23 czerwca, 2022

Placki z cukinii z piekarnika

Placki z cukinii z piekarnika

Przepis na placki z cukinii jest bardzo łatwy. Placki nie są smażone, a zawartość tłuszczu minimalna. Są pyszne i chrupiące. To pomysł na fit obiad lub kolację na ciepło. Bardzo dobrze smakują z mizerią lub kolorową sałatą z lekkim sosem jogurtowym. Oto łatwy przepis na placki z cukinii z piekarnika. 


70 minut
2-4 porcje

1 cukinia
130 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 cebuli
1/2 czerwonej cebuli
1 jajko
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki. Przekładamy na sitko, solimy i odstawiamy na 30 minut. Cukinię odciskamy z nadmiaru wody i przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę obie cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek i szczypiorek. Wsypujemy mąkę i wbijamy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia za pomocą łyżki nakładamy porcje masy i formujemy równe placki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni C i pieczemy 30 minut. W połowie pieczenia przekładamy placki na drugą stronę. Podajemy na ciepło lub zimno z mizerią lub inną ulubioną sałatką czy surówką.

Jakie właściwości ma cukinia?

Warto wiedzieć, że cukinia zwiera witaminy A, C, K i z grupy B. Jest bogata w magnez, potas, żelazo oraz beta-karoten. To lekkostrawne warzywo, które pomoże odkwasić organizm. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy i krążenie. Ma działanie przeciwnowotworowe. Chroni siatkówkę oka i wzmacnia organizm. Cukinię mogą jeść osoby, dbające o linię. 100 g to 16 kalorii, 0,6 g białka, 4 g węglowodanów i 0,1 g tłuszczów.

Placki z cukinii z piekarnika

Placki z cukinii z piekarnika

Placki z cukinii z piekarnika

Placki z cukinii z piekarnika



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...