Młoda kapusta jest kuzynką brokuł, brukselki i kalarepy. To niskokaloryczne warzywo to także skarbnica wielu cennych witamin i mikroelementów. Właśnie dlatego młoda kapusta stała się główną bohaterką tego przepisu. Razem z marchewką i koperkiem tworzą pyszne i zdrowe danie. Oto przepis na młodą kapustę z marchewką i koperkiem.
30 minut
4 porcje
1 główka młodej kapusty (około 2 kg)
2 szklanki bulionu warzywnego
2 marchewki
1 pęczek koperku
3 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
3 ziarenka czarnego pieprzu
sól
- Kapustę szatkujemy, usuwając głąb. Przekładamy do garnka.
- Wlewamy bulion warzywny. Zagotowujemy pod przykryciem i zmniejszamy ogień.
- Dodajemy startą na tarce marchewkę oraz przyprawy. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem 10 minut.
- Dodajemy koperek i gotujemy 5 minut.
- Podajemy na gorąco z ulubionym pieczywem lub ziemniakami.
Jakie właściwości ma kapusta?
Wpływ kapusty na zdrowie znany jest od tysięcy lat. Znajdziemy w niej witaminę C, A, E, K i z grupy B. Jest bogata w wapń, magnez, potas, żelazo oraz kwas foliowy. Biała kapusta przeciwdziała anemii i zwiększa odporność organizmu. Kapusta zawiera siarkę, która pozytywnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci. Sok z kapusty pomoże zmniejszyć obrzęki, zwiększyć odporność, zawalczyć z anemią i wrzodami żołądka. Okłady z liści kapusty stosuje się na bóle reumatyczne i neuralgiczne. Wspomogą leczenie ran i wrzodów. Kapusta będzie także skutecznym lekiem po suto zakrapianej imprezie.
To ma wspaniały smak!
OdpowiedzUsuń