Mały słoik sardeli na długo zagościł w lodówce, zanim zastanowiłam się co z nim zrobić. Pasta do kanapek! To był strzał w dziesiątkę! Oto łatwy przepis na pyszną pastę z sardelami.
1 mały słoik sardeli
1 opakowanie białego serka do smarowania
2 ogórki konserwowe
1 średnia cebula
2 ogórki konserwowe
świeżo mielony pieprz
- Sardele odsączamy z nadmiaru oleju i drobno kroimy.
- Ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę.
- Wszystkie składniki łączymy, dodajemy serek, pieprz i dokładnie mieszamy.
- Pastę z sardeli można podawać z chlebem razowym.
Jakie właściwości mają sardele?
Sardele to inna nazwa anchois. Są bogate w żelazo i wapń, ale kaloryczne. 100 g sardeli w oleju to aż 380 kalorii. Sardele są popularnym składnikiem kuchni rosyjskiej, francuskiej, włoskiej i hiszpańskiej. Suszone sardele są przysmakiem w krajach Dalekiego Wschodu.
Sardele to inna nazwa anchois. Są bogate w żelazo i wapń, ale kaloryczne. 100 g sardeli w oleju to aż 380 kalorii. Sardele są popularnym składnikiem kuchni rosyjskiej, francuskiej, włoskiej i hiszpańskiej. Suszone sardele są przysmakiem w krajach Dalekiego Wschodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz