Ojczyzną jabłek jest Azja Środkowa. Stamtąd trafiły do starożytnej Grecji i Rzymu. Stamtąd jabłka szybko rozprzestrzeniły się po całej Europie. Obecnie na świecie istnieje około 8 tys. odmian jabłek. Chipsy z jabłek to doskonała przekąska. Świetnie sprawdzi się w jesienne i zimowe wieczory. Oto prosty i szybki przepis na chipsy z jabłek.
30 minut
2 porcje
3 jabłka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- Jabłka myjemy i osuszamy. Kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne. Każdą połówkę kroimy w cienkie plastry.
- Plastry jabłek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Rzędy jabłek posypujemy cynamonem, cukrem trzcinowym i cukrem z prawdziwą wanilią.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 10-15 minut, aż jabłka zaczną się wyginać i apetycznie zarumienią.
- Wyjmujemy z piekarnika i ostawiamy do ostygnięcia. Chipsy z jabłek podajemy jako przekąskę.
Jabłka - właściwości
Skórka jabłek zawiera pektyny, które oczyszczają organizm z toksyn, regulują pracę jelit, zmniejszają wchłanianie cholesterolu i chronią przed zawałem. Jabłka zwierają dużo soli mineralnych i odkwaszają organizm. Są bogate w witaminę C, potas i żelazo. Surowe jabłka dobrze działają na serce, mięśnie, układ nerwowy i poprawiają pracę wątroby.
Zdrowy chrupacz :)
OdpowiedzUsuńZdrowy i dobry :)
UsuńUwielbiam takie jabłka, ale zazwyczaj kupuję, jakoś nie mam weny na samodzielne suszone. Twoje pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i oczywiście polecam :)
UsuńJest to jedna z moich ulubionych przekąsek w pracy.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńKochamy jabłka pod każdą postacią a szczególnie z cynamonem <3
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńO mniam! Uwielbiam <3 I jeszcze tak cudownie pachnące cynamonem - pyszna przekąska :)
OdpowiedzUsuńCudownie pachną cynamonem i wanilią :)
UsuńFajny pomysł na wykorzystanie jabłek!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie chrupaczki :-)
OdpowiedzUsuńJa też :)
UsuńZrobię, bo 3 zł płacić za paczuszkę to przesada;) Pysznie wyglądają !
OdpowiedzUsuńTo prawda, a domowe najlepsze :)
Usuńja suszę w suszarce do grzybów :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :)
UsuńSuper do przegryzania!
OdpowiedzUsuń