Właściwości lecznicze czarnego bzu znane są od wieków. Pierwsze wzmianki na ten temat notuje się na IV wiek p. n. e., a ich autorem jest Hipokrates. Za ojczyznę czarnego bzu uważa się kraje śródziemnomorskie. Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości czarny bez został bohaterem tego przepisu. Słodkie bułeczki otrębowe z czarnym bzem, suszonymi śliwkami płatkami czekoladowymi to propozycja na pyszne śniadanie.
50 minut
4-6 porcji
200 g białego sera
200 ml mleka
150 g otrębów owsianych
100 ml wrzątku
80 g suszonych śliwek
2 łyżki dżemu z czarnego bzu Łowicz
2 łyżki płatków czekoladowych
2 łyżki syropu klonowego
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1/2 łyżeczki imbiru
- Suszone śliwki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Odcedzamy na sicie i blendujemy na masę.
- Dodajemy biały ser, dżem z czarnego bzu Łowicz, mleko i żółtko. Mieszamy na gładką masę.
- W misce mieszamy suche składniki – otręby, płatki czekoladowe, cynamon, kardamon, imbir i proszek do pieczenia.
- Do suchych składników dodajemy masę serową i mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
- Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą otrębową.
- Z powstałego ciasta dłońmi formujemy kulki wielkości mandarynki i umieszczamy w foremkach do muffin. Każdą bułeczkę smarujemy z wierzchu syropem klonowym.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy 30 minut, ale można zostawić je jeszcze na kwadrans w ciepłym piekarniku.
- Słodkie bułeczki otrębowe z czarnym bzem i suszonymi śliwkami podajemy jeszcze ciepłe na śniadanie. Smaczne są także następnego dnia.
Jakie właściwości ma czarny bez?
Czarny bez to naturalny lek – złagodzi kaszel, zmniejszy gorączkę, a także wzmocni odporność organizmu. Kwiaty czarnego bzu mają działanie napotne, antygorączkowe i moczopędne. Owoce czarnego bzu oczyszczają organizm z toksyn i są pomocne w sanach zapalnych układu pokarmowego. Działają także przeciwbólowo w nerwobólach i rwie kulszowej. Są skarbnicą witaminy C, A, z grupy B oraz potasu, beta-karotenu soli mineralnych, pektyn, kwasów organicznych i olejków eterycznych. Owoców ani kwiatów czarnego bzu nie można jeść na surowo, ponieważ zawierają toksyczny składnik – sambunigrynę. Jeżeli wysuszymy lub ugotujemy czarny bez, substancja ta ulegnie rozkładowi, a zdrowiu nie będzie zagrażać niebezpieczeństwo. Czarny bez to także zastrzyk dla urody. Kosmetyki z dodatkiem tych owoców oczyszczają skórę, działają przeciwzmarszczkowo, dodają blasku włosom.
Wyglądają wspaniale idealne do akwki
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńPięknie wyglądają i na pewno rewelacyjnie smakują :-)Pyszne :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam, bo przepis prosty, a wrażenia smakowe niezapomniane :)
UsuńJejku Mysle ze sa bardzo wyraźne w smaku i tez niepowtarzalne A i dziekuje za przypomnienie mi o czarnym bzie Pamietam ten smak z dzieciństwa i zatesknilam za nim teraz Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie ma za co :) Polecam :)
Usuńnigdy nie próbowałam czarnego bzu, pewnie konfiturka pyszna a babeczki super Ci wyrosły!
OdpowiedzUsuńCzarny bez jest u mnie na topie już od jakiegoś czasu. Soki i dżemy - rewelacja :)
Usuńja poproszę :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :) Jest dużo ;)
UsuńPo prostu chce się po nie sięgnąć:)
OdpowiedzUsuńBierz :)
Usuńwspaniałe, piękne i na pewno pyszne <3
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCudowne bułeczki, porywam jedną na kolację :-)
OdpowiedzUsuńSmacznego! :)
UsuńSmakowite, lekkie i zdrowe. Własnie tak lubię najbardziej Poproszę ! :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo! Smacznego! :)
UsuńSuper, takie maleństwa, a tyle w nich różnych pysznych smaków :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńDeserkowe śniadanko. Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, polecam i życzę smacznego! :)
Usuńo mniam, muszą smakować cudownie :)
OdpowiedzUsuńO tak. Nawet ci, którzy mają nie lubią suszonych śliwek, jedli tak, że aż im się uszy trzęsły ;)
UsuńMam taki zwyczaj, że codziennie wieczorem przeglądam blogi i komentuję coś co mnie zaciekawi. Dziś trafiłam w sidła blogów kulinarnych. Co mi z tego przyszło? Jestem głodna i zła, bo obiecałam sobie, że nie będę jeść po 18,a coś mi się wydaje, że postanowienie to pójdzie w las :)
OdpowiedzUsuńHahaha! :) Przeglądaj rano ;)
UsuńCudowne, zdrowe, pyszne i aromatyczne - cóż chcieć więcej? Piękne! <3
OdpowiedzUsuń:) <3
UsuńWyglądają bogato, zdrowo i pysznie :)
OdpowiedzUsuń"Bogato" podoba mi się najbardziej ;)
UsuńWyglądają przepysznie ! :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuńwspaniałe ! i ten dżem:)
OdpowiedzUsuńO tak, dżem daje czadu :)
UsuńSmaczne śniadanie. Ten dżem jadłam wprost ze słoika łyżeczką, jest pyszny 💜
OdpowiedzUsuńJa też :)
UsuńPo takie bułeczki sięga się z przyjemnością ;)
OdpowiedzUsuńTak jest! :)
UsuńAż chce się porwać jedną... albo dwie ;)
OdpowiedzUsuńPorywaj jedną albo dwie! :)
UsuńTe dżemy są cudowne! Ten z rokitnika jest cudowny :) W połączeniu z bułeczkami musi smakować jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100 proc. :) Dżemy wymiatają! :D
UsuńTakie bułeczki zdecydowanie chętniej byśmy zjadły w tłusty czwartek niż pączka :D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Jestem na tak! :)
UsuńWyglądają bardzo smakowicie :). Czarny bez jest świetny :).
OdpowiedzUsuńPolecam oraz zgadzam się. Czarny bez wymiata :)
Usuń