30 października, 2017

Chipsy z jabłek

Chipsy z jabłek

Ojczyzną jabłek jest Azja Środkowa. Stamtąd trafiły do starożytnej Grecji i Rzymu. Stamtąd jabłka szybko rozprzestrzeniły się po całej Europie. Obecnie na świecie istnieje około 8 tys. odmian jabłek. Chipsy z jabłek to doskonała przekąska. Świetnie sprawdzi się w jesienne i zimowe wieczory. Oto prosty i szybki przepis na chipsy z jabłek.


30 minut
2 porcje

3 jabłka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

  • Jabłka myjemy i osuszamy. Kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne. Każdą połówkę kroimy w cienkie plastry. 
  • Plastry jabłek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Rzędy jabłek posypujemy cynamonem, cukrem trzcinowym i cukrem z prawdziwą wanilią. 
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 10-15 minut, aż jabłka zaczną się wyginać i apetycznie zarumienią. 
  • Wyjmujemy z piekarnika i ostawiamy do ostygnięcia. Chipsy z jabłek podajemy jako przekąskę.

Jabłka - właściwości

Skórka jabłek zawiera pektyny, które oczyszczają organizm z toksyn, regulują pracę jelit, zmniejszają wchłanianie cholesterolu i chronią przed zawałem. Jabłka zwierają dużo soli mineralnych i odkwaszają organizm. Są bogate w witaminę C, potas i żelazo. Surowe jabłka dobrze działają na serce, mięśnie, układ nerwowy i poprawiają pracę wątroby. 

Chipsy z jabłek

Chipsy z jabłek

Chipsy z jabłek

Chipsy z jabłek


18 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie jabłka, ale zazwyczaj kupuję, jakoś nie mam weny na samodzielne suszone. Twoje pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest to jedna z moich ulubionych przekąsek w pracy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochamy jabłka pod każdą postacią a szczególnie z cynamonem <3

    OdpowiedzUsuń
  4. O mniam! Uwielbiam <3 I jeszcze tak cudownie pachnące cynamonem - pyszna przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł na wykorzystanie jabłek!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobię, bo 3 zł płacić za paczuszkę to przesada;) Pysznie wyglądają !

    OdpowiedzUsuń
  7. ja suszę w suszarce do grzybów :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...