25 stycznia, 2017

Kuchnie świata: Pieczony omlet z warzywami z San Escobar

Kuchnie świata: Pieczony omlet z warzywami z San Escobar

San Escobar, choć dopiero odkryte, szybko zyskało sympatię turystów z całego świata. To maleńkie państwo, oprócz pięknej architektury i malowniczych krajobrazów, ma ciekawą kuchnię. Jedną z najpopularniejszych potraw jest pieczony omlet z różnymi dodatkami. Escobarczycy jedzą go na śniadania lub kolacje. Oto przepis na pieczony omlet z warzywami prosto z San Escobar.


Składniki
3 jajka
100 g zielonej fasolki szparagowej
50 ml mleka
1 opakowanie serka do smarowania typu Bieluch
½ czerwonej papryki
3 pomidorki koktajlowe
1 szalotka
kilka szczypt suszonej kolendry
kilka szczypt tymianku
kilka szczypt ziół prowansalskich
sól
pieprz świeżo mielony

Fasolkę szparagową gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Jajka rozbijamy w miseczce, dodajemy serek, mleko i mieszamy, aby składniki dokładnie się połączyły. Paprykę kroimy w kostkę, szalotkę w piórka i dodajemy do masy jajecznej. Następnie łączmy z fasolką szparagową i doprawiamy solą, pieprzem, kolendrą, tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Masę przelewamy do formy na tartę. Pomidorki koktajlowe kroimy w plasterki i układamy na wierzchu masy z warzywami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Escobarczycy podają pieczony omlet z warzywami na ciepło z dodatkiem sosów typu mojo, ale sprawdzi się dip jogurtowy lub czosnkowy. To lekkie danie jest smaczne także na zimno jako przekąska w ciągu dnia.

Mieszkańcy San Escobar wiedzą, co jest dobre i zdrowe. Fasolka szparagowa jest bogata w błonnik, który wspomaga pracę układu trawiennego. Zawiera kwas foliowy, szczególnie ważny u kobiet w ciąży. Jest bogata w przeciwutleniacze i witaminy z grupy B, A, C, E. Znajdziemy w niej także magnez i potas, korzystnie wpływający na serce. Regularne jedzenie fasolki szparagowej pomaga w walce ze złym cholesterolem. Można ją jeść tylko gotowaną, ponieważ surowa zawiera toksyczne białko roślinne. Fasolka szparagowa powoduje wzdęcia, dlatego nie powinni jej zbyt często jeść ludzie otyli i mający problemy z układem pokarmowym. Fasolka szparagowa jest niskokaloryczna - 100 g to niecałe 30 kalorii.

Kuchnie świata: Pieczony omlet z warzywami z San Escobar - składniki

Kuchnie świata: Pieczony omlet z warzywami z San Escobar

Kuchnie świata: Pieczony omlet z warzywami z San Escobar

Kuchnie świata: Pieczony omlet z warzywami z San Escobar

☆Wszystkie informacje na temat San Escobar są nieprawdziwe, ponieważ takie państwo nie istnieje.☆


48 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda ten omlet, tak kolorowo, że aż mam ochotę zrobić taki sam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale wygląda :-) uwielbiam takie omlety na śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Haha aż chciałoby się być obywatelem takiego "kraju" xD Skoro jedzą tam takie pyszności :D
    Może kiedyś faktycznie powstanie?? :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Z San Escobar powiadasz? :-D Dobrze, że nam ten przepisik podrzucasz, a omlet pięknie wygląda. To pewnie przez te kolorowe warzywa wprost z ciepłych stron ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie tak :) Piękny kraj ze smaczną kuchnią ;)

      Usuń
  5. Tak to ja mogę jeść :)
    Bardzo lubię takie dania. Warzywa to jest to :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno nie jadłam omletu -taki byłby w sam raz : )

    OdpowiedzUsuń
  7. Widzę, że San Escobar doszedł i na Twojego bloga :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepisy z tak fantastycznej kuchni nie mogą być pominięte ;)

      Usuń
  8. Piękny i kolorowy omlet.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetyczny omlet. Wymiana kulturowa z San Escobar poszerzyła swoje horyzonty :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Mam nadzieję, że zostaniemy krajami partnerskimi ;)

      Usuń
  10. Hi hi, to chyba pierwsza potrawa w kuchni tego "nieodkrytego" kraju :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepisy z San Escobar powoli zaczynają docierać do Polski :)

      Usuń
  11. Uwielbiam omlety ale przyznam się szczerze ze najlepsze robi mój maz Ja to zawsze cos przekombinuje Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu nie ma opcji, żeby coś przekombinować - warzywa bronią się same :) Pozdrawiam również :)

      Usuń
  12. Wygląda cudownie - podoba mi się takie zestawienie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ... rozśmieszyłaś mnie tą nazwą. Uwielbiam taki omlet:) Pycha

    OdpowiedzUsuń
  14. Tez znam świetny przepis na omlet z warzywami! :)) są pyszne

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny jest! Pamiętam te smaki. W tamtym roku byłam na wakacjach w San Escobar. Przy torze wyścigowym Tortilla jest taka mała knajpka, bodajże na ulicy Waszczykowskiego, gdzie serwują wyśmienite śniadania i własnie takie pyszne omlety. Dziękuje, że przypomniałaś mi smaki tamtych wakacji ;) :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakże się cieszę, że sprawiłam Ci tyle radości :) Marzę o podróży do San Escobar. Mam nadzieję, że w tym roku uda się zrealizować to marzenie ;)

      Usuń
  16. omlecik pierwsza klasa :) samo zdrowie! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. taki omlet na śniadanie? bardzo dobry pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetny przepis. Koniecznie wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. uwielbiam fasolkę szparagową i paprykę:) Niestety za jajkami w formie omletów nigdy nie przepadałam, nie odpowiada mi taka konsystencja ściętego jajka. Teraz jajek nie jem ani innych produktów odzwierzęcych i omlety mam z głowy ale Twój prezentuje się na prawdę bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wiedzę, że San Escobar ma bogate tradycje kulinarne ;) Musze się tam koniecznie wybrać na wakacje :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Ja właśnie planuję wycieczkę na San Escobar w długi weekend majowy ;)

      Usuń
  21. Taki omlet to jest to!
    Wygląda doskonale! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda obłędnie, muszę spróbować zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. Przepis łatwy, a doznania smakowe niezapomniane ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...