Ta sałatka, bez względu na okazję, zawsze robi wrażenie - najpierw wzrokowe, a potem smakowe. Niestety, nie jestem autorem tego przepisu. Lata temu wymyśliła ją Zosia, ale jako pojętna uczennica sztuki kulinarnej staram się dorównać oryginałowi. Oto sprawdzony rodzinny przepis na sałatkę z kurczakiem i słodką pomarańczą.
45 minut + marynowanie mięsa 2 godziny
4 porcje
300 g piersi kurczaka
1
opakowanie mixu sałat
1
pomarańcza
4
łyżki pestek dyni
1
łyżeczka ziół prowansalskich
1
łyżeczka ostrej papryki
sól
sos musztardowo - miodowy (kliknij po przepis)
- Pierś kurczaka myjemy i nacieramy ziołami prowansalskimi, ostrą papryką oraz solą. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Najlepiej będzie, kiedy pierś zamarynuje się kilka godzin wcześniej, aby dobrze przeszła przyprawami.
- Tak przygotowane mięso pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Upieczonego kurczaka odstawiamy do ostygnięcia.
- Pestki dyni prażymy na patelni bez użycia tłuszczu. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Sałatę myjemy i osuszamy na sicie. Pomarańczę myjemy, obieramy i kroimy na pół i na plastry. Pierś kurczaka kroimy w plastry.
- Do miski wrzucamy sałatę, na której układamy od zewnątrz najpierw krąg z plastrów pomarańczy, a na nich krąg z plastrów kurczaka. W ten sposób zapełniamy całą miskę. Całość posypujemy prażonymi pestkami dyni i polewamy sosem musztardowo - miodowym.
- Zosia podaje sałatkę na dużym, kwadratowym talerzu - pomarańcze i kurczak ułożone są w rzędach. Według przepisu Zosi sałatkę można podać z sosem vinaigrette.
- Sałatką z kurczakiem i pomarańczą jest uniwersalna i pasuje na wiele różnych okazji.
Jakie właściwości i składniki odżywcze mają pomarańcze?
Pomarańcze pochodzą z Azji. Chińczycy znają je już od 4 tysięcy lat. Pomarańcze są bogate w witaminy i składniki odżywcze. Zawierają mnóstwo witaminy C oraz z grupy B. Są źródłem beta-karotenu, błonnika i flawonoidów. Zawierają potas, który reguluje ciśnienie krwi i rytm serca. Olejek pomarańczowy działa uspokajająco, odprężająco i antydepresyjnie.
Pomarańcze pochodzą z Azji. Chińczycy znają je już od 4 tysięcy lat. Pomarańcze są bogate w witaminy i składniki odżywcze. Zawierają mnóstwo witaminy C oraz z grupy B. Są źródłem beta-karotenu, błonnika i flawonoidów. Zawierają potas, który reguluje ciśnienie krwi i rytm serca. Olejek pomarańczowy działa uspokajająco, odprężająco i antydepresyjnie.
Super orzeźwiający i lekki przepis na drugie śniadanie. Podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie to ujęłaś :)
Usuń