28 września, 2014

Sardelowa pasta

Pasta z sardeli


Mały słoik sardeli na długo zagościł w lodówce, zanim zastanowiłam się co z nim zrobić. Pasta do kanapek! To był strzał w dziesiątkę! Oto łatwy przepis na pyszną pastę z sardelami. 



1 mały słoik sardeli
1 opakowanie białego serka do smarowania 
2 ogórki konserwowe
1 średnia cebula
2 ogórki konserwowe
świeżo mielony pieprz

  • Sardele odsączamy z nadmiaru oleju i drobno kroimy. 
  • Ogórki  i cebulę kroimy w drobną kostkę. 
  • Wszystkie składniki łączymy, dodajemy serek, pieprz i dokładnie mieszamy. 
  • Pastę z sardeli można podawać z chlebem razowym.

Jakie właściwości mają sardele?

Sardele to inna nazwa anchois. Są bogate w żelazo i wapń, ale kaloryczne. 100 g sardeli w oleju to aż 380 kalorii. Sardele są popularnym składnikiem kuchni rosyjskiej, francuskiej, włoskiej i hiszpańskiej. Suszone sardele są przysmakiem w krajach Dalekiego Wschodu.

Składniki do pasty z sardeli


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...