Kokos znany był już miliony lat temu. Bogaty w witaminy, minerały i tłuszcze przyspieszające przemianę materii stał się przysmakiem mieszkańców Ameryki Południowej, Azji, Indii i Nowej Zelandii. Palmę kokosową - korzenie, drewno, liście, pędy i nasiona - można wykorzystać na tysiąc różnych sposobów. Jednym z takich kokosowych produktów są wiórki, czyli biała i mięsista wyściółka twardej skorupy orzecha. Oto przepis na fit kokosanki, których smak dopełniają migdały.
50 minut
4-6 porcji
200 g chudego twarogu
150 g wiórków kokosowych
100 g otrębów owsianych
100 ml mleka
100 ml wody kokosowej lub wody
2 łyżki miodu
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
garść migdałów
- Migdały mielimy np. w młynku do kawy.
- W dużej misce umieszczamy twaróg i rozgniatamy go widelcem.
- Dodajemy otręby owsiane, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, zmielone migdały i mieszamy.
- Żółtko ucieramy w miodem, mlekiem i wodą i dodajemy do suchych składników. Całość mieszamy na jednolitą masę.
- Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serowo-kokosową.
- Dłońmi formujemy kulki wielkość mandarynek i umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w formach do muffin.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut, aż kokosanki delikatnie zbrązowieją.
- Kokosanki z migdałową nutą podajemy jako deser do kawy lub herbaty. Takie fit kokosanki mogą też być pomysłem na drugie śniadanie na wynos.
Jakie właściwości ma kokos?
Warto wiedzieć, że w kokosie znajdziemy witaminy C, E, K i z grupy B oraz minerały - żelazo, magnez, potas, sód, cynk, wapń i fosfor. Kokos korzystnie wpływa na obniżenie poziomu "złego" cholesterolu i podwyższenie tego "dobrego". Może zapobiegać powstawaniu próchnicy i zwalczyć różne choroby jamy ustnej, np. pleśniawki. Niektórzy naukowcy uważają, że kokos jest naturalnym antybiotykiem. Olej kokosowy powinny wprowadzić do swojej diety osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.
pyszna wersja kokosanek, wyglądają świetnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBajeczne fit kokosanki! Mniam <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZ twarogiem? Nigdy bym nie pomyślała!
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Tak! Super składnik zwłaszcza do muffin i słodkich wypieków :)
UsuńCzy ciastka wyjdą z twarogu sklepowego już zmielonego? Dostępnego w pudełkach np. w biedronce?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak :) Nawet zwykły biały ser dałby radę. W tym przepisie użyłam zwykłego chudego twarogu, który łatwo dał się rozgnieść widelcem i ładnie połączył się z resztą składników :)
UsuńDziękuję za odpowiedź! :)
UsuńFajny pomysł i co ważne, to zdrowe słodycze :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Agnieszko :)
UsuńUwielbiam kokos! W takim wydaniu zdecydowanie nie mogłabym mu się oprzeć :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńŚwietny przepis :-) z chęcią spróbuję :-)
OdpowiedzUsuńSmacznego! :)
Usuńbardzo fajne ciacha w zdrowszej wersji :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWow! Idealne ciasteczka! Wspaniale się prezentują :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTakie fit kokosanki z chęcią bym posmakowała :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo - bierz ile chcesz :)
UsuńFajny przepis, wyglądaja cudnie
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam kokosanki:) Świetnie wyglądają
OdpowiedzUsuńJa też :)
UsuńO, jakie smakowite : )
OdpowiedzUsuńPotwierdzam :)
UsuńFajny sposób żeby zrobić je z twarogiem :D Musimy go wykorzystać :D
OdpowiedzUsuńTwaróg i ser biały często wykorzystuję w wypiekach, zwłaszcza w muffinach. Super składnik! Polecam! :)
Usuńfit słodycze - to jest to co uwielbiamy! :D
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńWyglądają idealnie - wyobrażam sobie ich smak ;))
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPerfekcyjne - tym bardziej, że takie fit! ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za uznanie :)
UsuńPoczęstuję się :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo! Smacznego :)
UsuńJakie super zdjęcie! :) bardzo lubię kokosanki
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ja również lubię kokosowe ciacha :)
Usuńwow jaki skład! nigdy bym nie powiedziała, że można zrobić takie kokosanki:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Czasem wykorzystanie i połączenie niektórych składników zaskakuje ;)
UsuńWitam, nie posiadam obecnie otrąb owsianych, czy można zastąpić je np drobnymi płatkami owsianymi lub jaglanymi?
OdpowiedzUsuńW wersji z płatkami owsianymi lub jaglanymi nie robiłam. Myślę, że sprawdzą się owsiane :)
UsuńDzieki za odpowiedź:) też jakoś bardziej przemawiaja do mnie płatki owsiane. Jutro będzie próba pieczenia.
UsuńŚwietny przepis, a ciasteczka wyglądają super :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńbardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie, nigdy nie robiłam kokosanek może przyszła pora :)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo są naprawdę dobre, a przepis łatwy :)
Usuń