Słodki chlebek bananowy to wypiek, który jest bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych. Może być podany na deser lub na śniadanie jako zamiennik tradycyjnego pieczywa. Smakuje sam i z dodatkami jak konfitury, miód lub delikatny twarożek. Oto przepis na pyszny chlebek bananowy w pysznej wersji bez białego cukru i masła.
15 minut + 60 minut pieczenie
keksówka o długości 32 cm
1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanki ksylitolu
4 dojrzałe banany
1 jajko
3 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
szczypta soli
- W dużej misce mieszamy suche składniki - mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, szczyptę soli.
- Banany obieramy i kroimy na małe kawałki. Blendujemy na gładko. Dodajemy jajko i chwilę blendujemy.
- Olej kokosowy roztapiamy i dodajemy do bananów. Blendujemy do połączenia się składników.
- Masę bananową stopniowo dodajemy do suchych składników i mieszamy, aż powstanie gładkie ciasto.
- Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Wierzch wyrównujemy łyżką.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 55-60 minut do suchego patyczka.
- Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
- Podajemy z ulubionym smarowidłem. Chlebek bananowy świetnie smakuje z konfiturami truskawkowymi lub sam.
Banany - właściwości
Banany to owoce, które są bogate w żelazo, magnez, potas. Zawierają błonnik, witaminy z grupy B, cukry oraz pektynę pomagającą w trawieniu. Chronią oczy i budują kości. Przeciwdziałają osteoporozie i cukrzycy. Działają antydepresyjnie i pomagają w uczeniu się.
Chlebek bananowy jest bardzo smaczny z dodatkiem
Dla mnie to ciasto a nie chlebek ale kto by się przejmował nazwą :D
OdpowiedzUsuńChlebek bardziej przypomina ciasto, ale tak to już jest z tłumaczeniami z angielskiego :)
UsuńUwielbiam chlebki bananowe :) Ostatnio mi się jakoś nie składa do ich wypieku, bo regularnie wyjadam banany :D
OdpowiedzUsuńZabierałam się za ten chlebek ze dwa tygodnie, bo również banany zjadałam bez żadnych dodatków :)
UsuńTo ja samych nie jadam, ale do płatków czy pieczonych owsianek bardzo mi pasują :)
UsuńUwielbiam to ciasto:)
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńPorywam kilka kawałków na jutro na drugie śniadanie ;)
OdpowiedzUsuńSmacznego! :)
UsuńOstatnio myślałam o cieście bananowym, ale może chlebek lepszy... :)
OdpowiedzUsuńTen chlebek to właśnie takie ciasto bananowe :)
UsuńNa ciepło to mogłybyśmy go zjeść solo całego :D
OdpowiedzUsuńOj tak! :D
UsuńUwielbiam ten chlebek :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńLubię!
OdpowiedzUsuńIdealny chlebek bananowy <3
OdpowiedzUsuńTakiego czegoś jeszcze nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis!
OdpowiedzUsuń