Muffinki lubimy i chętnie je robimy. Są pyszne, dość łatwe i w miarę szybkie. 30 marca obchodzony jest Światowy Dzień Muffinka. To święto znane jest także w Polsce. Oto sprawdzone przepisy na słodkie i wytrawne muffinki w zdrowej wersji.
Pierwsze przepisy na muffinki powstały czasach wiktoriańskiej Anglii. Ówczesne muffinki wyglądały zupełnie inaczej niż te, które znamy i sami pieczemy. W tamtych czasach muffinki piekło się z resztek z pańskiego stołu. W ich skład wchodziły resztki chleba, masła, surowego ciasta i ugotowanych tłuczonych ziemniaków. Z tych składników powstawało ciasto, z którego formowało się placki, a następnie smażyło. Muffinki były miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Takie placki kroiło się na pół i przypiekało na ogniu, aby były jeszcze bardziej chrupiące. Muffinki bardzo szybko trafiły w gusta kulinarne bogatych Anglików i na stałe zagościły na ich stołach. Podawano je zawsze do popołudniowej herbaty, czyli five o’clock. W Wielkiej Brytanii do dziś wypieka się muffiny według starych receptur.
Za kształt muffinki, jaki znamy teraz, odpowiedzialni są Amerykanie. To właśnie oni zaczęli wypiekać muffinki w pojedynczych foremkach. Dzięki temu wyglądały jak małe ciasta. Drożdże zastąpiono proszkiem do pieczenia. Obecnie muffinki to narodowy wypiek Amerykanów, z którego są bardzo dumni. To stały element amerykańskiego śniadania. W Nowym Jorku, czyli Wielkim Jabłku, można spróbować najlepszych w całym kraju muffinek z jabłkami. Stan Massachusetts szczyci się muffinkami kukurydzianymi. Mieszkańcy Minnesoty do perfekcji opanowali wypiekanie muffinek z jagodami.
Najdroższą muffinkę na świecie można zjeść w Dubaju. Muffinka przygotowana jest na bazie organicznej mąki, masła najwyższej jakości oraz prawdziwej włoskiej czekolady z dodatkiem ugandyjskich ziaren wanilii. Muffinka ozdobiona złotą polewą, płatkami 23-karatowego złota oraz świeżymi truskawkami. Za taką muffinkę na bogato trzeba wydać prawie 4 tys. zł.
Poniżej sprawdzone przepisy na muffinki w zdrowej wersji (Kliknij w tytuł, aby poznać przepis):
Otrębowe muffiny z rodzynkami i jagodami goji
Bomby miłości - muffiny dla zakochanych
Gryczane muffiny z jabłkami i cynamonem
Wege muffiny z brokułami i pędami bambusa
nawet nie wiedzialam ze takie swieto obchodzilismy :D a babeczki pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam przepisy :)
UsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńMufinek z pędami bambusa jeszcze nigdzie nie widziałam. Koniecznie muszę wypróbować przepis, babeczki wyglądają bardzo pysznie :) Mąż się zdziwi jak dostanie takie smakołyki :)
OdpowiedzUsuń