Pochodzące z Ameryki Południowej awokado to daleki kuzyn gruszki. Do Europy sprowadzili je hiszpańscy konkwistadorzy w XVII wieku. Mimo że awokado to bardzo kaloryczny owoc, to w jego składzie znajduje się samo zdrowie. Kwas oleinowy, którzy obniża poziom złego cholesterolu, luteina korzystnie wpływająca na wzrok, witaminy A, C, E i z grupy B oraz potas dobrze działający na ciśnienie i układ nerwowy. Oto przepis na pyszną pastę z awokado z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi.
10 minut
2-4 porcje
2 awokado
1 cytryna
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki
kilka szczypt chili
sól
świeżo mielony pieprz
- Awokado myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do naczynia blendera.
- Cytrynę wyciskamy. Sok dodajemy do pokrojonego awokado.
- Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do awokado. Blendujemy na gładką pastę.
- Doprawiamy słodką papryką, chili oraz solą i pierzem. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę, aby składniki się ze sobą połączyły.
- Pomidorki koktajlowe kroimy na małe kawałki. Posypujemy nimi gotową pastę.
- Pastę z awokado z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi podajemy z ulubionym pieczywem. Taką pastę z awokado można podać także jako dip - z chrupkami lub świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki.
Fanom past do pieczywa polecam także inne przepisy na różne smaczne smarowidła. Znajdziecie tu przepisy na dżemy, twarożki i pasty warzywne.
Często robimy tą pastę ale bez czosnku, bo za bardzo go nie lubimy :D Nam najbardziej smakuje do ziemniaczków xD
OdpowiedzUsuńZapraszamy do nas na prosty KONKURS ze smaczną wygraną :)
Ciekawy pomysł oraz dziękuję za zaproszenie :)
UsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNie przepadam za dodatkiem cytryny do awokado, ale samo awokado uwielbiam :) Pysznie wygląda ta pasta z pomidorkami :)
OdpowiedzUsuńCytryna jest głównie po to, aby awokado nie ściemniało i zachowało swój piękny zielony kolor :)
UsuńBardzo apetyczna pasta :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, jedz :)
UsuńCiekawy pomysł na pastę ;)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńTeż taką pastę robię i ją bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńSuper! :)
UsuńPysznie wygląda, z chęcią spróbowała bym -:)
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
Usuńuwielbiam awokado! szczególnie w paście:)
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńUwielbiam takie zielone pasty. Mniam!
OdpowiedzUsuńSą wyjątkowo dobre :)
UsuńKocham awokado ❤
OdpowiedzUsuńidealne połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
Usuńuwielbiam avocado w każdej wersji, taka pasta to miła alternatywa dla tradycyjnych kanapek z szynką i serem
OdpowiedzUsuńI jeszcze spokojnie może zastąpić masło lub inne smarowidło :)
Usuńnie wiedziałam że moje ukochane awokado jest kuzynem gruszki:) jestem wręcz uzależniona- zjadam jedną taką malutką sztukę praktycznie każdego dnia ale pokrojone w sałatce- muszę w końcu zrobić taką piękną pastę:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego rodzaju pyszności :)
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńRobię podobną pastę z awokado z pomidorkami i bardzo ją lubię :)
OdpowiedzUsuńsuper zdrowe smarowidło kanapkowe :) w ogóle bardzo lubię awokado :)
OdpowiedzUsuńJa też :)
UsuńBardzo apetyczne smarowidło kanapkowe :)
OdpowiedzUsuńTak, do kanapek pasuje idealnie :)
Usuń