10 maja, 2017

Pasta z awokado z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi

Pasta z awokado z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi

Pochodzące z Ameryki Południowej awokado to daleki kuzyn gruszki. Do Europy sprowadzili je hiszpańscy konkwistadorzy w XVII wieku. Mimo że awokado to bardzo kaloryczny owoc, to w jego składzie znajduje się samo zdrowie. Kwas oleinowy, którzy obniża poziom złego cholesterolu, luteina korzystnie wpływająca na wzrok, witaminy A, C, E i z grupy B oraz potas dobrze działający na ciśnienie i układ nerwowy. Oto przepis na pyszną pastę z awokado z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi.


10 minut
2-4 porcje

2 awokado
1 cytryna
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki
kilka szczypt chili
sól
świeżo mielony pieprz

  • Awokado myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do naczynia blendera.
  • Cytrynę wyciskamy. Sok dodajemy do pokrojonego awokado. 
  • Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do awokado. Blendujemy na gładką pastę. 
  • Doprawiamy słodką papryką, chili oraz solą i pierzem. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę, aby składniki się ze sobą połączyły. 
  • Pomidorki koktajlowe kroimy na małe kawałki. Posypujemy nimi gotową pastę. 
  • Pastę z awokado z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi podajemy z ulubionym pieczywem. Taką pastę z awokado można podać także jako dip - z chrupkami lub świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki.

Fanom past do pieczywa polecam także inne przepisy na różne smaczne smarowidła. Znajdziecie tu przepisy na dżemy, twarożki i pasty warzywne.

Pasta z awokado z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi - składniki

Pasta z awokado z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi

Pasta z awokado z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi

Pasta z awokado z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi


31 komentarzy:

  1. Często robimy tą pastę ale bez czosnku, bo za bardzo go nie lubimy :D Nam najbardziej smakuje do ziemniaczków xD

    Zapraszamy do nas na prosty KONKURS ze smaczną wygraną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za dodatkiem cytryny do awokado, ale samo awokado uwielbiam :) Pysznie wygląda ta pasta z pomidorkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cytryna jest głównie po to, aby awokado nie ściemniało i zachowało swój piękny zielony kolor :)

      Usuń
  3. Bardzo apetyczna pasta :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł na pastę ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też taką pastę robię i ją bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda, z chęcią spróbowała bym -:)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam awokado! szczególnie w paście:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie zielone pasty. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  9. idealne połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam avocado w każdej wersji, taka pasta to miła alternatywa dla tradycyjnych kanapek z szynką i serem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jeszcze spokojnie może zastąpić masło lub inne smarowidło :)

      Usuń
  11. nie wiedziałam że moje ukochane awokado jest kuzynem gruszki:) jestem wręcz uzależniona- zjadam jedną taką malutką sztukę praktycznie każdego dnia ale pokrojone w sałatce- muszę w końcu zrobić taką piękną pastę:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam tego rodzaju pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Robię podobną pastę z awokado z pomidorkami i bardzo ją lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  14. super zdrowe smarowidło kanapkowe :) w ogóle bardzo lubię awokado :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo apetyczne smarowidło kanapkowe :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...