18 stycznia, 2017

Zapiekana biała kapusta z ziemniakami, marchewką i koperkiem

Zapiekana biała kapusta z ziemniakami, marchewką i koperkiem

Starożytna legenda mówi, że kapusta powstała z łez Likurga, który został ukarany przez boga wina Bachusa za zniszczenie winnic. Właśnie w tamtym czasie doceniono właściwości zdrowotne kapusty. Zajadali się nią Grecy i Rzymianie. Do Polski przywędrowała w XIV wieku i uprawiano ją głównie w klasztornych ogrodach. Do dziś kapusta gości na polskich stołach. Oto przepis na zapiekaną białą kapustę z ziemniaki, marchewką i świeżym koperkiem.


Składniki
½ główki białek kapusty
2 małe ziemniaki
1 mała marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka słodkiego sosu sojowego 
kilka gałązek koperku
kilka szczypt ziół prowansalskich
sól ziołowa
pieprz

Kapustę szatkujemy, przekładamy do sita i solimy. Odstawiamy na 15 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki, a czosnek i koperek siekamy. Można odłożyć 1 łyżkę koperku, aby udekorować danie przed podaniem. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy na niego cebulę i smażymy, aż zmięknie. Dodajemy kapustę i smażymy, często mieszając. Doprawiamy sosem sojowym, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem do smaku. Następnie dodajemy marchewkę i czosnek, a po kilku minutach ugotowane ziemniaki. Smażymy jeszcze kilka minut. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 30 minut. Przed podaniem posypujemy świeżym koperkiem. Zapiekaną białą kapustę podajemy na gorąco jako wegetariańskie danie główne lub dodatek do dania mięsnego.

Warto wiedzieć, że biała kapusta jest wartościowa, a jej wpływ na zdrowie znany jest od tysięcy lat. Znajdziemy w niej witaminę C, A, E, K i z grupy B.  Jest bogata w wapń, magnez, potas, żelazo oraz kwas foliowy. Kapusta zawiera siarkę, która pozytywnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci. Sok z kapusty pomoże zmniejszyć obrzęki, zwiększyć odporność, zawalczyć z anemią i wrzodami żołądka. Okłady z liści kapusty stosuje się na bóle reumatyczne i neuralgiczne. Wspomogą leczenie ran i wrzodów. Kapusta będzie także skutecznym lekiem po suto zakrapianej imprezie. Jest niskokaloryczna - 100 g to 40 kalorii.

Zapiekana biała kapusta z ziemniakami, marchewką i koperkiem - składniki

Zapiekana biała kapusta z ziemniakami, marchewką i koperkiem

Zapiekana biała kapusta z ziemniakami, marchewką i koperkiem

Zapiekana biała kapusta z ziemniakami, marchewką i koperkiem

Zapiekana biała kapusta z ziemniakami, marchewką i koperkiem


38 komentarzy:

  1. Wspaniały miks pełen samych dobroci dla naszego organizmu <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna propozycja. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pyszne, zwłaszcza z koperkiem : )

    OdpowiedzUsuń
  4. Bez kapusty nie ma mojej kuchni. Uwielbiam każdą i w każdej postaci. Pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam te Twoje zdrowe i pyszne połączenia. Kiedy ja przygotuję te wszystkie pyszności? Ten przepis zapisuję do jak najszybszego zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda super :) Ja chyba za rzadko jem białą kapustę...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam, bo jest naprawdę dobra :)

      Usuń
  7. a ile ziemniaków ? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smaczna i pożywna zapiekanka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Haha, widzę, że zapiekamy :) U mnie też zapiekanka. A Twoja jest znów inspirująca. Muszę Ci powiedzieć, ze od 3 dni zapiekam też kaszę jaglaną z gruszką, jabłkiem na zamianę z płatkami owsianymi i nie mogę się uwolnić od ich smaku. Może latem mi przejdzie. Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapiekanki są pyszne :) Czy na słodko, czy na słono, z warzywami, z owocami - rewelacja. Pozdrawiam również :)

      Usuń
  10. Prezentuje się bardzo domowo i smakowicie :) Przez ten koperek kojarzy mi się ze zbliżającą się wiosną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Właśnie o to mi chodziło - o wiosenny akcent ;)

      Usuń
  11. wspaniałe i lekkie danie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mam kapustkę, więc wiem co już zrobię na obiad. :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ostatnio mam "fazę" na kapustę :) Z chęcią spróbuję Twojej potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
  14. mniaaaaam! ile pyszności na jedyym talerzu! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kapusta i olej kokosowy? Mysle ze swietnie wzbogaci smak Bardzo fajna kombinacja Nie jadalm nigdy czegos takiego ale bardzo mi się podoba a na dodatek to danie jednogarnkowe wiec jestem jak najbardziej na tak Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny pomysł na bezmięsny obiad :) proste składniki a taki fantastyczny efekt :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Lubię kapustę, ale w zapiekankach jej nie stosuję, muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! W takiej wersji jest naprawdę dobra :)

      Usuń
  18. Takie polskie i takie pyszne, że skusiłabym się na nie...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...