Sezon na dynię trwa w najlepsze. Dynia daje niesamowite możliwości w kuchni. Można ją gotować, piec, robić zupy, farsze do pierogów, marynować. Do tego jest bogata w różne składniki odżywcze i minerały.
Ojczyzną dyni jest Ameryka Środkowa. W czasach starożytnych była wielkim przysmakiem królewskich uczt. Lukullus - wódz, polityk i wielbiciel dobrej kuchni, znany z organizowania bogatych wieczerzy, podawał dynię smażoną w miodzie. W starożytnej Grecji jedzono świeżo utartą dynię zalaną winem, która działała przeciw zaparciom.
W XV wieku statki Krzysztofa Kolumba przywiozły dynie do nowożytnej Europy. Podróżnik zapisał nawet w swoim pamiętniku, kiedy pierwszy raz ją zobaczył. Na początku dynia była dla Europejczyków ciekawostką, ale już sto lat później uprawiano ją w każdym kraju. Bardzo szybko polubili ją Polacy, nazywając ją banią. Dyniowe przysmaki gościły nie tylko na stołach bogatych rodzin, ale także chłopskich. Swoich wiernych fanów miały nasiona, które uważane były za afrodyzjak i dodawały wigoru w łożu.
120 rodzajów i około 800 gatunków liczy rodzina dyniowatych na całym świecie. Organizowane są różne konkursy, zwłaszcza w wielkości dyni. W 2014 roku w Niemczech ustanowiono nowy rekord Guinnessa na największą dynię, potwierdzony przez Wielką Wspólnotę Dyń. Okaz ważył 1054 kg i wyhodowano ją w Szwajcarii. Polska rekordzistka z 2015 roku waży 648,2 kg.
Dynia jest bogata w różne składniki odżywcze i witaminy. Zawiera beta-karoten, fosfor, wapń, potas, magnez i żelazo. Znajdziemy w niej witaminę A, PP, C oraz z grupy B. Pomaga w chorobach krążenia i leczeniu nadciśnienia. Dynia działa odkwaszająco i moczopędnie. Doceni ją wątroba i układ pokarmowy. Miąższ dyni mogą jeść kobiety w ciąży, ponieważ działa przeciwwymiotnie. Pestki dyni natomiast będą skuteczne w chorobie lokomocyjnej. Odwdzięczy się także piękną cerą – niszczy wolne rodniki i utrzymuje wilgotność skóry.
Przepisy z dynią w roli głównej (kliknij w tytuł, aby poznać przepis):
Smakowite dania :)
OdpowiedzUsuńJa dodaję dynię do chlebków dyniowych, placków, owsianek i zup - bardzo uniwersalne warzywo ;)
Zgadzam się w 100 proc. :)
UsuńOj tak, dynia niejedno ma imię :D Uwielbiamy ją i na słodko i na wytrawnie <3
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńMożna ją zastosować jako dodatek tylu dań. Poza tym nadaje takiego super słonecznego koloru :)
OdpowiedzUsuńTak, potrawy z dynią mają piękny kolor :)
UsuńUwielbiam dynię a w szczególności zupkę
OdpowiedzUsuńTak, zupy dyniowe są smakowite :)
UsuńFajne sa Twoje przepisy na dynię :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, polecam i życzę smacznego :)
UsuńI pomyśleć że dawniej dynię tylko marynowano- przynajmniej w moim regionie nikt jej nie robił na tyle sposobów. Marynata wówczas dla mnie dziecka była ohydna ;)
OdpowiedzUsuńPamiętam jeszcze zupę dyniową z dzieciństwa, ale była zupełnie nie moim małoletnim smaku :)
Usuń