok z kapusty pomoże zmniejszyć obrzęki, zwiększyć odporność, zawalczyć z anemią i wrzodami żołądka. Okłady z liści kapusty stosuje się na bóle reumatyczne i neuralgiczne. Wspomogą leczenie ran i wrzodów. Kapusta będzie także skutecznym lekiem po suto zakrapianej imprezie. Ile kalorii ma biała kapusta? Jest niskokaloryczna - 100 g to 40 kalorii.
1/2 główki białek kapusty
2 małe ziemniaki
1 mała marchewka
1 cebula
1 mała marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka słodkiego sosu sojowego
kilka gałązek koperku
kilka szczypt ziół prowansalskich
sól ziołowa
pieprz
Kapustę szatkujemy, przekładamy do sita i solimy. Odstawiamy na 15 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki, a czosnek i koperek siekamy. Można odłożyć 1 łyżkę koperku, aby udekorować danie przed podaniem. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy na niego cebulę i smażymy, aż zmięknie. Dodajemy kapustę i smażymy, często mieszając. Doprawiamy sosem sojowym, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem do smaku. Następnie dodajemy marchewkę i czosnek, a po kilku minutach ugotowane ziemniaki. Smażymy jeszcze kilka minut. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 30 minut. Przed podaniem posypujemy świeżym koperkiem. Zapiekaną białą kapustę podajemy na gorąco jako wegetariańskie danie główne lub dodatek do dania mięsnego.
Jakie właściwości ma biała kapusta?
Warto wiedzieć, że biała kapusta jest wartościowa, a jej wpływ na zdrowie znany jest od tysięcy lat. Znajdziemy w niej witaminę C, A, E, K i z grupy B. Jest bogata w wapń, magnez, potas, żelazo oraz kwas foliowy. Kapusta zawiera siarkę, która pozytywnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci. Sok z kapusty pomoże zmniejszyć obrzęki, zwiększyć odporność, zawalczyć z anemią i wrzodami żołądka. Okłady z liści kapusty stosuje się na bóle reumatyczne i neuralgiczne. Wspomogą leczenie ran i wrzodów. Kapusta będzie także skutecznym lekiem po suto zakrapianej imprezie. Ile kalorii ma biała kapusta? Jest niskokaloryczna - 100 g to 40 kalorii.
Wspaniały miks pełen samych dobroci dla naszego organizmu <3
OdpowiedzUsuńDziękuję, Pandy! :)
UsuńBardzo fajna propozycja. :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńBardzo pyszne, zwłaszcza z koperkiem : )
OdpowiedzUsuńOwszem, koperek nadaje świeżości :)
UsuńBez kapusty nie ma mojej kuchni. Uwielbiam każdą i w każdej postaci. Pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńMniam jakie pyszności :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam te Twoje zdrowe i pyszne połączenia. Kiedy ja przygotuję te wszystkie pyszności? Ten przepis zapisuję do jak najszybszego zrobienia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńWygląda super :) Ja chyba za rzadko jem białą kapustę...
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam, bo jest naprawdę dobra :)
Usuńa ile ziemniaków ? :)
OdpowiedzUsuń2 małe ziemniaki lub 1 duży :)
UsuńBardzo smaczna i pożywna zapiekanka :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńHaha, widzę, że zapiekamy :) U mnie też zapiekanka. A Twoja jest znów inspirująca. Muszę Ci powiedzieć, ze od 3 dni zapiekam też kaszę jaglaną z gruszką, jabłkiem na zamianę z płatkami owsianymi i nie mogę się uwolnić od ich smaku. Może latem mi przejdzie. Pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńZapiekanki są pyszne :) Czy na słodko, czy na słono, z warzywami, z owocami - rewelacja. Pozdrawiam również :)
UsuńPrezentuje się bardzo domowo i smakowicie :) Przez ten koperek kojarzy mi się ze zbliżającą się wiosną :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Właśnie o to mi chodziło - o wiosenny akcent ;)
Usuńwspaniałe i lekkie danie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMam kapustkę, więc wiem co już zrobię na obiad. :-)
OdpowiedzUsuńSmacznego! :)
UsuńOstatnio mam "fazę" na kapustę :) Z chęcią spróbuję Twojej potrawy :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego! :)
Usuńmniaaaaam! ile pyszności na jedyym talerzu! :)
OdpowiedzUsuńPolecam i życzę smacznego :)
UsuńKapusta i olej kokosowy? Mysle ze swietnie wzbogaci smak Bardzo fajna kombinacja Nie jadalm nigdy czegos takiego ale bardzo mi się podoba a na dodatek to danie jednogarnkowe wiec jestem jak najbardziej na tak Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję, polecam i pozdrawiam :)
UsuńŚwietny pomysł na bezmięsny obiad :) proste składniki a taki fantastyczny efekt :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńLubię kapustę, ale w zapiekankach jej nie stosuję, muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam! W takiej wersji jest naprawdę dobra :)
UsuńTakie polskie i takie pyszne, że skusiłabym się na nie...
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńWygląda przepysznie :)) A teraz akurat sezon na młodą kapustę :)) <3
OdpowiedzUsuńwww ayam laga com
OdpowiedzUsuń