Już świątecznej magii nadszedł czas.
Zdążył oczarować nas.
Tak bardzo nie mogę się doczekać,
gdy w końcu ten przysmak zacznę wypiekać.
Oto ciasto migdałowe z czekoladą
pieczone z mojej babci zasadą:
"Zawsze dodaj szczyptę miłości,
Nie oszczędzaj też czułości".
Poszłam za tymi cennymi radami
ze wszystkimi świątecznymi wypiekami.
Zapach migdałów i czekolady już po domu się roznosi.
Wujek Łasuch chętnie dwa lub trzy kawałki zakosi.
Czekolada i migdały -
- oto duet doskonały!
Takie smaczne połączenie
daje efekt jak marzenie!
60 minut
tortownica lub forma do tarty o średnicy 24 cm
200 g mąki owsianej
150 ml mleka
80 g płatków migdałowych + 2 łyżki do dekoracji
1 opakowanie płatków czekoladowych Delecta
1 opakowanie cukru migdałowego Delecta
1 jajko
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
80 g płatków migdałowych + 2 łyżki do dekoracji
1 opakowanie płatków czekoladowych Delecta
1 opakowanie cukru migdałowego Delecta
1 jajko
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
- Mąkę owsianą przesiewamy do miski. Dodajemy płatki migdałowe, cukier migdałowy Delecta i proszek do pieczenia. Mieszamy.
- Żółtko ucieramy z mlekiem, miodem i olejem. Dodajemy do mąki i mieszamy na jednolitą masę. B
- iałko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą.
- Ciasto przekładamy do formy na tartę. Dekorujemy według własnej fantazji płatkami migdałowymi i płatkami czekoladowymi Delecta.
- Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 35-40 minut.
- Magiczne ciasto migdałowe z czekoladą podajemy jako deser w świąteczne dni.
Jakie właściwości mają migdały?
Migdały symbolizują nieustającą miłość, a ich smak i właściwości doceniali już starożytni Grecy i Rzymianie. Migdały to prawdziwa bomba witaminowa. Są bogate w białko i nienasycone kwasy tłuszczowe. Zmniejszają ryzyko chorób serca, poprawiają krążenie i regulują ciśnienie krwi. Obniżają poziom złego cholesterolu. Migdały powinny znaleźć się w diecie kobiet w ciąży, ponieważ zawierają kwas foliowy i pomagają w zwalczaniu nudności. Są bogate w błonnik i dają uczucie sytości. Znajdziemy w nich w witaminy - A, E, i z grupy B oraz pierwiastki - potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód i cynk. Wspomagają pracę układu nerwowego, pozytywnie działają na koncentrację i pamięć. Migdały mają także dobry wpływ na włosy i paznokcie.
O tak! Magiczne! A jakie apetyczne! Prezentuje się wspaniale :D <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :) <3
UsuńWygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo ciekawe ciacho i takie zdrowsze, niż tradycyjne :) Mąki owsianej jeszcze nie używałam :)
OdpowiedzUsuńMąka owsiana bardzo dobrze sprawdza się w słodkich wypiekach. To moje kolejne ciacho z jej użyciem i wyszło naprawdę smaczne :)
UsuńPysznie wygląda Twoje ciasto : )
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
UsuńBardzo fajne ciasto, migdały i czekolada to świetny duet :)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Połączenie idealne :)
Usuńsięgam po kawałek do kawki, naobiłaś mi smaka:)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo. Smacznego! :)
UsuńRzeczywiście wygląda magicznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNarobiłas mi smaka1
OdpowiedzUsuńSmacznego! :)
UsuńWyobrażam sobie jak genialnie to musiało smakować :))
OdpowiedzUsuńNawet ci, którzy nie przepadają za słodkimi wypiekami, wcinali, że aż im się uszy trzęsły ;)
UsuńWspaniały pomysł :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCzekolada i migdały -
OdpowiedzUsuń- oto duet doskonały!
Nic dodać nic ująć :D Pysznie to wygląda :D
Dziękuję za uznanie, także mojej autorskiej poezji ;)
UsuńMagiczne ciasto na magiczny okres :-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie tak miało być :)
UsuńUwielbiam takie przypieczone migdałowe płatki :) trzymam kciuki.
OdpowiedzUsuńJa też oraz nie dziękuję ;)
UsuńMigdałowe z czekoladą - pycha ;) A te płatki na górze, takie przypieczone, uwielbiam je wyjadać :D
OdpowiedzUsuńMam to samo :)
UsuńMigdały i czekolada? Jestem jak najbardziej za! :)
OdpowiedzUsuńPięknie udekorowane ciasto :)
Dziękuję :)
UsuńJuż od samych składników czuję ze to pyszne zdrowe ciasto:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńPięknie i smacznie wygląda. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również serdecznie Cię pozdrawiam :)
UsuńWygląda przepysznie! Wpadam na kawę i ciacho ;)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo! :)
UsuńWygląda tak smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńAle mi smaku narobiłaś. Wspaniałe :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam! :)
UsuńWygląda i brzmi smakowicie :)
OdpowiedzUsuńJestem zaskoczona efektem końcowym. Ciasto wygląda przepysznie i nie wydaje się zbyt trudne do upieczenia.
OdpowiedzUsuń