11 lipca, 2017

Pęczotto z kurczakiem i szczypiorem z tymiankową nutą

Pęczotto z kurczakiem i szczypiorem z tymiankową nutą

Pęczotto to pyszne danie z kaszy pęczak. Oprócz tego, że pęczotto to bardzo smaczna propozycja na obiad, to potrawa, którą przygotowuje się szybko i z łatwo dostępnych składników. W tym pęczotto z kurczakiem ostrości dodaje szczypior, a ziołową nutę tymianek. Przepis jest prosty, a wrażenia smakowe będą niezapomniane. Oto przepis na pęczotto z kurczakiem i szczypiorem z tymiankową nutą.


Składniki
100 g kaszy pęczak
750 ml bulionu warzywnego
300 g piersi z kurczaka
1 cebula
4 łyżki posiekanego szczypioru
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
garść gałązek świeżego tyminaku
sól
świeżo mielony pieprz

Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski. Dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek, słodką paprykę i sól. Dokładnie mieszamy, zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią cebulę. Smażymy, aż cebula się zeszli. Dodajemy kurczaka i mieszamy. Smażymy przez 5-8 minut. Dodajemy listki świeżego tymianku, sos sojowy i smażymy kolejne 2-3 minuty. Dodajemy pęczak i mieszamy. Całość zalewamy bulionem warzywnym. Od czasu do czasu mieszamy i smażymy, aż kasza wchłonie cały bulion. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Pęczotto z kurczakiem podajemy na gorąco posypane posiekanym szczypiorem.

Fanom kasz w takiej formie polecam także inne przepisy:

Pęczotto z kurczakiem i szczypiorem z tymiankową nutą - składniki

Pęczotto z kurczakiem i szczypiorem z tymiankową nutą

Pęczotto z kurczakiem i szczypiorem z tymiankową nutą

Pęczotto z kurczakiem i szczypiorem z tymiankową nutą


20 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam :) Bardzo ładne zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam kaszy pęczak... Uwielbiam ją w połączeniu z warzywami ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, że pęczak wraca, bo to bardzo dobra i zdrowa kasza, a z warzywami smakuje wybornie :)

      Usuń
  3. Takie danie bardzo chętnie bym zjadła :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię tą kaszę. Bardzo fajne składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam przepisy z kaszami. A zwłaszcza z pęczakiem, który jest niedoceniany.

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniałe pęczotto, uwielbiam takie dania <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda niesamowicie świeżo! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. W czwartek może ugotuję? :) Będę miała wolniejsze popołudnie, więc może akurat :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...