Pęczotto ma same zalety. To danie bardzo smaczne i dość szybkie w przygotowaniu, a składniki są łatwo dostępne. Pęczotto z kurczakiem, warzywami i szczypiorem takie właśnie jest. Jest to danie w sam raz na obiad, które świetnie smakuje i efektownie prezentuje się na talerzu. Oto przepis na pęczotto z kurczakiem, warzywami i szczypiorem.
2 porcje
100 g kaszy pęczak
750 ml bulionu warzywnego
300 g piersi z kurczaka
1 cebula cukrowa
1 czerwona papryka
1 mały por (tylko biała część)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki mieszanki suszonej pietruszki, chili i czosnku (lub po szczypcie tych przypraw)
sól
świeżo mielony czarny pieprz
- Kurczaka myjemy, osuszamy i usuwamy błonki. Kroimy w kostkę i doprawiamy solą i pieprzem.
- Cebulę kroimy w piórka. Pora kroimy w plasterki. Paprykę kroimy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Smażymy na niej cebulę i pora, aż się zeszklą.
- Dodajemy kurczaka i smażymy, aż mięso całkowicie zmieni kolor.
- Dodajmy paprykę i 2 łyżki szczypioru. Mieszamy i smażymy 2-3 minuty.
- Doprawiamy tymiankiem, suszoną pietruszką, chili i czosnkiem. Dodajemy pęczak i dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami.
- Wlewamy bulion warzywny. Smażymy, aż kasza wchłonie cały bulion. Od czasu do czasu mieszamy.
- Pęczotto z kurczakiem, warzywami i szczypiorem podajemy na gorąco posypane resztą szczypioru.
Jakie właściwości ma pęczak?
Pęczak to najbardziej znany rodzaj kaszy jęczmiennej. Ta kasza jest źródłem witamin - z grupy B, E, K, PP i minerałów - cynku, miedzi, wapnia, manganu. Pęczak korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego, a dzięki zawartości błonnika na układ pokarmowy. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu.
Ten miks wygląda naprawdę pysznie :D
OdpowiedzUsuńWiem data, ale chyba niedługo się za to zabiorę.
OdpowiedzUsuń