30 listopada, 2019

Świąteczny wegański pasztet z burakami

Świąteczny wegański pasztet z burakami

Pierwsze zapiski o burakach pochodzą z 722 r. p.n.e. z Babilonii. W nowej erze królowały na greckich stołach, a dwieście lat później docenili je Rzymianie. Pierwsze informacje o burakach na ziemiach polskich pochodzą z XIV wieku, ale duże uprawy pojawiły się dopiero dwieście lat później. W tym przepisie buraki zagrały jedną z głównych ról. Wegański pasztet z burakami jest pyszny, aromatyczny i łatwy do przygotowania. To doskonały pomysł na oryginalny pasztet na święta Bożego Narodzenia. Pasztet zachwyci wyglądem i podbije niejedno podniebienie. Oto przepis na przepyszny świąteczny wegański pasztet z burakami.


450 g ugotowanych i obranych buraków
1 szklanka kaszy jaglanej
1 szklanka zmielonych migdałów
2 marchewki
1 duża cebula
1 pietruszka
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła orzechowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka octu balsamicznego ciemnego
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka majeranku
sól
świeżo mielony czarny pieprz

Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu lub własnego. 

Marchewki i pietruszkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w piórka. Buraki ścieramy na małych oczkach tarki. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy marchewki i pietruszkę. Smażymy, aż warzywa będą miękkie. Często mieszamy. Dodajemy buraki i smażymy, aż cała woda odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, oregano i majerankiem. Wlewamy sos sojowy, ocet balsamiczny i dodajemy masło orzechowe. Od czasu do czasu mieszamy. Garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy.

Do usmażonych warzyw dodajemy kaszę jaglaną i zmielone migdały. Mieszamy, a następnie miksujemy na gładką masę. Można też doprawić jeszcze trochę solą i pieprzem. 

Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Masę warzywną przekładamy do formy. Wierzch wyrównujemy łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 75 minut. Upieczony pasztet warto zostawić w ciepłym piekarniku jeszcze na 15 minut. Wyjmujemy, studzimy i wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. Pasztet wyjmujemy z lodówki i kroimy na porcje tuż przed podaniem. Do pasztetu z burakami doskonale pasuje ćwikła, chrzan, borówka, marynowane grzyby lub korniszony. 

Jednym ze składników świątecznego wegańskiego pasztetu są buraki, które zawierają mnóstwo dobrych składników odżywczych. Znajdziemy w nich żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rubid i cez. Są bogate w kwas foliowy, szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, oraz przeciwutleniacze. Buraki wspomagają układ krwionośny, regulują ciśnienie i cholesterol, zapobiegają zwapnieniu naczyń krwionośnych. Buraki wzmacniają odporność i łagodzą problemy żołądkowe. Nie powinno ich zabraknąć w diecie anemików. Betanina, czyli antyutleniacz chroniący przed wolnymi rodnikami, odpowiada za kolor buraków, dlatego są ważne w diecie chorych na nowotwory i po chemioterapii. Buraki powinny regularnie jeść kobiety w okresie menopauzy, ponieważ zmniejszają ryzyko osteoporozy. Buraki są niskokaloryczne. 100 g to 38 kalorii, dlatego można je jeść bez ograniczeń.

Wege pasztet z burakami podajemy z okazji świąt Bożego Narodzenia. To oryginalny warzywny pasztet, który świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. Aby tegoroczne święta Bożego Narodzenia były wyjątkowe, zadba Ambition.pl. Wśród wielu ciekawych produktów można znaleźć talerze, miseczki i kubki z pięknymi świątecznymi motywami.  

Świąteczny wegański pasztet z burakami

Świąteczny wegański pasztet z burakami

Świąteczny wegański pasztet z burakami

Świąteczny wegański pasztet z burakami

Świąteczny wegański pasztet z burakami

Świąteczny wegański pasztet z burakami





Święta z dbałością

7 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...