24 listopada, 2019

Sałatka z tofu i pieczarkami

Sałatka z tofu i pieczarkami

Jeszcze w XVI wieku pieczarki były przysmakiem, na który stać było tylko najbogatszych. Obecnie pieczarki to najpopularniejsze grzyby na świecie. Oprócz tego, że pieczarki są bardzo dobre, sprawdzają się w wielu daniach. Jednym z pomysłów na pieczarki jest ta sałatka z dodatkiem naturalnego tofu. Sałatka jest pyszna i uniwersalna. Oto prosty przepis na smakowitą sałatkę z tofu i pieczarkami.


1 opakowanie mixu sałat
500 g bardzo małych pieczarek
200 g naturalnego tofu
1 czerwona cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól
świeżo mielony czarny pieprz

Pieczarki dokładnie myjemy. Cebulę kroimy w piórka. Tofu kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki i smażymy, aż cała woda odparuje. Dodajemy kostki tofu, połowę posiekanego szczypiorku i sos sojowy. Smażymy, aż tofu będzie złote. Patelnię zdejmujemy z ognia i odstawiamy. Miks sałat przekładamy do miski. Na sałacie układamy usmażone tofu z cebulą. Posypujemy pozostałym szczypiorkiem. Podajemy od razu z ulubionym pieczywem na kolację. Sałatka sprawdzi się także na drugie śniadanie lub jedno z dań na imprezie.

Wbrew pozorom pieczarki nie są bezwartościowymi grzybami. Pieczarki pomagają wzmocnić odporność organizmu. Pozytywnie wpływają na układ krążenia i trawienia. Są bogate w kwas foliowy. Zawierają prowitaminę D oraz witaminy z grupy B. Są bogate w sole mineralne - żelazo, selen, fosfor, potas i miedź. Bez wyrzutów sumienia mogą je jeść osoby będące na diecie odchudzającej. 100 g pieczarek to zaledwie 16 kalorii.

Sałatka z tofu i pieczarkami

Sałatka z tofu i pieczarkami

Sałatka z tofu i pieczarkami

Sałatka z tofu i pieczarkami


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...