Pieczone mięsa, pasztety, sałatka jarzynowa z majonezem... To tradycyjne dania świąteczne, które są oczywiście bardzo dobre, ale dość tłuste i ciężkie. Potrawy wigilijne i bożonarodzeniowe nie muszą jednak być kaloryczne. Oto fit menu na Boże Narodzenie, czyli moje propozycje na świąteczny stół .
18 grudnia, 2017
10 grudnia, 2017
10 prezentów kulinarnych pod choinkę
Do świąt Bożego Narodzenia zostało już niewiele czasu. Według badania Deloitte w tym roku Polacy wydadzą więcej na prezenty niż w latach poprzednich i większość podarunków kupiła już w listopadzie. Ale na pewno są tacy, którzy jeszcze nie mają pomysłu na gwiazdkowe niespodzianki. Dlatego przygotowałam listę 10 prezentów kulinarnych nie tylko dla fanów gotowania.
06 listopada, 2017
Ciekawostki kulinarne: dynia
Sezon na dynię trwa w najlepsze. Dynia daje niesamowite możliwości w kuchni. Można ją gotować, piec, robić zupy, farsze do pierogów, marynować. Do tego jest bogata w różne składniki odżywcze i minerały.
30 października, 2017
Chipsy z jabłek
Ojczyzną jabłek jest Azja Środkowa. Stamtąd trafiły do starożytnej Grecji i Rzymu. Stamtąd jabłka szybko rozprzestrzeniły się po całej Europie. Obecnie na świecie istnieje około 8 tys. odmian jabłek. Chipsy z jabłek to doskonała przekąska. Świetnie sprawdzi się w jesienne i zimowe wieczory. Oto prosty i szybki przepis na chipsy z jabłek.
14 października, 2017
Olejek CBD - korzyści dla zdrowia
Coraz większą popularność zdobywa olejek CBD. To skarbnica wielu cennych prozdrowotnych składników. Olejek CBD ma świetny wpływ zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.
04 września, 2017
Sałatka z kurczakiem, serem pleśniowym, jajkami i orzechami ziemnymi
Ta sałatka to bogactwo smaków. Jest w niej pyszny kurczak i jajka. Ciekawego akcentu dodaje ser pleśniowy, a chrupkości orzechy ziemne. Dodatkowej świeżości nadają kiełki. Całości dopełnia uniwersalny sos musztardowo-miodowy. Jest tu pełno witamin i mikroelementów. Ta pyszna sałatka to pomysł na drugie śniadanie lub danie na imprezę. Sprawdzi się zawsze, ponieważ jest po prostu pyszna.
14 sierpnia, 2017
Pieczony kurczak w słodko-ostrej marynacie
Soczyste udka z kurczaka, paski marchewki i piórka czerwonej cebuli, a do tego słodko-ostra marynata. To prosty przepis na pyszny i zdrowy obiad. Mimo że w tej potrawie nie ma dużo składników, smaki są niesamowite i bardzo dobrze się ze sobą łączą. Oto przepis na pieczonego kurczaka w słodko-ostrej marynacie.
11 lipca, 2017
Pęczotto z kurczakiem i szczypiorem z tymiankową nutą
Pęczotto to pyszne danie z kaszy pęczak. Oprócz tego, że pęczotto to bardzo smaczna propozycja na obiad, to potrawa, którą przygotowuje się szybko i z łatwo dostępnych składników. W tym pęczotto z kurczakiem ostrości dodaje szczypior, a ziołową nutę tymianek. Przepis jest prosty, a wrażenia smakowe będą niezapomniane. Oto przepis na pęczotto z kurczakiem i szczypiorem z tymiankową nutą.
26 czerwca, 2017
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
Sałatki z tuńczykiem sprawdzają się zawsze. Są łatwe i szybkie do przygotowania, a przede wszystkim bardzo smaczne. Ta sałatka z tuńczykiem to także porządny zastrzyk witamin i dobroczynnych składników odżywczych. Oprócz tuńczyka, równie ważnym składnikiem jest naturalny ryż oraz kukurydza i czerwona fasola. Oto przepis na pyszną sałatkę z tuńczykiem, ryżem i czerwoną fasolą.
10 czerwca, 2017
Mini makaron z truskawkami i płatkami czekoladowymi
Lubella MINI kokardki to nowość w rodzinie tych smacznych makaronów. Ten mini makaron świetnie sprawdzi się w sałatkach, zapiekankach i zupach. A kto pamięta makaron z truskawkami z czasów dzieciństwa, na pewno zasmakuje w tym daniu. Oto przepis na makaron z truskawkami w nowej odsłonie.
07 czerwca, 2017
Olej konopny - właściwości i działanie
Do zacnego grona „super foods” dołączył nowy członek. To olej konopny. Jego skład i właściwości to samo zdrowie. Olej konopny jest ważnym źródłem kwasów omega-3 i omega-6. To także skarbnica wielu innych cennych prozdrowotnych składników. Warto wprowadzić olej konopny do codziennej diety i zadbać o zdrowie.
05 czerwca, 2017
Omlet ze szparagami na bogato
Sezon na szparagi powoli dobiega końca. To już ostatnie chwile, aby przygotować smaczne danie ze szparagami w roli głównej. W omlecie za szparagami na bogato są także ziemniaki, słona feta i pomidorki koktajlowe. W tym połączeniu tworzą pyszne danie, które z powodzeniem można przygotować na obiad. Oto przepis na omlet ze szparagami na bogato.
29 maja, 2017
Domowe ogórki małosolne
Ogórki ceniono już 3 tys. lat temu. Chętnie zajadali się nimi mieszkańcy Indii, starożytni Grecy i Rzymianie. W XVII wieku we Francji ogórki zaczęto uprawiać w szklarniach. W tym czasie trafiły do Polski i stały się jednym z populraniejszych warzyw. Dziś chętnie jemy ogórki kiszone czy konserwowe, ale na wiosnę najlepsze są ogórki małosolne. Oto najprostszy przepis na domowe ogórki małosolne.
25 maja, 2017
Ewa Hangel "Vege kociołkowanie" - recenzja książki
W tym sezonie to kociołek, a nie grill, będzie hitem. Dzięki nowej książce kulinarnej Ewy Hangel "Vege kociołkowanie" poznacie mnóstwo przepisów na wegetariańskie dania jednogarnkowe, które przygotujecie w kociołku. Ich największą zaletą jest to, że nawet po zakończonym sezonie na imprezy plenerowe, bez problemu można wszystkie te dania przygotować w domu.
10 maja, 2017
Pasta z awokado z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi
Pochodzące z Ameryki Południowej awokado to daleki kuzyn gruszki. Do Europy sprowadzili je hiszpańscy konkwistadorzy w XVII wieku. Mimo że awokado to bardzo kaloryczny owoc, to w jego składzie znajduje się samo zdrowie. Kwas oleinowy, którzy obniża poziom złego cholesterolu, luteina korzystnie wpływająca na wzrok, witaminy A, C, E i z grupy B oraz potas dobrze działający na ciśnienie i układ nerwowy. Oto przepis na pyszną pastę z awokado z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi.
25 kwietnia, 2017
Sałatka ze szpinakiem, jajkami, fetą i sosem ziołowo-czosnkowym
Zdrowy szpinak, jajka, słona feta i świeżo posiekane zioła to główne składniki tej wiosennej sałatki, pełnej dobroczynnych składników odżywczych. Do tego poprawiające pamięć orzechy włoskie i pyszny sos z czosnkiem. Oto przepis na sałatkę ze świeżym szpinakiem, jajkami, fetą i sosem ziołowo-czosnkowym.
13 kwietnia, 2017
Wielkanocne fit menu - 5 smacznych i zdrowych dań
Wielkanocne dania wcale nie muszą być kaloryczne i ciężkie. Wystarczy kilka prostych zmian, aby wszystkie potrawy były i zdrowe, i smaczne. Oto wielkanocne fit menu, czyli 5 smacznych i zdrowych świątecznych dań.
10 kwietnia, 2017
Świąteczna sałatka ziemniaczana z łososiem i szczypiorem
Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe łosoś, pełne witamin ziemniaki i pobudzający apetyt szczypior to głównie składniki tej pysznej świątecznej sałatki. Taka sałatka będzie smacznym daniem w wielkanocnym menu. Jest lekka, ponieważ nie zawiera majonezu, a składniki idealnie łączy serek kanapkowy. Oto przepis na pyszną świąteczną sałatkę ziemniaczaną z łososiem i szczypiorem.
05 kwietnia, 2017
Fit dżem brzoskwiniowy z ananasem
Ojczyzną brzoskwiń, zwanych w starożytności perskimi jabłkami, są Chiny. Ich mieszkańcy już 4 tys. lat temu zajadali się tymi soczystymi owocami. Warto wiedzieć, że brzoskwinie to skarbnica witamin i mikroelementów. Dlatego wraz z ananasem stały się głównym składnikiem tego pysznego dżemu. Towarzyszy im ananas i nasiona chia. Oto przepis na fit dżem brzoskwiniowy z ananasem, do którego przygotowania wystarczą tylko trzy składniki.
27 marca, 2017
Obiadowy omlet z kurczakiem
Smacznymi omletami zajadali się już mieszkańcy starożytnego Rzymu. Jednak dopiero Francuzi stworzyli omlety takie, jakie znamy dziś. Na polskie stoły trafiły dzięki Marysieńce Sobieskiej, która przywiozła przepis z jednej z podróży. Omlety jemy głównie na śniadanie, ale mogą być też smacznym daniem obiadowym. Oto przepis na pyszny obiadowy omlet z kurczakiem z dodatkiem rukoli i czerwonej papryki.
19 marca, 2017
Domowa surówka coleslaw
Znana i lubiana surówka coleslaw prawdopodobnie powstała tysiące lat temu w starożytnym Rzymie. Ale to nie Rzymianie, a Holendrzy są ojcami jej wielkiego sukcesu. Oryginalna nazwa tej surówki to koolsalade (w skrócie koolsla). Na holenderskich stołach pojawiła się przeszło 300 lat temu. Wówczas surówka składała się białej kapusty, masła, oleju i octu. Od tamtej pory powstało tysiące przepisów na coleslawa - ze śmietaną, maślanką, tartym seler, jabłkiem czy ananasem. Oto nowy przepis na coleslawa w wersji fit z jogurtem greckim, szalotkami i koperkiem.
08 marca, 2017
Zbożowe batoniki z suszonymi morelami
Zbożowe batoniki to smaczna i zdrowa przekąska między posiłkami albo energetyczny deser. Najlepsze to te, które można przygotować w domu. Takie domowe batoniki dostarczą witamin, składników odżywczych i dobrych tłuszczy. Są również sporym zastrzykiem energii. Oto przepis na pyszne zbożowe batoniki z suszonymi morelami bez cukru.
01 marca, 2017
Zdrowe drożdżowe z pomarańczową nutą
Jaki jest sekret udanego ciasta drożdżowego? Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto wyrabiaj długo, aby się napowietrzyło. Wyrobione ciasto postaw w ciepłym miejscu, bo drożdżowe nie lubi zimna ani przeciągów. Moje drożdżowe jest trochę inne, bo bez jajek i tłuszczu, a na mleczku kokosowym i z pomarańczowym aromatem. Oto przepis na zdrowe drożdżowe z pomarańczową nutą.
25 lutego, 2017
Karnawałowa lemoniada z miętą
Zwyczaj hucznego obchodzenia karnawału na stałe wszedł do polskiej kultury w XVII wieku. W domach szlacheckich organizowano uczty, na których biesiadnicy jedli, pili i tańczyli do rana. Mocno zakrapiane zabawy odbywały się także w domach chłopskich. To już ostatni weekend tegorocznego karnawału. Jeżeli zamierzacie bawić się do białego rana, przygotujcie orzeźwiającą karnawałową lemoniadę z miętą.
22 lutego, 2017
Zielony twarożek zdrowia
Wystarczy tylko parę składników, aby w ciągu kilku minut wyczarować pyszne i zdrowe śniadanie. Ser biały, który jest podstawą tego przepisu, jest lekkostrawny, łatwo się przyswaja i zawiera pełnowartościowe białko. W połączeniu ze szczypiorkiem, natką i świeżym szpinakiem tworzą bardzo zgrany zespół smaków. Oto przepis na zielony twarożek zdrowia.
13 lutego, 2017
Słodkie bułeczki otrębowe z czarnym bzem, suszonymi śliwkami i płatkami czekoladowymi
Właściwości lecznicze czarnego bzu znane są od wieków. Pierwsze wzmianki na ten temat notuje się na IV wiek p. n. e., a ich autorem jest Hipokrates. Za ojczyznę czarnego bzu uważa się kraje śródziemnomorskie. Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości czarny bez został bohaterem tego przepisu. Słodkie bułeczki otrębowe z czarnym bzem, suszonymi śliwkami płatkami czekoladowymi to propozycja na pyszne śniadanie.
10 lutego, 2017
Sałatka ze świeżym szpinakiem i kurczakiem na ostro
Bogaty w przeciwutleniacze szpinak, czerwona papryka dla zdrowia i urody, popularna w medycynie ludowej cebula. Do tego zamarynowany na ostro kurczak. Te wszystkie składniki tworzą smaczną i pożywną sałatkę. Oto przepis na sałatkę ze świeżym szpinakiem i kurczakiem na ostro.
06 lutego, 2017
Gruszkowa gryczanka z rokitnikiem, płatkami migdałowymi i pudrem czekoladowym
Owsianka czy jaglanka? A może gryczanka? Tak, kasza gryczana niepalona to ciekawa propozycja na śniadanie. Pełna witamin, soli mineralnych i błonnika kasza gryczana to zastrzyk energii na cały dzień. Oto przepis na gruszkową gryczankę z dodatkiem dżemu z rokitnika, posypaną delikatnie prażonymi płatkami migdałowymi i pudrem czekoladowym.
01 lutego, 2017
Kolorowe pęczotto z kurczakiem
Pęczak wraca do łask. Bardzo dobrze, bo ten rodzaj kaszy jęczmiennej zawiera najwięcej minerałów i witamin. Pęczak jest bogaty w potas, magnez, żelazo, selen, cynk, mangan i miedź. W tej kaszy znajduje się także sporo błonnika i białka. Pęczak dostarczy nam witamin z grupy B oraz PP. Z takiej zwykłej kaszy można przygotować oryginalne dania. Dziś polecam przepis na kolorowe pęczotto z kurczakiem.
25 stycznia, 2017
Kuchnie świata: Pieczony omlet z warzywami z San Escobar
San Escobar, choć dopiero odkryte, szybko zyskało sympatię turystów z całego świata. To maleńkie państwo, oprócz pięknej architektury i malowniczych krajobrazów, ma ciekawą kuchnię. Jedną z najpopularniejszych potraw jest pieczony omlet z różnymi dodatkami. Escobarczycy jedzą go na śniadania lub kolacje. Oto przepis na pieczony omlet z warzywami prosto z San Escobar.
18 stycznia, 2017
Zapiekana biała kapusta z ziemniakami, marchewką i koperkiem
Starożytna legenda mówi, że kapusta powstała z łez Likurga, który został ukarany przez boga wina Bachusa za zniszczenie winnic. Właśnie w tamtym czasie doceniono właściwości zdrowotne kapusty. Zajadali się nią Grecy i Rzymianie. Do Polski przywędrowała w XIV wieku i uprawiano ją głównie w klasztornych ogrodach. Do dziś kapusta gości na polskich stołach. Oto przepis na zapiekaną białą kapustę z ziemniaki, marchewką i świeżym koperkiem.
13 stycznia, 2017
Pieczona jaglanka szarlotkowa z orzechami włoskimi
Lekka i bezglutenowa kasza jaglana, bogate w sole mineralne soczyste jabłka, poprawiające koncentrację orzechy włoskie, rozgrzewający i aromatyczny cynamon oraz jedwabisty miód. Te składniki wystarczą, aby przygotować niebanalne śniadanie - pieczoną jaglankę szarlotkową z dodatkiem orzechów włoskich.
10 stycznia, 2017
Sałatka z wędzonym kurczakiem, melonem i sosem serowo-szalotkowym
Wędzenie to sposób konserwowania żywności za pomocą dymu z drewna drzew liściastych. Setki lat temu stosowały ją koczownicze plemiona z północnej i centralnej Europy. Metoda ta przetrwała do dziś, a tak przygotowane mięso czy ryby są ciekawą odmianą w codziennej diecie. Oto przepis na sałatkę, w której główną rolę zagrał wędzony kurczak, a towarzyszą mu słodki melon i sos serowo-szalotkowy.
04 stycznia, 2017
Batony owsiane z makiem i żurawiną
Już Majowie i Aztekowie wiedzieli, że ziarno kakaowca to skarbnica wyjątkowych właściwości odżywczych. Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, działa uspokajająco i poprawia humor. Starożytni wiedzieli także, że wiele dobrego dla zdrowia znajduje się w maku. Dobroczynne działanie żurawiny doceniono w XVI wieku. Te trzy składniki wraz z płatkami owsianymi tworzą smaczną słodką przekąskę. Oto przepis na domowe batony owsiane z kakao, makiem i żurawiną.
02 stycznia, 2017
Najpopularniejsze przepisy 2016 roku
W 2016 roku opublikowałam na blogu 76 przepisów na smaczne i zdrowe dania główne - świąteczne, mięsne, wegetariańskie, oraz sałatki, zupy i desery. Oto dziesięć przepisów z minionego roku, które najchętniej były czytane.
Subskrybuj:
Posty (Atom)