10 maja, 2017

Pasta z awokado z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi

Pasta z awokado z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi

Pochodzące z Ameryki Południowej awokado to daleki kuzyn gruszki. Do Europy sprowadzili je hiszpańscy konkwistadorzy w XVII wieku. Mimo że awokado to bardzo kaloryczny owoc, to w jego składzie znajduje się samo zdrowie. Kwas oleinowy, którzy obniża poziom złego cholesterolu, luteina korzystnie wpływająca na wzrok, witaminy A, C, E i z grupy B oraz potas dobrze działający na ciśnienie i układ nerwowy. Oto przepis na pyszną pastę z awokado z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi.


Składniki
2 awokado
1 cytryna
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki
kilka szczypt chili
sól
świeżo mielony pieprz

Awokado myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do naczynia blendera. Cytrynę wyciskamy. Sok dodajemy do pokrojonego awokado. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do awokado. Blendujemy na gładką pastę. Doprawiamy słodką papryką, chili oraz solą i pierzem. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę, aby składniki się ze sobą połączyły. Pomidorki koktajlowe kroimy na małe kawałki. Posypujemy nimi gotową pastę. Pastę z awokado z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi podajemy z ulubionym pieczywem. Taką pastę z awokado można podać także jako dip - z chrupkami lub świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki.

Fanom past do pieczywa polecam także inne przepisy na różne smaczne smarowidła. Znajdziecie tu przepisy na dżemy, twarożki i pasty warzywne.

Pasta z awokado z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi - składniki

Pasta z awokado z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi

Pasta z awokado z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi

Pasta z awokado z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi


32 komentarze:

  1. Często robimy tą pastę ale bez czosnku, bo za bardzo go nie lubimy :D Nam najbardziej smakuje do ziemniaczków xD

    Zapraszamy do nas na prosty KONKURS ze smaczną wygraną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawy pomysł oraz dziękuję za zaproszenie :)

      Usuń
  2. Nie przepadam za dodatkiem cytryny do awokado, ale samo awokado uwielbiam :) Pysznie wygląda ta pasta z pomidorkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cytryna jest głównie po to, aby awokado nie ściemniało i zachowało swój piękny zielony kolor :)

      Usuń
  3. Bardzo apetyczna pasta :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł na pastę ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też taką pastę robię i ją bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda, z chęcią spróbowała bym -:)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam awokado! szczególnie w paście:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie zielone pasty. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  9. idealne połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam avocado w każdej wersji, taka pasta to miła alternatywa dla tradycyjnych kanapek z szynką i serem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jeszcze spokojnie może zastąpić masło lub inne smarowidło :)

      Usuń
  11. nie wiedziałam że moje ukochane awokado jest kuzynem gruszki:) jestem wręcz uzależniona- zjadam jedną taką malutką sztukę praktycznie każdego dnia ale pokrojone w sałatce- muszę w końcu zrobić taką piękną pastę:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam tego rodzaju pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Robię podobną pastę z awokado z pomidorkami i bardzo ją lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  14. super zdrowe smarowidło kanapkowe :) w ogóle bardzo lubię awokado :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...