15 kwietnia, 2019

Pieczony omlet ze szparagami, fetą i papryką

Omlet ze szparagami, fetą i papryką

Pieczony omlet ze szparagami, fetą i papryką to bardzo smaczne danie, które sprawdzi się bez względu na okazję. Najlepiej smakuje w sezonie szparagowym, czyli właśnie teraz. Oto przepis na pyszny i aromatyczny pieczony omlet ze szparagami, fetą i papryką.


Składniki
1/2 pęczka zielonych szparagów
1 opakowanie sera feta (200 g)
1 żółta papryka
3 jajka
1 małe opakowanie jogurtu greckiego light
1 łyżka oliwy z oliwek
garść pomidorków koktajlowych
sól
świeżo mielony pieprz

Szparagi płuczemy i łamiemy w 1/3 długości, aby pozbyć się zdrewniałych końcówek. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy 4 minut. Odcedzamy. Jajka wbijamy do miseczki. Dodajemy jogurt grecki i oliwę z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Fetę i paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. Przelewamy do formy. Na wierzchu układamy szparagi i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30-35 minut. Omlet ze szparagami, fetą i papryką podajemy na gorąco z ulubionym sosem i pieczywem.

Omlet ze szparagami, fetą i papryką

Omlet ze szparagami, fetą i papryką

Omlet ze szparagami, fetą i papryką

Omlet ze szparagami, fetą i papryką


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...