Soczyste udka z kurczaka, paski marchewki i piórka czerwonej cebuli, a do tego słodko-ostra marynata. To prosty przepis na pyszny i zdrowy obiad. Mimo że w tej potrawie nie ma dużo składników, smaki są niesamowite i bardzo dobrze się ze sobą łączą. Oto przepis na pieczonego kurczaka w słodko-ostrej marynacie.
60 minut + 2 godziny marynowanie
2-4 porcje
6 udek kurczaka
2 marchewki
1 czerwona cebula
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy z oliwek z chili
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonej kolendry
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 pęczek szczypiorku
sól
świeżo mielony pieprz
- Udka myjemy i osuszamy. Przekładamy do miski. Oliwę z oliwek mieszamy z sosem sojowym. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, kolendrę, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Marynatą nacieramy kurczaka. Miskę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny.
- Marchewki obieramy i kroimy na długie paski. Najłatwiej zrobić to za pomocą obieraczki do warzyw. Cebulę kroimy w piórka.
- W naczyniu żaroodpornym układamy paski marchewki i cebulę. Na warzywach układamy udka kurczaka.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy ok. 40-45 minut.
- Szczypiorek siekamy. Tuż przed podaniem upieczonego kurczaka posypujemy szczypiorkiem.
- Podajemy na obiad z ulubioną sałatką.
Marchewka - właściwości
Warto wiedzieć, że marchewka jest bogata w beta-karoten, który wzmacnia opaleniznę, wspomaga leczenie trądziku. wpływa korzystnie na wzrok, poprawia odporność i działa antynowotworowo. Marchew jest skuteczna w chorobach związanych z niedoborem witaminy A. Zawiera również wiatminę C, E, K i z grupy B. Jest skarbnicą minerałów – sodu, żelaza, magnezu, fosforu, potasu. Dzięki obecności pektyn można obniżyć poziom cholesterolu. Marchewka pomaga również usprawnić perystaltykę jelit.
To są moje smaki i klimaty :) Bardzo lubię kurczaka na ostro :)
OdpowiedzUsuńPolecam przepis - smacznie i łatwo :)
UsuńŁadna kompozycja zdjęć :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńKurczak pycha, ale marchewka wymiata. Też robię coś podobnego i uwielbia ją cała rodzina :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100 proc.! :) Marchewka robi tu całą robotę ;)
UsuńSos sojowy musi fajnie nadawać smaku :)
OdpowiedzUsuńTak, dodaje super smaku :)
Usuńsos sojowy świetnie pasuje do marynaty do kurczaka! :)
OdpowiedzUsuńSos sojowy to super dodatek do marynat, zwłaszcza do kurczaka, który nadaje ciekawą nutę smakową :)
UsuńTo danie to istne szaleństwo! Udka, marynata i dodatki, mmm... no po prostu palce lizać. Muszę koniecznie to dzisiaj przyrządzić, bo inaczej zwariuję! :)
OdpowiedzUsuńPanie Tomku, nie sposób się z Panem nie zgodzić :)
UsuńMniam jakie pyszności u ciebie :-)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuńcoś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńSmacznego! :)
UsuńNie wiem czemu ale mam przeczucie, że to danie bardzo by mi smakowało ;)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńAleż apetycznie i pożywnie! Mniam <3 Wiesz co? Zrobiłam się strasznie głodna. Wygląda wspaniale! :D
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńIdealne danie <3
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością poczęstowała bym się :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :)
Usuńbardzo lubię takiego kurczaka, mniam!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne, udka wyglądają na soczyste i ładnie przyrumienione :)
OdpowiedzUsuń