Pierwsze zapiski o burakach pochodzą z 722 r. p.n.e. z Babilonii. W nowej erze królowały na greckich stołach, a dwieście lat później docenili je Rzymianie. Pierwsze informacje o burakach na ziemiach polskich pochodzą z XIV wieku, ale duże uprawy pojawiły się dopiero dwieście lat później. Obecnie Polska jest liderem wśród producentów buraków w Europie. Właśnie dziś smaczny burak obchodzi swoje święto.
Buraki dzieli się na liściowe, czyli botwinę, i korzeniowe, a te na cukrowe - po trzcinie cukrowej to drugie źródło cukru, pastewne - składnik paszy dla zwierząt, oraz ćwikłowe. Właśnie te uprawia się do celów kulinarnych.
Doskonały burak powinien mieć ciemny miąższ, cienką skórkę, a w przekroju jednolitą barwę. Młode buraki można jeść w całości - korzeń i liście. Korzenie buraków to bardzo smaczny składnik sałatek, zup, soków oraz przetworów. Liście to znakomity bohater chłodników i botwinek. Buraki można gotować, smażyć, piec i marynować.
Jakie właściwości mają buraki?
Buraki to skarbnica pierwiastków. Zawierają żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rubid i cez. Są także bogate w kwas foliowy, szczególnie ważny dla kobiet w ciąży. Buraki to także źródło przeciwutleniaczy. Wspomagają układ krwionośny, regulują ciśnienie i cholesterol, zapobiegają zwapnieniu naczyń krwionośnych.
Nie powinno ich zabraknąć w diecie osób chorych na anemię. Betanina, czyli antyutleniacz chroniący przed wolnymi rodnikami, odpowiada za kolor buraków. Dlatego warzywa te są ważne w diecie chorych na nowotwory i po chemioterapii. Wzmacniają odporność organizmu i łagodzą problemy żołądkowe. Buraki koniecznie powinny jeść kobiety w okresie menopauzy, ponieważ zmniejszają ryzyko osteoporozy.
Ile kalorii mają buraki?
Zaletą buraków jest niska kaloryczność. 100 g to 38 kalorii, dlatego można je jeść bez ograniczeń.
Zaletą buraków jest niska kaloryczność. 100 g to 38 kalorii, dlatego można je jeść bez ograniczeń.
Przepisy na buraki
Oto przepisy, w których główną rolę zagrały buraki (kliknij w tytuł, aby poznać przepis):
Uwielbiam buraczki. Na przykład taki barszczyk z buraczkami pokrojonymi w plasterki. Mogę je wyjadać z talerza, choć nie wszyscy moi domownicy rozumieją te moje smaki. Super, że buraki są takie zdrowe i niskokaloryczne. Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100 proc.! Pozdrawiam również! :)
UsuńUwielbiam buraki. Taka zupa, to jak dla mnie cudo :)
OdpowiedzUsuńJa również :) Zupa może z powodzeniem zastąpić tradycyjny barszcz czerwony w Święta Bożego Narodzenia :)
UsuńUwielbiam, zwłaszcza pieczone ! Najczęściej wykorzystuję je w sałatkach :)
OdpowiedzUsuńPieczone buraki też są super smaczne i mega aromatyczne :)
UsuńOstatnio jem buraki codziennie i bardzo lubię - takie ugotowane lub upieczone bez żadnych dodatków ;)
OdpowiedzUsuńJa również :) Buraki można jeść cały rok i zawsze smakują :)
UsuńZachęciłaś mnie do wypróbowania hummusu z burakami.
OdpowiedzUsuńPolecam, bo jest naprawdę pyszny i ma niesamowity kolor :)
UsuńBardzo smaczne i zdrowe propozycje na buraczki. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również serdecznie pozdrawiam :)
UsuńKocham buraki i już :-)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńLubię buraczki, zwłaszcza w wydaniu zupowym, moja babcia robiła przepyszny barszcz. Ja staram się jej dorównać, smak zupy na pewno poprawia woda na której gotuję - przefiltrowana w filtrze molekularnym z naturalną mineralizacją - niby szczegół a bardzo poprawia smak.
OdpowiedzUsuńDobry patent :)
Usuńuwielbiamy buraki w każdym wydaniu i bardzo często robimy z nich zupy. Za świeżą botwinkę potrafimy dosłownie zabić bo z niej powstaje nasza ulubiona zupa:) a ja nawet jednemu burakowi z barszczyku nie dam zginąć w koszu- wszystkie wybiera sobie na talerz i zjadam solo:) Kradnę przepis a hummus:)
OdpowiedzUsuńHummus polecam, bo jest smaczny, prosty i ma piękny kolor :)
UsuńUwielbiam buraki w każdej postaci :D Zawsze dodają mi mnóstwo energii :) <3
OdpowiedzUsuńbardzo lubię buraki i mogę je jadać codziennie:)
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńPyszne, zdrowe i ten piękny kolor, po prostu buraki trzeba jeść :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, buraki trzeba jeść :)
Usuńtę zupę z buraczków bym zjadła ;)
OdpowiedzUsuńPolecam! Smacznego :)
UsuńLubię buraki w zupie i marynowane albo pieczone w sałatkach. Już się nie mogę doczekać wigilijnego barszczu mojej mamy :)
OdpowiedzUsuńZupa z buraków na Wigilii musi być :)
UsuńKochamy buraki pod każdą dosłownie postacią <3 Czy na słodko czy słono smakuje wybornie ale naszym ulubieńcem zawsze będzie zupa krem :P
OdpowiedzUsuńAbsolutnie się zgadzam :)
UsuńBardzo cenię właściwości buraków. Staram się aby chociaż sam sok z buraków pojawiał się w mojej diecie jak najczęściej. Chętnie wypróbuję przepis na kremową zupę z buraków :)
OdpowiedzUsuńPolecam i życzę smacznego! :)
Usuń