28 września, 2014

Sardelowa pasta

Pasta z sardeli


Mały słoik sardeli na długo zagościł w lodówce, zanim zastanowiłam się co z nim zrobić. Pasta do kanapek! To był strzał w dziesiątkę!


Składniki
mały słoik sardeli
1 opakowanie białego serka do smarowania
1 średnia cebula
2 ogórki konserwowe
świeżo mielony pieprz

Sardele odsączamy z nadmiaru oleju i drobno kroimy. Ogórki  i cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy serek, pieprz i dokładnie mieszamy. Pastę z sardeli można podawać z chlebem razowym.

Sardele to inna nazwa anchois. Są bogate w żelazo i wapń, ale kaloryczne. 100 g sardeli w oleju to aż 380 kalorii. Sardele są popularnym składnikiem kuchni rosyjskiej, francuskiej, włoskiej i hiszpańskiej. Suszone sardele są przysmakiem w krajach Dalekiego Wschodu.

Składniki do pasty z sardeli


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...