26 maja, 2020

Chleb dyniowy bez drożdży

Chleb dyniowy bez drożdży

Chleb dyniowy bez drożdży to najszybszy przepis na pyszne i aromatyczne domowe pieczywo. Chleb jest miękki w środku, a jego skórka jest chrupiąca. Dzięki dodatkowi suszonego tymianku, którym posypuje się wierzch, chleb ma przyjemny ziołowy aromat. Oto łatwy przepis na chleb dyniowy bez drożdży. 


60 minut
keksówka o długości 30 cm

Składniki
400 g mąki pszennej
1,5 szklanki maślanki
50 g pestek dyni
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka tymianku

Mąkę mieszamy z suchymi składnikami - pestkami dyni, proszkiem do pieczenia i solą. Wlewamy maślankę, oliwę z oliwek i mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównujemy, posypujemy płatkami owsianymi i tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 45 minut. Warto zostawić chleb w rozgrzanym, ale wyłączonym piekarniku na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia i kroimy na porcje. Zjadamy z ulubionymi dodatkami.

Polecam także przepis na chleb dyniowy na suchych drożdżach.

Chleb dyniowy bez drożdży

Chleb dyniowy bez drożdży

Chleb dyniowy bez drożdży

Chleb dyniowy bez drożdży



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...