Makaron prawdopodobnie pojawił się w I w. p. n. e. w czasach rozwoju starożytnego Rzymu. Jedli go głównie biedni, ale z czasem makaron stał się niezwykle popularny. Obecnie na świecie jest ponad 300 rodzajów makaronów. W myśl hasła „1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella” powstał ten przepis. Główną rolę zagrało pełnoziarniste penne, a towarzyszą mu rozgrzewające czerwone warzywa i włoskie zioła.
60 minut
4 porcje
300 g makaronu Lubella Pełne Ziarno Pióra (Penne)
200 g odtłuszczonego sera żółtego
1 czerwona papryka
1 puszka krojonych pomidorów
1 czerwona cebula
1 marchewka
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki bazylii
2 łyżeczki oregano
kilka pomidorków koktajlowych
kilka szczypt mieszanki ziół włoskich
sól
pieprz świeżo mielony
- Makaron Lubella Pełne Ziarno Pióra (Penne) gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i odstawimy.
- Kroimy wszystkie warzywa - cebulę i paprykę w kostkę, marchewkę ścieramy na tarce, czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy na nią czerwoną cebulę. Po chwili dodajemy czosnek. Kiedy cebula będzie miękka, dodajemy pomidory.
- Po kilku minutach dodajemy paprykę i marchewkę.
- Całość mieszamy i przyprawiamy bazylią i oregano, solą i pieprzem do smaku. Smażymy na wolnym ogniu przez kilka minut.
- Sos dodajemy do makaronu i dokładnie mieszamy.
- Ser ścieramy na tarce i mieszamy z makaronem. 1/4 zostawiamy do posypania dania.
- Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy resztą sera żółtego, a na wierzchu układamy plasterki pomidorków koktajlowych i przyprószamy je ziołami włoskimi.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 35 - 40 minut.
- Penne z czerwonymi warzywami podajemy na gorąco jako danie główne.
O makaronie ciekawostek kilka...
- Przez tysiąclecia ciasto na makaron było wyrabiane nogami. Ten sposób zniesmaczył króla Ferdynanda II. Inżynierowi Cesare'owi Spadaccini'emu powierzył zadanie skonstruowania specjalnej maszyny mieszającej ciasto na makaron.
- Niegdyś dania makaronowe były przysmakiem robotników. Jedzono je głównie rękami. Dopiero później zaczęto posługiwać się widelcem. Łatwe, szybkie i niedrogie potrawy z czasem zyskały fanów wśród ludzi zamożnych.
- Według danych Międzynarodowej Organizacji Makaronu najwięcej jedzą go Włosi - 26 kilogramów na osobę. Na drugi miejscu znajduje się Wenezuela - 12 kilogramów, a na trzecim Tunezja z podobnym wynikiem. Statystyczny Polak zjada niewiele ponad 4 kilogramy makaronu rocznie.
- Ponad 6 ton ważyło największe spaghetti na świecie. Przygotowali je kucharze z kalifornijskiej restauracji Buca di Beppo w 2010 roku. Niemcom udało się zrobić najdłuższą pojedynczą nitkę spaghetti, której długość wyniosła 455 metrów.
- Wielu Brytyjczyków myślało, że spaghetti rośnie na drzewach. W telewizyjnym żarcie pokazano Szwajcarów zrywających z drzew ugotowane spaghetti. Łatwowierni Brytyjczycy byli żywo zainteresowani kupnem takich drzewek.
Bardzo fajne danie :-)
OdpowiedzUsuńI smaczne :)
UsuńTakie smaki w sosach makaronowych bardzo lubię. Często podobnie podaję makaron. A wiesz, że ja lubię jeść spaghetti (bez sosu) rękoma. Coś w tym jest :)
OdpowiedzUsuńCzasem rękami wyjadam po sztuce z durszlaka ;)
UsuńTaki pokrzepiający obiad na tę paskudną pogodę za oknem )
OdpowiedzUsuńWłaśnie o to chodziło :)
UsuńAle pyszne połączenie! Patrzę i głodnieję ;) Pycha! <3
OdpowiedzUsuńWszystkie składniki zagrały ze sobą idealnie. Ja też właśnie zgłodniałam ;)
UsuńNie pogardziłabym takim daniem :D
OdpowiedzUsuń:D
UsuńBardzo fajne danie, podoba mi się też makaron pełnoziarnisty zamiast zwykłego :)
OdpowiedzUsuńZdrowsza wersja :)
UsuńTen ser na górze dfdijgboijgb <3
OdpowiedzUsuń:D
Usuńbardzo lubię wszelkie zapiekanki makaronowe :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że ta będzie Ci smakować :)
UsuńMogę jeść makarony na okrągło :) Pyszny przepis . Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :)
Usuń