Pęczotto to pyszne danie z kaszy pęczak. Oprócz tego, że pęczotto to bardzo smaczna propozycja na obiad, to potrawa, którą przygotowuje się szybko i z łatwo dostępnych składników. W tym pęczotto z kurczakiem ostrości dodaje szczypior, a ziołową nutę tymianek. Przepis jest prosty, a wrażenia smakowe będą niezapomniane. Oto przepis na pęczotto z kurczakiem i szczypiorem z tymiankową nutą.
45 minut
2-4 porcje
100 g kaszy pęczak
750 ml bulionu warzywnego
300 g piersi kurczaka
1 cebula
4 łyżki posiekanego szczypioru
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
garść gałązek świeżego tyminaku
sól
świeżo mielony pieprz
- Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski. Dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek, słodką paprykę i sól. Dokładnie mieszamy, zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut.
- Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią cebulę. Smażymy, aż cebula się zeszli.
- Dodajemy kurczaka i mieszamy. Smażymy przez 5-8 minut. Dodajemy listki świeżego tymianku, sos sojowy i smażymy kolejne 2-3 minuty. Dodajemy pęczak i mieszamy.
- Całość zalewamy bulionem warzywnym. Od czasu do czasu mieszamy i smażymy, aż kasza wchłonie cały bulion.
- Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.
- Pęczotto z kurczakiem podajemy na gorąco posypane posiekanym szczypiorem.
Fanom kasz w takiej formie polecam także inne przepisy:
Nigdy nie jadłam :) Bardzo ładne zdjęcia ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńDawno nie jadłam kaszy pęczak... Uwielbiam ją w połączeniu z warzywami ;)
OdpowiedzUsuńFajnie, że pęczak wraca, bo to bardzo dobra i zdrowa kasza, a z warzywami smakuje wybornie :)
UsuńTakie danie bardzo chętnie bym zjadła :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńLubię tą kaszę. Bardzo fajne składniki :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńBardzo lubimy takie potrawki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam przepisy z kaszami. A zwłaszcza z pęczakiem, który jest niedoceniany.
OdpowiedzUsuńZgadzam się :)
Usuńwspaniałe pęczotto, uwielbiam takie dania <3
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCudnie to wygląda ♥
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam pęczak!
OdpowiedzUsuńJa też :)
UsuńWygląda niesamowicie świeżo! :)
OdpowiedzUsuńTak też smakuje :)
UsuńW czwartek może ugotuję? :) Będę miała wolniejsze popołudnie, więc może akurat :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuńlubię takie wariacje z kaszami :)
OdpowiedzUsuńJa również :)
Usuńaż mi zapachniało to Twoje pęczotto! zgłodniałam:)
OdpowiedzUsuńPoleca przepis :)
UsuńUwielbiam kaszotta pod każdą postacią! Musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńLubię takie szybkie dania, zwłaszcza w tygodniu gdy nie mam czasu gotować
OdpowiedzUsuńTo proste i szybkie danie. Bez problemu można je przygotować w tygodniu :)
Usuń