21 maja, 2021

Młoda kapusta z marchewką i koperkiem

Młoda kapusta z marchewką i koperkiem

Młoda kapusta jest kuzynką brokuł, brukselki i kalarepy. To niskokaloryczne warzywo to także skarbnica wielu cennych witamin i mikroelementów. Właśnie dlatego młoda kapusta stała się główną bohaterką tego przepisu. Razem z marchewką i koperkiem tworzą pyszne i zdrowe danie. Oto przepis na młodą kapustę z marchewką i koperkiem. 


30 minut
4 porcje

1 główka młodej kapusty (około 2 kg)
2 szklanki bulionu warzywnego
2 marchewki
1 pęczek koperku
3 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
3 ziarenka czarnego pieprzu
sól

Kapustę szatkujemy, usuwając głąb. Przekładamy do garnka. Wlewamy bulion warzywny. Zagotowujemy pod przykryciem i zmniejszamy ogień. Dodajemy startą na tarce marchewkę oraz przyprawy. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem 10 minut. Dodajemy koperek i gotujemy 5 minut. Podajemy na gorąco z ulubionym pieczywem lub ziemniakami.  

Wpływ kapusty na zdrowie znany jest od tysięcy lat. Znajdziemy w niej witaminę C, A, E, K i z grupy B. Jest bogata w wapń, magnez, potas, żelazo oraz kwas foliowy. Biała kapusta przeciwdziała anemii i zwiększa odporność organizmu. Kapusta zawiera siarkę, która pozytywnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci. Sok z kapusty pomoże zmniejszyć obrzęki, zwiększyć odporność, zawalczyć z anemią i wrzodami żołądka. Okłady z liści kapusty stosuje się na bóle reumatyczne i neuralgiczne. Wspomogą leczenie ran i wrzodów. Kapusta będzie także skutecznym lekiem po suto zakrapianej imprezie.

Młoda kapusta z marchewką i koperkiem

Młoda kapusta z marchewką i koperkiem

Młoda kapusta z marchewką i koperkiem

Młoda kapusta z marchewką i koperkiem


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...