29 września, 2014

Bananowy snack - kanapki z wafli ryżowych z bananami

Wafle ryżowe z miodem i bananami


Drugie śniadanie nie musi być nudne. Zamiast zwykłych kanapek z chleba, sera lub wędliny stawiam na banany, miód i wafle ryżowe. Oto przepis na szybką i łatwą przekąskę.


5 minut
1 porcja

1 banan
2 wafle ryżowe (np. słonecznikowe lub sezamowe)
2 łyżeczki miodu
1 łyżka syropu klonowego (wersja dla łasuchów)

  • Wafle ryżowe smarujemy miodem. 
  • Banan kroimy w plasterki. 
  • Plasterki banana układamy na waflu ryżowym. Łasuchy mogą całość polać łyżką syropu klonowego.
  • Podajemy od razu na śniadanie, drugie śniadanie lub kolację.

Jakie właściwości mają banany?

Banany to owoce, które są bogate w żelazo, magnez, potas. Zawierają błonnik, witaminy z grupy B, cukry oraz pektynę pomagającą w trawieniu. Chronią oczy i budują kości. Przeciwdziałają osteoporozie i cukrzycy. Działają antydepresyjnie i pomagają w uczeniu się.

Jakie właściwości ma miód?

Miód to samo zdrowie. Oprócz tego, że pomaga zwalczyć infekcje, wzmacnia odporność organizmu i działa kojąco na nerwy. Obniża ciśnienie, korzystnie wpływa na mięsień sercowy i hamuje miażdżycę. Pomaga w chorobach wątroby i dróg żółciowych. Zawiera witaminę A i z grupy B oraz kwas foliowy i pantotenowy.

Składniki do wafli z bananami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...