Pieczony omlet ze szparagami, fetą i papryką to bardzo smaczne danie, które sprawdzi się bez względu na okazję. Najlepiej smakuje w sezonie szparagowym, czyli właśnie teraz. Oto przepis na pyszny i aromatyczny pieczony omlet ze szparagami, fetą i papryką.
2-4 porcje
1/2 pęczka zielonych szparagów
1 opakowanie sera feta (200 g)
1 żółta papryka
3 jajka
1 małe opakowanie jogurtu greckiego light
1 łyżka oliwy z oliwek
garść pomidorków koktajlowych
sól
świeżo mielony pieprz
- Szparagi płuczemy i łamiemy w 1/3 długości, aby pozbyć się zdrewniałych końcówek. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy 4 minut. Odcedzamy.
- Jajka wbijamy do miseczki. Dodajemy jogurt grecki i oliwę z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
- Fetę i paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy do masy jajecznej i mieszamy.
- Przelewamy do formy. Na wierzchu układamy szparagi i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30-35 minut.
- Omlet ze szparagami, fetą i papryką podajemy na gorąco z ulubionym sosem i pieczywem.
Jakie właściwości mają szparagi?
Szparagi to warzywa bogate w witaminy i składniki odżywcze. W szparagach znajdziemy wapń, fosfor, potas, witaminy C i E oraz beta-karoten, który ma pozytywny wpływ na wzrok. Zawierają kwas foliowy, wspomagającą pracę nerek asparaginę, wzmacniający układ odpornościowy i korzystnie wpływający na pracę wątroby glutation. Szparagi są bogate w inulinę i błonnik, które dobrze wpływają na pracę układu pokarmowego. Mają działanie antynowotworowe. To niskokaloryczne warzywa. 100 g to zaledwie 18 kalorii.
Zjadłybyśmy chętnie na obiad taki omlet :)
OdpowiedzUsuńPolecam przepis. Łatwo, szybko, pysznie i zdrowo :)
UsuńWygląda bardzo smakowicie :-)
OdpowiedzUsuń