Pęczak wraca do łask. Bardzo dobrze, bo ten rodzaj kaszy jęczmiennej zawiera najwięcej minerałów i witamin. Pęczak jest bogaty w potas, magnez, żelazo, selen, cynk, mangan i miedź. W tej kaszy znajduje się także sporo błonnika i białka. Pęczak dostarczy nam witamin z grupy B oraz PP. Z takiej zwykłej kaszy można przygotować oryginalne dania. Dziś polecam przepis na kolorowe pęczotto z kurczakiem.
45 minut
2-4 porcje
500 ml bulionu warzywnego
200 g piersi kurczaka
100 g kaszy pęczak
1 czerwona cebula
1 szalotka
1/2 czerwonej papryki
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka kurkumy
kilka szczypt suszonej kolendry
kilka szczypt tymianku
kilka gałązek świeżego koperku
sól
pieprz
- Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Marynujemy w kurkumie, kolendrze, tymianku i szczypcie soli. Wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny.
- Czerwoną cebulę i szalotkę kroimy w piórka, paprykę w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Koperek siekamy. Można odłożyć łyżkę koperku, aby udekorować danie przed podaniem.
- Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy na niego czerwoną cebulę i szalotkę, smażymy, aż zmiękną. Dodajemy paprykę, czosnek i część koperku. Całość mieszamy i smażymy kilka minut.
- Następnie dodajemy kurczaka i odprawiamy sosem sojowym. Smażymy, aż mięso całkowicie zmieni kolor, a woda odparuje.
- Dodajemy pęczak i zalewamy bulionem warzywnym. Smażymy, aż kasza wchłonie cały bulion. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz koperkiem.
- Kolorowe pęczotto z kurczakiem posypujemy resztą koperku i podajemy na gorąco jako danie główne.
Polecam także przepis na pęczotto ze świeżymi kurkami.
Uwielbiam te Twoje smakowite i pożywne połączenia :) Mniam - palce lizać :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam! :)
UsuńBardzo smaczne danie i ładnie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
Dziękuję :)
UsuńWyglada oblednie Nie pomyslalabym ze z peczaku można zrobić takie fajne danie Swietnie się prezentuje Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPęczak potrafi zaskoczyć :) Pozdrawiam również :)
UsuńŁadnie się prezentuje, zimą lubię jeszcze bardziej tyle kolorów na talerzu ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie o to chodziło. Taki promyk słońca ;)
UsuńBardzo chętnie wykorzystam przepis, bo jest super. A pęczak właśnie kupiłam :)
OdpowiedzUsuńTo znowu ja. Zapraszam na konkurs. Lubisz zdrowe dania, a u mnie nagroda baaaardzo zdrowa. We wtorek opublikowałam post. Będzie mi bardzo miło, gdy weźmiesz udział, bo bardzo zależy mi na zdrowych propozycjach. Pozdrawiam :)
UsuńDziękuję za zaproszenie :)
UsuńKiedyś bardzo lubiłyśmy pęczak na słodko ale taka wersja też jest na pewno pyszna :D
OdpowiedzUsuńPęczaku na słodko chyba jeszcze nigdy nie jadłam, ale myślę, że musi być bardzo dobry :)
UsuńPrzepyszne i kolorowe danie
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, zdrowo i jestem pewna, że jest mega smaczne. :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSmacznie wygląda.Z chęcią bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńUwielbiam takie dania w wersji wege - nie ma chyba nic lepszego od kaszy z warzywami :D
OdpowiedzUsuńZgadzam się :)
Usuńale kolorowo :) ale mi sie tęskni za latem jak widzę takie dania :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie takie kolorowe dania są pyszne w zimie :)
UsuńCo ja tu widzę ?! Jedno z moich ulubionych dań, do których zawsze będę wracać ! Tak naprawdę można dowolnie modyfikować składniki a i tak zawsze wyjdzie pyszny obiad ! <3
OdpowiedzUsuńTak jest! :)
Usuńa u mnie się tak mało jada kasz:( danie wygląda apetycznie-zjadłabym:)
OdpowiedzUsuńA szkoda, bo kasze to samo zdrowie :) I tyle pysznych dań można z nich wyczarować :)
UsuńFajne danie, pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńLubię takie smaki :)
OdpowiedzUsuń