Już starożytni Rzymianie wiedzieli, że brokuły są smacznymi i zdrowymi warzywami. Szybko przekonali się o tym mieszkańcy innych europejskich krajów. Nazywane zielonym kalafiorem, są popularne wśród osób, które dbają o zdrową dietę. Są niskokaloryczne i można wykorzystywać je w wielu potrawach. Oto przepis na wytrawne muffiny z brokułami z dodatkiem pędów bambusa i białej cebuli.
60 minut
2-4 porcje
200 g ziemniaków
150 g różyczek brokuła
50 g pędów bambusa
1 mała biała cebula
1 ząbek czosnku
4 łyżki otrębów owsianych
2 łyżki oliwy z oliwek
kilka gałązek świeżego tymianku
kilka szczypt ziół prowansalskich
sól
świeżo mielony pieprz
- Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i blendujemy na purée.
- Różyczki brokuła wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez 4 minut. Odcedzamy i siekamy.
- Cebulę i pędy bambusa (odsączone z zalewy) kroimy w kostkę.
- W misce umieszczamy posiekane brokuły, cebulę i pędy bambusa. Dodajemy purée ziemniaczane i ząbek czosnku - posiekany lub starty na tarce na małych oczkach.
- Następnie dodajemy otręby owsiane oraz przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie i listki świeżego tymianku. Całość dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
- Dłońmi formujemy kulki wielkości mandarynki i umieszczamy w foremkach do muffin.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 45 minut.
- Wytrawne muffiny z brokułami i pędami bambusa podajemy na gorąco - jako przekąskę lub dodatek do dania mięsnego.
Jakie właściwości mają brokuły?
To, że brokuły są zdrowe już wiemy. Jakie właściwości mają i co możemy znaleźć w ich składzie? Brokuły są cennym źródłem witaminy C, A, PP i z grupy B. Są bogate w fosfor, wapń, potas, żelazo i siarkę. Zawierają kwas pantotenowy i foliowy oraz dający uczucie sytości błonnik. Nie powinno ich zabraknąć w diecie chorych na anemię i cukrzycę. Mają właściwości antynowotworowe, ponieważ zawierają silne antyutleniacze. Brokuły działają korzystnie na oczy i wzmacniają stawy. Zapobiegają wrzodom żołądka i pomagają obniżyć ciśnienie. Niektóre badania amerykańskich naukowców dowodzą, że brokuły mogą złagodzić objawy autyzmu. Brokuły są niskokaloryczne (100 g to zaledwie 35 kalorii) i mają niski indeks glikemiczny (15).
Fajne na przekąskę do pracy :D
OdpowiedzUsuńSmaczne są także po podgrzaniu, więc spoko można pakować i brać na wynos :)
UsuńAle one cudownie wyglądają! Zdrowy kolorek tylko zachęca do zjedzenia - mniam <3
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńNa pewno smakowały ciekawie :)
OdpowiedzUsuńBardzo :)
UsuńBrokuły są pyszne, a w takim wydaniu jeszcze wyglądają bajecznie :)
OdpowiedzUsuńDla mnie najważniejsze w nich są właściwości antyrakowe :)
Takie muffiny to ciekawa odmiana, ponieważ brokuły je się głównie z wody, czasem w kremowej zupie lub sałatce :)
UsuńBardzo fotogeniczne :)
OdpowiedzUsuńI smaczne :)
UsuńBardzo fotogeniczne :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSuper pomysł, muffiny wyglądają bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :) Takie właśnie są :)
UsuńJesteś genialna. Super oryginalne muffinki:-)
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję! :) <3
UsuńWazrywnych muffin jeszcze nie jadłam, ale brokuły bardzo lubię, więc chętnie wypróbuję. Zapowiadają się pysznie i pysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńJAk z bambusem to jesteśmy na TAK :D
OdpowiedzUsuń