16 lutego, 2022

Słodkie placki marchewkowe

Słodkie placki marchewkowe

Pyszne i słodkie placki marchewkowe to łatwy przepis na przekąskę, kolację lub jedzenie na wynos. Placki z marchewki robi się szybko, a składniki są w sklepach przez cały rok. Przyjemnym dodatkiem są wiórki kokosowe. Oto przepis na słodkie placki marchewkowe. 


40 minut
2 porcje

2 marchewki (około 300 g)
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
50 g cukru trzcinowego
1 jajko
2 łyżki wiórków kokosowych
1 płaska łyżeczka kurkumy

Marchewki obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki. Wsypujemy mąkę, cukier i kurkumę. Wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki na blachę nakładamy porcje ciasta i formujemy w miarę równe placki. Wierzch każdego placka posypujemy wiórkami kokosowymi. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut. Placki marchewkowe podajemy na ciepło lub zimno z miodem lub naturalnym jogurtem.

Placki marchewkowe można usmażyć. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju roślinnego, łyżką nakładamy porcje ciasta i smażymy około 3 minut z obu stron. Usmażone placki przekładamy na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Głównym składnikiem tych placków jest marchewka, której pozytywny wpływ na zdrowe doceniono steki lat temu w Chinach. Za wyhodowanie pomarańczowej marchewki odpowiedzialni są Holendrzy. Dziś na rynku dostępna jest marchew nie tylko pomarańczowa, ale i żółta, fioletowa, czerwona, a nawet czarna. Marchewka jest doskonałym źródłem beta-karotenu odpowiadającego za prowidłowy wzrok, dobrą odporność i piękną opaleniznę. Marchewka jest bogata w przeciwutleniacze, witaminę C, A, K, E i z grupy B oraz kwas foliowy. Marchew jest niskokaloryczna. 100 g świeżej marchewki to 41 kalorii.

Słodkie placki marchewkowe

Słodkie placki marchewkowe

Słodkie placki marchewkowe

Słodkie placki marchewkowe

Słodkie placki marchewkowe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...