12 października, 2016

Wege muffiny z brokułami i pędami bambusa

Wytrawne muffiny z brokułami i pędami bambusa

Już starożytni Rzymianie wiedzieli, że brokuły są smacznymi i zdrowymi warzywami. Szybko przekonali się o tym mieszkańcy innych europejskich krajów. Nazywane zielonym kalafiorem, są popularne wśród osób, które dbają o zdrową dietę. Są niskokaloryczne i można wykorzystywać je w wielu potrawach. Oto przepis na wytrawne muffiny z brokułami z dodatkiem pędów bambusa i białej cebuli.


Składniki
150 g różyczek brokuła
200 g ziemniaków
50 g pędów bambusa
4 łyżki otrębów owsianych
1 mała biała cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
kilka gałązek świeżego tymianku
kilka szczypt ziół prowansalskich
sól
świeżo mielony pieprz

Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i blendujemy na purée. Różyczki brokuła wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez 4 minut. Odcedzamy i siekamy. Cebulę i pędy bambusa (odsączone z zalewy) kroimy w kostkę. W misce umieszczamy posiekane brokuły, cebulę i pędy bambusa. Dodajemy purée ziemniaczane i ząbek czosnku - posiekany lub starty na tarce na małych oczkach. Następnie dodajemy otręby owsiane oraz przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie i listki świeżego tymianku. Całość dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Dłońmi formujemy kulki wielkości mandarynki i umieszczamy w foremkach do muffin. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 45 minut. Wytrawne muffiny z brokułami i pędami bambusa podajemy na gorąco - jako przekąskę lub dodatek do dania mięsnego.

To, że brokuły są zdrowe już wiemy. Jakie właściwości mają i co możemy znaleźć w ich składzie? Brokuły są cennym źródłem witaminy C, A, PP i z grupy B. Są bogate w fosfor, wapń, potas, żelazo i siarkę. Zawierają kwas pantotenowy i foliowy oraz dający uczucie sytości błonnik. Nie powinno ich zabraknąć w diecie chorych na anemię i cukrzycę. Mają właściwości antynowotworowe, ponieważ zawierają silne antyutleniacze. Brokuły działają korzystnie na oczy i wzmacniają stawy. Zapobiegają wrzodom żołądka i pomagają obniżyć ciśnienie. Niektóre badania amerykańskich naukowców dowodzą, że brokuły mogą złagodzić objawy autyzmu. Brokuły są niskokaloryczne (100 g to zaledwie 35 kalorii) i mają niski indeks glikemiczny (15). 

Wytrawne muffiny z brokułami i pędami bambusa - składniki

Wytrawne muffiny z brokułami i pędami bambusa

Wytrawne muffiny z brokułami i pędami bambusa

Wytrawne muffiny z brokułami i pędami bambusa





Jemy sezonowo! Jesień

19 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Smaczne są także po podgrzaniu, więc spoko można pakować i brać na wynos :)

      Usuń
  2. Ale one cudownie wyglądają! Zdrowy kolorek tylko zachęca do zjedzenia - mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Brokuły są pyszne, a w takim wydaniu jeszcze wyglądają bajecznie :)
    Dla mnie najważniejsze w nich są właściwości antyrakowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie muffiny to ciekawa odmiana, ponieważ brokuły je się głównie z wody, czasem w kremowej zupie lub sałatce :)

      Usuń
  4. Super pomysł, muffiny wyglądają bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jesteś genialna. Super oryginalne muffinki:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wazrywnych muffin jeszcze nie jadłam, ale brokuły bardzo lubię, więc chętnie wypróbuję. Zapowiadają się pysznie i pysznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...