Dynia hokkaido charakteryzuje się wysokimi walorami smakowymi - jest kremowa i delikatnie orzechowa. Do tego pełna witamin i składników odżywczych. W kuchni można ją wykorzystać na wiele sposobów. Zdecydowałam się na pieczenie. Oto przepis na aromatyczną pieczoną dynię z cebulą i ziołami.
1/2 dyni hokkaido
1 cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka suszonej kolendy
kilka gałązek tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
1 łyżeczka suszonej kolendy
kilka gałązek tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
- Dynię myjemy, usuwamy pestki i kroimy w paski. Nie ma potrzeby obierania jej ze skóry, która jest cienka i miękka. Cebulę koimy na cienkie krążki.
- W misce umieszczamy dynię i cebulę. Skrapiamy oliwą z oliwek i przyprawiamy solą i ziołami. Dłońmi nacieramy każdy kawałek dyni.
- Następnie układamy kawałki dyni na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C. Pieczemy 30 minut.
- Aromatyczną dynię z pieca podajemy na gorąco jako przekąskę lub dodatek do dania głównego.
Jakie właściwości ma dynia?
Dynia jest bogata w różne składniki odżywcze i witaminy. Zawiera beta-karoten, fosfor, wapń, potas, magnez i żelazo. Znajdziemy w niej witaminę A, PP, C oraz z grupy B. Pomaga w chorobach krążenia, wątroby i układu pokarmowego. Działa odkwaszająco i moczopędnie. Ma także korzystny wpływ na cerę - niszczy wolne rodniki i utrzymuje wilgotność skóry.
Dynia jest bogata w różne składniki odżywcze i witaminy. Zawiera beta-karoten, fosfor, wapń, potas, magnez i żelazo. Znajdziemy w niej witaminę A, PP, C oraz z grupy B. Pomaga w chorobach krążenia, wątroby i układu pokarmowego. Działa odkwaszająco i moczopędnie. Ma także korzystny wpływ na cerę - niszczy wolne rodniki i utrzymuje wilgotność skóry.
To moja ulubiona odmiana dyni :) Twoja propozycja jest bardzo kusząca :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMoja także! Wykorzystuję ją na wiele różnych sposobów - oczywiście kulinarnych ;) Pozdrawiam również :)
UsuńMoja ukochana dynia :-)
OdpowiedzUsuńMała, ale wariatka :)
UsuńPyszna i pięknie zrobiona:) mam taką w domu, na pewno zrobię według Twojego przepisu .
OdpowiedzUsuńPolecam! :) Nawet tym, którym dynia nie bardzo pasuje, zajadają się nią w ten sposób przygotowaną tak, że aż im się uszy trzęsą ;)
UsuńBardzo ciekawe połączenie ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPrzepyszna propozycja! Koniecznie muszę tak przygotować dynię :D
OdpowiedzUsuńtak przygotowanej dyni jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis....jak wszystkie zresztą u Ciebie
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
Usuń