Lekka i bezglutenowa kasza jaglana, bogate w sole mineralne soczyste jabłka, poprawiające koncentrację orzechy włoskie, rozgrzewający i aromatyczny cynamon oraz jedwabisty miód. Te składniki wystarczą, aby przygotować niebanalne śniadanie - pieczoną jaglankę szarlotkową z dodatkiem orzechów włoskich.
30 minut
2 porcje
100 g kaszy jaglanej
2 jabłka
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 czubata łyżeczka cynamonu
garść orzechów włoskich
- Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu lub własnego uznania. Po ugotowaniu przekładamy do miski.
- Jabłka obieramy ze skóry i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Mieszamy z kaszą jaglaną.
- Dodajemy miód, cynamon, cukier z wanilią i dokładnie mieszamy, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły.
- Orzechy włoskie siekamy i mieszamy z masą jaglano-jabłkową. Kilka orzechów można zostawić do dekoracji.
- Następnie masę nakładamy do kokilek lub naczynia żaroodpornego. Wierzch dekorujemy kilkoma orzechami włoskimi.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 20 minut.
- Pieczoną jaglankę szarlotkową z orzechami włoskimi zjadamy na śniadanie lub zabieramy ze sobą na wynos. Taka jaglanka może miło zaskoczyć gości, kiedy poda się ją jako deser na ciepło z kulką lodów wanilinowych.
Jakie właściwości ma kasza jaglana?
Kasza jaglana otrzymywana jest z prosa, które pochodzi Azji. jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu, ale za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę E oraz miedź, żelazo i krzem, który poprawia przemianę materii. Reguluje poziom cholesterolu. Pozytywnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie.
Jakie właściwości mają jabłka?
W jabłkach znajdziemy pektyny, które oczyszczają organizm z toksyn, regulują pracę jelit, zmniejszają wchłanianie cholesterolu i chronią przed zawałem. Jabłka zwierają dużo soli mineralnych i odkwaszają organizm. Są bogate w witaminę C, potas i żelazo. Surowe jabłka dobrze działają na serce, mięśnie, układ nerwowy i poprawiają pracę wątroby.
Jakie właściwości mają orzechy włoskie?
Orzechy włoskie to samo zdrowie. Zawierają cenne kwasy omega 3, sterole roślinne oraz wartościowe białko. Dzięki zawartości fosforu, miedzi, manganu i kwasu linolenowego doskonale wpływają na pracę mózgu. Chronią układ krążenia, działają przeciwnowotworowo oraz leczą żylaki i hemoroidy. Orzechy włoskie bardzo dobrze wpływają na cerę - działają antybakteryjnie i ściągająco. Pomagają w kłopotach z układem pokarmowym.
Takie desery mogłabym jeść codziennie. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Nie będę zaprzeczać i przyznam, że ja również :)
UsuńTakim jaglankowym jabłecznikiem poczęstowała mnie koleżanka. Pyszny jest :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100 proc. :)
UsuńJaka apetyczna propozycja. :-) Daj troszkę. ;-)
OdpowiedzUsuńStarczy dla wszystkich. Smacznego! :)
UsuńTak zapieczonej jaglanki jeszcze chyba nie jadłam, ale taką gotowaną z jabłkiem uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńJaglanka z jabłkami to bardzo smakowite połączenie :)
UsuńPycha! Zdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńI to jest pomysł na mój dzisiejszy podwieczorek:)
OdpowiedzUsuńSmacznego! :)
UsuńPychotka! :D
OdpowiedzUsuńTakie desery przyciagaja zapachem wiec trzeba ich calkiem sporo wykonać bo chętnych będzie wielu A jak już skosztują to zniknie w ekspresowym tempie Taki to urok tych pyszności!
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100 proc.! :)
UsuńO mniam, mniam! Już czuję jak pięknie pachnie cynamonem. Przepyszna jaglanka - chcę :D <3
OdpowiedzUsuńPachnie pięknie w całym domu :)
UsuńOstatnio jesteśmy zakochane w takiego typu zapiekankach <3 Pyszota :D
OdpowiedzUsuńJa również <3 :)
UsuńCudowny deser :-)
OdpowiedzUsuńSzarlotka na śniadanie? Jestem kupiona!
OdpowiedzUsuńSmacznego! :)
UsuńTaką jaglankę mogłabym jeść codziennie :) Zwłaszcza, ze jest a la szarlotka :D
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńJak dla mnie na Yes:-) Świetna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
Usuńśniadanie po prostu idealne <3
OdpowiedzUsuń