Pierwszy raz jadłam boczniaki lata temu. Były wielkie, w panierce i ociekały tłuszczem, ale były pyszne! Przypomniałam sobie o tych grzybach jakiś czas temu. Zupełnie nie miałam pojęcia jak się za nie zabrać. Przetrząsnąwszy tony przepisów doszłam do wniosku, że żaden mi nie odpowiada i postanowiłam, że pójdę na żywioł i w ten sposób powstał ten oto przepis.
20 minut
2 porcje
500 g boczniaków
1 cebula biała
1 łyżka oliwy
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
sól
pieprz
ciepła woda
- Boczniaki myjemy i delikatnie osuszamy. Kroimy w paski. Cebulę kroimy w krążki, które rozdzielamy.
- Oliwę rozgrzewamy na patelni i wrzucamy cebulowe krążki. Kiedy lekko się zrumienią, dorzucamy boczniaki. Cały czas mieszamy i po kilku minutach dodajemy sos sojowy, sól i pieprz. Można dodać odrobinę ciepłej wody i lekko je poddusić.
- Boczniaki smażymy ok. 15 minut do uzyskania złotego koloru.
- Podajemy jako dodatek do dania głównego.
Jakie właściwości mają boczniaki?
Warto wiedzieć, że boczniaki to grzyby bogate w białko, aminokwasy i witaminy z grupy B. Zwierają sole mineralne, a także pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Warto wiedzieć, że boczniaki to grzyby bogate w białko, aminokwasy i witaminy z grupy B. Zwierają sole mineralne, a także pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
pychotka! :)
OdpowiedzUsuńDotychczas robiłam tylko panierowane a'la kotlety lub flaczki z boczniaków. Uwielbiam te grzyby i już sobie zaznaczyłam ten przepis do wypróbowania;)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo tak przygotowane boczniaki są pyszne i robi się je naprawdę szybko :)
Usuń