Czosnkiem zjadali się już starożytni mieszkańcy Europy. Obecnie czosnek wykorzystuje się w kuchniach praktycznie całego świata. Istnieje ponad 250 odmian czosnku. Czosnek jest zdrowy i pełen dobroczynnych składników. Dlatego właśnie został głównym bohaterem tego przepisu. Oto przepis na pyszną pastę z pieczonym czosnkiem.
2 porcje
1 opakowanie serka do smakowania light (np. Turek Lekki naturalny)
5 ząbków czosnku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól
świeżo mielony czarny pieprz
- Ząbki czosnku (bez obierania) układamy na blasze do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 15 minut.* Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Każdy ząbek wyciskamy z łupinki. Dodajemy do serka. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
- Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.
- Pastę z pieczonym czosnkiem podajemy z pieczywem, jako dip do warzyw lub sos do dań mięsnych i warzywnych.
*Czosnek można upiec przy okazji z inną potrawą, np. z kurczakiem lub warzywami.
Jakie właściwości ma czosnek?
Warto wiedzieć, że czosnek to samo zdrowie. Uważany jest za naturalny antybiotyk, który hamuje rozwój bakterii, pomaga zwalczyć infekcje i obniżyć ciśnienie krwi. Posiada właściwości odmładzające i opóźnia efekty starzenia. Zawiera antyutleniacze i jest bogaty w witaminy.
Kanapeczki muszą być przepyszne z taką pastą :)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Są przepyszne :)
UsuńTa pasta na pewno jest pyszna :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń