28 stycznia, 2019

Pęczotto z kurczakiem, warzywami i szczypiorem

Pęczotto z kurczakiem, warzywami i szczypiorem

Pęczotto ma same zalety. To danie bardzo smaczne i dość szybkie w przygotowaniu, a składniki są łatwo dostępne. Pęczotto z kurczakiem, warzywami i szczypiorem takie właśnie jest. Jest to danie w sam raz na obiad, które świetnie smakuje i efektownie prezentuje się na talerzu. Oto przepis na pęczotto z kurczakiem, warzywami i szczypiorem. 


100 g kaszy pęczak
750 ml bulionu warzywnego
300 g piersi z kurczaka
1 cebula cukrowa
1 czerwona papryka
1 mały por (tylko biała część)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki mieszanki suszonej pietruszki, chili i czosnku (lub po szczypcie tych przypraw)
sól
świeżo mielony czarny pieprz

Kurczaka myjemy, osuszamy i usuwamy błonki. Kroimy w kostkę i doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w piórka. Pora kroimy w plasterki. Paprykę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Smażymy na niej cebulę i pora, aż się zeszklą. Dodajemy kurczaka i smażymy, aż mięso całkowicie zmieni kolor. Dodajmy paprykę i 2 łyżki szczypioru. Mieszamy i smażymy 2-3 minuty. Doprawiamy tymiankiem, suszoną pietruszką, chili i czosnkiem. Dodajemy pęczak i dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Wlewamy bulion warzywny. Smażymy, aż kasza wchłonie cały bulion. Od czasu do czasu mieszamy. Pęczotto z kurczakiem, warzywami i szczypiorem podajemy na gorąco posypane resztą szczypioru. 

Pęczak to najbardziej znany rodzaj kaszy jęczmiennej. Ta kasza jest źródłem witamin - z grupy B, E, K, PP i minerałów - cynku, miedzi, wapnia, manganu. Pęczak korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego, a dzięki zawartości błonnika na układ pokarmowy. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu.

Pęczotto z kurczakiem, warzywami i szczypiorem

Pęczotto z kurczakiem, warzywami i szczypiorem

Pęczotto z kurczakiem, warzywami i szczypiorem

Pęczotto z kurczakiem, warzywami i szczypiorem


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...