Pęczak to najbardziej znany rodzaj kaszy jęczmiennej. Nic dziwnego, ponieważ to samo zdrowie. Jest źródłem witamin - z grupy B, E, K, PP i minerałów - cynku, miedzi, wapnia, manganu. Pęczak korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego, a dzięki zawartości błonnika - na układ pokarmowy i pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Dlatego właśnie to pęczak zagrał główną rolę w tym daniu. Towarzyszą mu świeże kurki i koperek.
26 sierpnia, 2016
22 sierpnia, 2016
Pieczona owsianka z brzoskwiniami
Już starożytni Rzymianie chętnie jedli brzoskwinie, które nazywali perskimi jabłkami. Ich ojczyzną są Chiny, ale uprawiano je także w Persji. Stamtąd te słodkie i soczyste owoce dotarły do Europy. Brzoskwinie bardzo dobrze smakują w słodkich potrawach. Oto przepis na pieczoną owsiankę z brzoskwiniami, która doda energii na cały dzień.
16 sierpnia, 2016
Sałatka brokułowa
Brokuły, zwane także zielonym kalafiorem, trafiły do Polski w XVI wieku. Ze słonecznej Italii sprowadziła je królowa Bona. Dziś to jedne z najpopularniejszych warzyw, które dostępne są cały rok. Brokuły są ciekawym składnikiem wielu dań. Dobrze smakują także na zimno. W tej sałatce zagrały główną rolę, a towarzyszą im jajka, kukurydza, ser żółty i czosnek.
12 sierpnia, 2016
Ciasteczka jaglano-migdałowe z cynamonem
Starożytni Grecy uważali, że migdały są symbolem miłości. Dziś te orzechy są ciekawym składnikiem ciast i deserów. Oto przepis na domowe ciasteczka, które powstały z połączenia kaszy jaglanej i migdałów z lekką nutą cynamonu.
08 sierpnia, 2016
Lekki serek śniadaniowy z rukolą i rzodkiewkami
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Zapewnia energię na cały dzień, pobudza ciało i umysł do działania. Według badania "Śniadanie po polsku" 83 proc. Polaków, jedzących śniadania, przygotowuje i spożywa je w domu. Dla takich właśnie osób smacznym dodatkiem do pieczywa będzie lekki serek z dodatkiem ostrej rukoli, chrupiących rzodkiewek i słodkiej szalotki.
02 sierpnia, 2016
Pulpety w sosie grzybowym z kurkami i koperkiem
Grzyby. Wraz z paprotnikami są najstarszymi mieszkańcami naszej planety. Na całym świecie rośnie ich około 60 tys. gatunków. To właśnie one nadają niepowtarzalny smak i niesamowity zapach wielu potrawom. Oto przepis na pulpety w sosie grzybowym z dodatkiem świeżych kurek i aromatycznego koperku.
Subskrybuj:
Posty (Atom)