04 listopada, 2016

Jaglane kotlety z rybą i szalotką

Jaglane kotlety z rybą i szalotką

Jemy coraz więcej ryb i owoców morza. Z raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa wynika, że średnie spożycie ryb w Europie wynosi 23 kg na osobę. Statystyczny Polak zjada rocznie tylko 12 kg. A ryby są smaczne i zdrowe. Zawierają pełnowartościowe, wysoko przyswajalne białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę D oraz jod, selen, fluor, magnez i wapń. Oto przepis na pyszne jaglane kotlety z rybą i dodatkiem szalotki.



60 minut
2-4 porcje

250 g filetu z mintaja
100 g kaszy jaglanej
3 szalotki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki mąki ryżowej lub innej
2 łyżki oliwy z oliwek
1 jajko
kilka gałązek świeżego tymianku
sól
świeżo mielony pieprz

  • Kaszę jaglaną gotujemy według własnego uznania lub instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia. 
  • Mintaja myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Szalotki kroimy w kostkę. 
  • Kaszę jaglaną przekładamy do dużej miski, dodajemy rybę, szalotki, szczypior, oliwę z oliwek i jajko. Dokładnie mieszamy. 
  • Doprawiamy solą, pieprzem, świeżym tymiankiem. Jeszcze raz mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. 
  • Następnie z masy formujemy kotlety, które obtaczamy w mące i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Tak przygotowane jaglane kotlety wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy 35-40 minut. 
  • Jaglane kotlety z rybą i szalotką podajemy na gorąco jako danie główne z dodatkiem gotowanych warzyw.

Więcej o kaszy jaglanej i jej dobroczynnym wpływie na zdrowie można przeczytać w artykule:

Jaglane kotlety z rybą i szalotką - składniki

Jaglane kotlety z rybą i szalotką

Jaglane kotlety z rybą i szalotką

Jaglane kotlety z rybą i szalotką


32 komentarze:

  1. Super połączenie! Lubię takie niecodzienne i ciekawe smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i mam nadzieję, że spróbujesz kiedyś zrobić takie rybne kotlety :)

      Usuń
  2. bardzo smaczne zestawienie z rybą! kupuję te kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł na zdrowy obiad. Z przyjemnością skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł na zdrowe kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Zdrowo i smacznie - to lubię najbardziej ;)

      Usuń
  5. Takich nigdy nie jadłam, ale kotlety z kaszy jaglanej bardzo lubię - najczęściej kaszę mieszam z warzywami i soczewicą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały pomysł, nigdy nie jadłam takiego połączenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają na bardzo sycące :) Dobre na obiad, ale i na przekąskę w ciągu dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z góry wyglądają jak ciasteczka ^_^ Świetne na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię takie dania. Zdrowe i mega smaczne jedzonko:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zaskakujące połączenie, ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne kotleciki. A co do ryb, to są u nas jednak bardzo drogie, to wiele osób odstrasza : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to prawda, ale przynajmniej raz w tygodniu warto zjeść rybę :)

      Usuń
  12. Bardzo pyszne kotleciki, koniecznie muszę zrobić.Jest w nich wszystko co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowne, smakowite i bardzo pożywne kotleciki <3 Pycha! :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Mogłybyśmy je wszamać nawet solo bez dodatków <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...