Już Majowie i Aztekowie wiedzieli, że ziarno kakaowca to skarbnica wyjątkowych właściwości odżywczych. Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, działa uspokajająco i poprawia humor. Starożytni wiedzieli także, że wiele dobrego dla zdrowia znajduje się w maku. Dobroczynne działanie żurawiny doceniono w XVI wieku. Te trzy składniki wraz z płatkami owsianymi tworzą smaczną słodką przekąskę. Oto przepis na domowe batony owsiane z kakao, makiem i żurawiną.
30 minut
4-6 porcji
150 g płatków owsianych górskich
2 banany
1 łyżka maku
1 łyżka kakao
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cynamonu
garść żurawiny
- Banany kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy (najlepiej blenderem ręcznym) z miodem na gładką i puszystą masę.
- W misce umieszczamy suche składniki - płatki owsiane, mak, kakao, żurawinę i cynamon, a następnie mieszamy.
- Do suchych składników dodajemy masę bananowo-miodową i całość mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
- Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki formujemy równy placek w kształcie prostokąta.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 20 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika studzimy i dopiero jak upieczona masa owsiana będzie zimna, kroimy na porcje.
- Batony owsiane z żurawiną, makiem i kakao to smaczna i zdrowa przekąska między posiłkami lub dodatek do kawy.
Jakie właściwości mają płatki owsiane?
Płatki owsiane są bogate w białko, błonnik i wiele aminokwasów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pozytywnie wpływają na układ krążenia i przeciwdziałają miażdżycy. Dzięki płatkom owsianym układ pokarmowy będzie pracował lepiej. Poprawiają pamięć, koncentrację i przyswajanie wiedzy. Przeciwdziałają zmęczeniu, rozdrażnieniu, stanom depresyjnym i poprawiają nastrój. Płatki owsiane chronią komórki, nawilżają skórę i opóźniają procesy starzenia. Znajdziemy w nich także witaminy i pierwiastki - B1, B6, E, selen i magnez.
Pochrupałabym z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
UsuńPrzepysznie wyglądają te batoniki. :-) Pycha!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńLubię takie przekąski brać do pracy :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie z taką myślą je przygotowałam :)
UsuńPyszności :-) porywam jednego na jutro :-)
OdpowiedzUsuńOczywiście! Smacznego! :)
UsuńUwielbiam takie zdrowe batony :)
OdpowiedzUsuńPrzepis łatwy, efekt smaczny. Nie ma na co czekać, tylko trzeba robić i wcinać :)
UsuńSuper, unikam sklepowych batonów, więc takie domowe i pyszne batony, to coś w sam raz dla mnie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do wypróbowania mojego przepisu :)
UsuńPyszne, pożywne i zdrowe batony - przekąska idealna! Mniam <3 Coś w sam raz dla mnie :D
OdpowiedzUsuńDziękuję i życzę smacznego :)
UsuńUwielbiam takie zdrowe słodkości. Często przygotowuję owsiane batony lub ciastka czy to z kakao, czy jakimiś orzechami :)
OdpowiedzUsuńJa również. Bardzo dobre są też ciasteczka z migdałami, a podczas ich pieczenia piękny zapach roznosi się po całym domu :)
UsuńPyszne, koniecznie do zrobienia:)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńDo takich pysznych batoników nas namawiać nie trzeba :D Cudnie wyszły :P
OdpowiedzUsuńDzięki, Pandy :)
UsuńPatrząc na skład na pewno są pyszne :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJuż od dawna noszę się z zamiarem zrobienia domowych batonów, czas chyba przejść do czynów, skoro Wam wyszły takie ładne to może mi też się udadzą ;)
OdpowiedzUsuńTo już moje kolejne domowe batony. Zapraszam Cię do sprawdzenia przepisu na batony musli:
Usuńhttp://mychcemyjesc.blogspot.com/2015/09/domowe-batony-musli.html
:)
Zdrowy przepis!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńŚwietna zdrowa i dodająca energii przekąska ! Bardzo zimowe składniki :_) <3
OdpowiedzUsuńMi się bardzo podobają i przedewszystkim są zdrowe chętnie zrobię takie
OdpowiedzUsuńSmacznego! :)
Usuńidealna przekąska! chętnie bym schrupała :D <3
OdpowiedzUsuńSmacznego! :)
UsuńSuper! Ja robię podobne bez pieczenia :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam batonów z ziarenek. Muszę spróbować : )
OdpowiedzUsuńPolecam, bo są naprawdę smaczne :)
Usuń