15 października, 2022

Skrzydełka kurczaka w miodzie i musztardzie

Skrzydełka kurczaka w miodzie i musztardzie

Skrzydełka kurczaka w miodzie i musztardzie to pomysł na pyszny obiad. Dzięki marynacie przygotowanej na bazie oliwy z oliwek mięso jest soczyste i aromatyczne. Potrawa świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Oto sprawdzony i łatwy przepis na skrzydełka kurczaka w miodzie i musztardzie.


50 minut + marynowanie mięsa 2 godziny
2-4 porcje

800 g skrzydełek kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
2 łyżeczki suszonego majeranku
1 ząbek czosnku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

  • W miseczce wlewamy oliwę z oliwek. Dodajemy miód i musztardę. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, słodką papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. 
  • Skrzydełka przekładamy do miski. Wlewamy marynatę i mieszamy. Każdy kawałek powinien być pokryty marynatą. 
  • Mięso przekładamy do formy do zapiekania i przykrywamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny, a najlepiej na całą noc. 
  • Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy 35-40 minut. 
  • Skrzydełka kurczaka podajemy na gorąco z kolorową sałatą z sosem musztardowo-miodowym.

Miód - co zawiera?

Jednym ze składników marynaty do skrzydełek jest miód. Składa się z cukrów - fruktozy i glukozy, które są dobrze przyswajalne. W tej naturalnej skarbnicy zdrowia znajdziemy witaminę A i z grupy B, wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas, fluor, kobalt i jod. To źródło kwasów foliowego i pantotenowego. W miodzie znajdują się również pyłki kwiatowe, garbniki, woski oraz olejki lotne. Miód skutecznie pomaga zwalczyć infekcje i przeziębienia, a także wzmacnia odporność organizmu. Działa kojąco na nadszarpnięte nerwy. Wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, wspomaga pracę mięśnia sercowego i hamuje miażdżycę. Jest pomocnym naturalnym lekiem w chorobach wątroby i dróg żółciowych. 

Miód - jak spożywać?

Miód można dodawać do wielu różnych dań na ciepło i zimno. Jego zastosowanie jest olbrzymie. Sprawdzi się jako zdrowy zamiennik białego cukru. Pyszne smaku nada herbacie, kawie czy kompotom owocowym. Można dodawać go do słodkich wypieków, domowych chlebów, sosów do sałatek czy marynat do mięs. Przyjemnie podkręci smak owsianki i jaglanki. 

Ile kalorii ma miód?

To dość kaloryczny dodatek do potraw. Wartość energetyczna 100 g miodu wynosi 324 kcal. Indeks glikemiczny waha się od 50 do 87 w zależności od rodzaju miodu. 

Skrzydełka kurczaka w miodzie i musztardzie

Skrzydełka kurczaka w miodzie i musztardzie

Skrzydełka kurczaka w miodzie i musztardzie

Skrzydełka kurczaka w miodzie i musztardzie

Skrzydełka kurczaka w miodzie i musztardzie

1 komentarz:

  1. Smakowita przypieczona skórka. Z chęcią wypróbuję z taką marynatą.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...