18 października, 2016

Penne z czerwonymi warzywami i włoską nutą

Penne z czerwonymi warzywami i włoską nutą

Makaron prawdopodobnie pojawił się w I w. p. n. e. w czasach rozwoju starożytnego Rzymu. Jedli go głównie biedni, ale z czasem makaron stał się niezwykle popularny. Obecnie na świecie jest ponad 300 rodzajów makaronów. W myśl hasła „1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella” powstał ten przepis. Główną rolę zagrało pełnoziarniste penne, a towarzyszą mu rozgrzewające czerwone warzywa i włoskie zioła. 


60 minut
4 porcje

200 g odtłuszczonego sera żółtego
1 czerwona papryka
1 puszka krojonych pomidorów
1 czerwona cebula
1 marchewka
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki bazylii
2 łyżeczki oregano
kilka pomidorków koktajlowych
kilka szczypt mieszanki ziół włoskich
sól
pieprz świeżo mielony

  • Makaron Lubella Pełne Ziarno Pióra (Penne) gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i odstawimy. 
  • Kroimy wszystkie warzywa - cebulę i paprykę w kostkę, marchewkę ścieramy na tarce, czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę. 
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy na nią czerwoną cebulę. Po chwili dodajemy czosnek. Kiedy cebula będzie miękka, dodajemy pomidory. 
  • Po kilku minutach dodajemy paprykę i marchewkę. 
  • Całość mieszamy i przyprawiamy bazylią i oregano, solą i pieprzem do smaku. Smażymy na wolnym ogniu przez kilka minut. 
  • Sos dodajemy do makaronu i dokładnie mieszamy. 
  • Ser ścieramy na tarce i mieszamy z makaronem. 1/4 zostawiamy do posypania dania. 
  • Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy resztą sera żółtego, a na wierzchu układamy plasterki pomidorków koktajlowych i przyprószamy je ziołami włoskimi. 
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 35 - 40 minut. 
  • Penne z czerwonymi warzywami podajemy na gorąco jako danie główne.

O makaronie ciekawostek kilka...
  • Przez tysiąclecia ciasto na makaron było wyrabiane nogami. Ten sposób zniesmaczył króla Ferdynanda II. Inżynierowi Cesare'owi Spadaccini'emu powierzył zadanie skonstruowania specjalnej maszyny mieszającej ciasto na makaron.
  • Niegdyś dania makaronowe były przysmakiem robotników. Jedzono je głównie rękami. Dopiero później zaczęto posługiwać się widelcem. Łatwe, szybkie i niedrogie potrawy z czasem zyskały fanów wśród ludzi zamożnych. 
  • Według danych Międzynarodowej Organizacji Makaronu najwięcej jedzą go Włosi - 26 kilogramów na osobę. Na drugi miejscu znajduje się Wenezuela - 12 kilogramów, a na trzecim Tunezja z podobnym wynikiem. Statystyczny Polak zjada niewiele ponad 4 kilogramy makaronu rocznie. 
  • Ponad 6 ton ważyło największe spaghetti na świecie. Przygotowali je kucharze z kalifornijskiej restauracji  Buca di Beppo w 2010 roku. Niemcom udało się zrobić najdłuższą pojedynczą nitkę spaghetti, której długość wyniosła 455 metrów.
  • Wielu Brytyjczyków myślało, że spaghetti rośnie na drzewach. W telewizyjnym żarcie pokazano Szwajcarów zrywających z drzew ugotowane spaghetti. Łatwowierni Brytyjczycy byli żywo zainteresowani kupnem takich drzewek. 

Penne z czerwonymi warzywami i włoską nutą - składniki

Penne z czerwonymi warzywami i włoską nutą

Penne z czerwonymi warzywami i włoską nutą

Penne z czerwonymi warzywami i włoską nutą

Penne z czerwonymi warzywami i włoską nutą






1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!

18 komentarzy:

  1. Takie smaki w sosach makaronowych bardzo lubię. Często podobnie podaję makaron. A wiesz, że ja lubię jeść spaghetti (bez sosu) rękoma. Coś w tym jest :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki pokrzepiający obiad na tę paskudną pogodę za oknem )

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszne połączenie! Patrzę i głodnieję ;) Pycha! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie składniki zagrały ze sobą idealnie. Ja też właśnie zgłodniałam ;)

      Usuń
  4. Nie pogardziłabym takim daniem :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne danie, podoba mi się też makaron pełnoziarnisty zamiast zwykłego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię wszelkie zapiekanki makaronowe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mogę jeść makarony na okrągło :) Pyszny przepis . Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...