25 marca, 2019

Pasta do chleba z pieczonym czosnkiem

Pasta z pieczonym czosnkiem

Czosnkiem zjadali się już starożytni mieszkańcy Europy. Obecnie czosnek wykorzystuje się w kuchniach praktycznie całego świata. Istnieje ponad 250 odmian czosnku. Czosnek jest zdrowy i pełen dobroczynnych składników. Dlatego właśnie został głównym bohaterem tego przepisu. Oto przepis na pyszną pastę z pieczonym czosnkiem.

25 minut
2 porcje

1 opakowanie serka do smakowania light (np. Turek Lekki naturalny)
5 ząbków czosnku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól
świeżo mielony czarny pieprz

  • Ząbki czosnku (bez obierania) układamy na blasze do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 15 minut.* Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. 
  • Każdy ząbek wyciskamy z łupinki. Dodajemy do serka. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. 
  • Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem. 
  • Pastę z pieczonym czosnkiem podajemy z pieczywem, jako dip do warzyw lub sos do dań mięsnych i warzywnych.

*Czosnek można upiec przy okazji z inną potrawą, np. z kurczakiem lub warzywami. 

Jakie właściwości ma czosnek?

Warto wiedzieć, że czosnek to samo zdrowie. Uważany jest za naturalny antybiotyk, który hamuje rozwój bakterii, pomaga zwalczyć infekcje i obniżyć ciśnienie krwi. Posiada właściwości odmładzające i opóźnia efekty starzenia. Zawiera antyutleniacze i jest bogaty w witaminy.  

Pasta z pieczonym czosnkiem

Pasta z pieczonym czosnkiem

Pasta z pieczonym czosnkiem

Pasta z pieczonym czosnkiem

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...