Jemy coraz więcej ryb i owoców morza. Z raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa wynika, że średnie spożycie ryb w Europie wynosi 23 kg na osobę. Statystyczny Polak zjada rocznie tylko 12 kg. A ryby są smaczne i zdrowe. Zawierają pełnowartościowe, wysoko przyswajalne białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę D oraz jod, selen, fluor, magnez i wapń. Oto przepis na pyszne jaglane kotlety z rybą i dodatkiem szalotki.
60 minut
2-4 porcje
250 g filetu z mintaja
100 g kaszy jaglanej
3 szalotki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki mąki ryżowej lub innej
2 łyżki oliwy z oliwek
1 jajko
kilka gałązek świeżego tymianku
sól
świeżo mielony pieprz
- Kaszę jaglaną gotujemy według własnego uznania lub instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Mintaja myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Szalotki kroimy w kostkę.
- Kaszę jaglaną przekładamy do dużej miski, dodajemy rybę, szalotki, szczypior, oliwę z oliwek i jajko. Dokładnie mieszamy.
- Doprawiamy solą, pieprzem, świeżym tymiankiem. Jeszcze raz mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
- Następnie z masy formujemy kotlety, które obtaczamy w mące i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Tak przygotowane jaglane kotlety wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy 35-40 minut.
- Jaglane kotlety z rybą i szalotką podajemy na gorąco jako danie główne z dodatkiem gotowanych warzyw.
Więcej o kaszy jaglanej i jej dobroczynnym wpływie na zdrowie można przeczytać w artykule:
Super połączenie! Lubię takie niecodzienne i ciekawe smaki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i mam nadzieję, że spróbujesz kiedyś zrobić takie rybne kotlety :)
Usuńbardzo smaczne zestawienie z rybą! kupuję te kotleciki :)
OdpowiedzUsuńSmacznego! :)
UsuńSuper pomysł na zdrowy obiad. Z przyjemnością skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i życzę smacznego! :)
Usuńświetny pomysł na zdrowe kotleciki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Zdrowo i smacznie - to lubię najbardziej ;)
UsuńTakich nigdy nie jadłam, ale kotlety z kaszy jaglanej bardzo lubię - najczęściej kaszę mieszam z warzywami i soczewicą :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł. Muszę spróbować :)
UsuńWspaniały pomysł, nigdy nie jadłam takiego połączenia :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za uznanie :)
UsuńPysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWyglądają na bardzo sycące :) Dobre na obiad, ale i na przekąskę w ciągu dnia :)
OdpowiedzUsuńO tak, najeść się można :)
UsuńZ góry wyglądają jak ciasteczka ^_^ Świetne na obiad :)
OdpowiedzUsuńTaka zmyłka ;)
UsuńBardzo lubię takie dania. Zdrowe i mega smaczne jedzonko:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZaskakujące połączenie, ciekawa jestem smaku :)
OdpowiedzUsuńZaskakująco smaczne połączenie :)
UsuńMmm...az się chce jesć
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszne kotleciki. A co do ryb, to są u nas jednak bardzo drogie, to wiele osób odstrasza : )
OdpowiedzUsuńTak, to prawda, ale przynajmniej raz w tygodniu warto zjeść rybę :)
UsuńBardzo pyszne kotleciki, koniecznie muszę zrobić.Jest w nich wszystko co lubię :)
OdpowiedzUsuńSmacznego! :)
UsuńCudowne, smakowite i bardzo pożywne kotleciki <3 Pycha! :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMogłybyśmy je wszamać nawet solo bez dodatków <3
OdpowiedzUsuńOwszem, nie sposób się nie zgodzić :)
Usuń