Kluski z makiem to danie, które przygotowuję już od lat. To taka potrawa last minute, ponieważ składniki do niej można kupić praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Pysznie smakują w czasie świąt Bożego Narodzenia. Oto sprawdzony przepis na kluski z makiem i orzechami.
23 grudnia, 2014
19 grudnia, 2014
Śledzie dobrze przyprawione
Śledzie to kruche i smaczne ryby, które najlepsze są w zimie. Są niskokaloryczne i oprócz kwasów omega-3 zawierają potas, żelazo i jod. Wzmacniają pamięć i poprawiają koncentrację. Jeżeli ktoś je polubi, będą gościły na jego stole nie tylko w święta. Oto przepis na śledzie dobrze przyprawione.
16 grudnia, 2014
Tarta makowa
W czasie Świąt Bożego Narodzenia nie może zabraknąć ciasta z makiem. Legendy mówią, że dania z dodatkiem maku miały zapewnić dostatek i szczęście. Zamiast tradycyjnego, ale ciężkiego makowca proponuję lekką tartę z makiem na zimno. Przepis jest łatwy i szybki, więc warto z niego skorzystać.
13 grudnia, 2014
Kremowa zupa z buraków i czerwonej fasoli
Barszcz czerwony to obowiązkowe świąteczne danie. To popularna w Europie Środkowej i Wschodniej zupa. W Polsce pojawiła się już w XVI wieku. Oto moja wersja zupy z czerwonych buraków. Przepis jest łatwy i sprawdzony.
11 grudnia, 2014
Pieczone mini pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi goszczą na polskich stołach od setek lat. Prawdopodobnie zostały sprowadzone z Dalekiego Wschodu. Dawno temu pierogów nie jedzono często. Przygotowywano je głównie z okazji różnych świąt. Mimo, że teraz można je jeść cały rok i tak najlepiej smakują w Boże Narodzenie. Oto przepis na małe pierogi z kapustą i grzybami.
09 grudnia, 2014
Fasolowo-ciecierzycowy mix z pieca
Obecność fasoli w naszej kuchni zawdzięczamy Hiszpanom. To oni przywieźli ją z Ameryki Południowej. Ciecierzyca od dawna znana jest w kuchni arabskiej i krajach śródziemnomorskich. Moje danie z fasolą i ciecierzycą będzie świetnym dodatkiem na świątecznym stole. Kto w nim zasmakuje, będzie je jadł bez względu na okazję. Oto łatwy przepis na fasolowo-ciecierzycowy mix z piec.
04 grudnia, 2014
Piernikowe gwiazdki
Piernik to ciasto, którego historia sięga czasów Hanzy - średniowiecznego związku handlowego między miastami północnej Europy. Był symbolem powodzenia, wysokiego statusu społecznego i sukcesu. Ze względu na przyprawy korzenne, które zwiera, piernik był towarem luksusowym. W Polsce pojawił się w XVIII wieku. Oto moja wersja pierników w wersji świątecznej.
Subskrybuj:
Posty (Atom)