18 listopada, 2016

Domowe kokosanki z migdałową nutą w wersji fit

Fit kokosanki z migdałową nutą

Kokos znany był już miliony lat temu. Bogaty w witaminy, minerały i tłuszcze przyspieszające przemianę materii stał się przysmakiem mieszkańców Ameryki Południowej, Azji, Indii i Nowej Zelandii. Palmę kokosową - korzenie, drewno, liście, pędy i nasiona - można wykorzystać na tysiąc różnych sposobów. Jednym z takich kokosowych produktów są wiórki, czyli biała i mięsista wyściółka twardej skorupy orzecha. Oto przepis na fit kokosanki, których smak dopełniają migdały.


Składniki
200 g chudego twarogu
100 g otrębów owsianych
150 g wiórków kokosowych
100 ml mleka
100 ml wody kokosowej lub wody
2 łyżki miodu
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
garść migdałów

Migdały mielimy np. w młynku do kawy. W dużej misce umieszczamy twaróg i rozgniatamy go widelcem. Dodajemy otręby owsiane, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, zmielone migdały i mieszamy. Żółtko ucieramy w miodem, mlekiem i wodą i dodajemy do suchych składników. Całość mieszamy na jednolitą masę. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serowo-kokosową. Dłońmi formujemy kulki wielkość mandarynek i umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w formach do muffin. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut, aż kokosanki delikatnie zbrązowieją. Kokosanki z migdałową nutą podajemy jako deser do kawy lub herbaty. Takie fit kokosanki mogą też być pomysłem na drugie śniadanie na wynos.

Warto wiedzieć, że w kokosie znajdziemy witaminy C, E, K i z grupy B oraz minerały - żelazo, magnez, potas, sód, cynk, wapń i fosfor. Kokos korzystnie wpływa na obniżenie poziomu "złego" cholesterolu i podwyższenie tego "dobrego". Może zapobiegać powstawaniu próchnicy i zwalczyć różne choroby jamy ustnej, np. pleśniawki. Niektórzy naukowcy uważają, że kokos jest naturalnym antybiotykiem. Olej kokosowy powinny wprowadzić do swojej diety osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.

Fit kokosanki z migdałową nutą - składniki

Fit kokosanki z migdałową nutą

Fit kokosanki z migdałową nutą

Fit kokosanki z migdałową nutą

Fit kokosanki z migdałową nutą


48 komentarzy:

  1. pyszna wersja kokosanek, wyglądają świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z twarogiem? Nigdy bym nie pomyślała!
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak! Super składnik zwłaszcza do muffin i słodkich wypieków :)

      Usuń
  3. Czy ciastka wyjdą z twarogu sklepowego już zmielonego? Dostępnego w pudełkach np. w biedronce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak :) Nawet zwykły biały ser dałby radę. W tym przepisie użyłam zwykłego chudego twarogu, który łatwo dał się rozgnieść widelcem i ładnie połączył się z resztą składników :)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź! :)

      Usuń
  4. Fajny pomysł i co ważne, to zdrowe słodycze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kokos! W takim wydaniu zdecydowanie nie mogłabym mu się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis :-) z chęcią spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo fajne ciacha w zdrowszej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow! Idealne ciasteczka! Wspaniale się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie fit kokosanki z chęcią bym posmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam kokosanki:) Świetnie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny sposób żeby zrobić je z twarogiem :D Musimy go wykorzystać :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twaróg i ser biały często wykorzystuję w wypiekach, zwłaszcza w muffinach. Super składnik! Polecam! :)

      Usuń
  12. fit słodycze - to jest to co uwielbiamy! :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają idealnie - wyobrażam sobie ich smak ;))

    OdpowiedzUsuń
  14. Perfekcyjne - tym bardziej, że takie fit! ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jakie super zdjęcie! :) bardzo lubię kokosanki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ja również lubię kokosowe ciacha :)

      Usuń
  16. wow jaki skład! nigdy bym nie powiedziała, że można zrobić takie kokosanki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Czasem wykorzystanie i połączenie niektórych składników zaskakuje ;)

      Usuń
  17. Witam, nie posiadam obecnie otrąb owsianych, czy można zastąpić je np drobnymi płatkami owsianymi lub jaglanymi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W wersji z płatkami owsianymi lub jaglanymi nie robiłam. Myślę, że sprawdzą się owsiane :)

      Usuń
    2. Dzieki za odpowiedź:) też jakoś bardziej przemawiaja do mnie płatki owsiane. Jutro będzie próba pieczenia.

      Usuń
  18. Świetny przepis, a ciasteczka wyglądają super :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...