Pasta pieczarkowa to smakowity pomysł na smarowidło do chleba. Dodatek oleju z suszonych pomidorów sprawia, że pasta jest bardzo aromatyczna. Doskonale smakuje na kolację ze świeżym pieczywem. Pastę robi się szybko, a przepis nie jest trudny. Oto przepis na przepyszną pastą pieczarkową.
30 minut
2 porcje
250 g pieczarek
1/2 czerwonej cebuli
2 łyżki serka typu Bieluch
2 łyżki posiekanego szczypioru
1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
1 łyżeczka sosu sojowego
sól
świeżo mielony czarny pieprz
- Pieczarki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów i smażymy na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki. Wlewamy sos sojowy i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż pieczarki odparują. Często mieszamy. Patelnię zestawiamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
- Pieczarki mieszamy z serkiem i szczypiorem. Można też dodatkowo doprawić solą i pieprzem.
- Pastę pieczarkową podajemy z ulubionym pieczywem.
Jakie właściwości mają pieczarki?
Pieczarki pomagają wzmocnić odporność organizmu. Pozytywnie wpływają na układ krążenia. Bez wyrzutów sumienia mogą je jeść osoby będące na diecie odchudzającej. Zawierają prowitaminę D oraz witaminy z grupy B. Są bogate w sole mineralne - żelazo, selen, fosfor, potas i miedź.
Idealna na śniadanie. :)
OdpowiedzUsuńSmakuje o każdej porze dnia :)
Usuń